Κοντά στα 1.800 τα σημερινά κρούσματα - Από μετάλλαξη το 70%, αφόρητη πίεση στο ΕΣΥ

ΕΛΛAΔΑΥΓΕΙΑ

 

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στα νοσοκομεία της Αττικής από τα κρούσματα του κορωνοϊού που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με 3.223 ασθενείς να νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 1.581, στα νοσηλευτικά ιδρύματα του λεκανοπεδίου.

449 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι, όπως γνωστοποίησε χθες ο ΕΟΔΥ, ενώ 35 ακόμα συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους την Πέμπτη. Χθες είχαμε επιπλέον 2.219 μολύνσεις, εκ των οποίων οι μισές εντοπίστηκαν στην Αττική, με τον Πειραιά

και το κέντρο της Αθήνας να «βράζουν», ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 365.

Ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με χθες αναμένονται τα σημερινά κρούσματα, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται κοντά στα 1.800. 

Την ίδια ώρα, αύξηση 70% παρουσιάζει η βρετανική μετάλλαξη στη χώρα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Από τον έλεγχο των 944 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 22 Ιανουαρίου έως 1 Μαρτίου 2021, αναδείχθηκαν συνολικά 702 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από τα 702 στελέχη, τα 677 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 21 στελέχη βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2).

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 1.667 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 48 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS- CoV-2 έως σήμερα. Τα 48 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 41 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και 5 από την Περιφέρεια Αττικής.

«Το επόμενο δεκαήμερο θα είναι δύσκολο, υπάρχει όμως ψυχραιμία στο προσωπικό και είμαστε εκπαιδευμένοι» είπε ο καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας του ΕΚΠΑ, δ/ντής Μονάδας COVID του «Σωτηρία», Κωνσταντίνος Συρίγος.

Το νοσοκομείο «Αττικόν» ξεκίνησε την εφημερία της Παρασκευής με 3 κενές κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ στο νοσοκομείο «Σωτηρία» μόλις αδειάζει ένα από 84 κρεβάτια της Μονάδας, αμέσως καταλαμβάνεται.

«Πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή τη ραγδαία εξάπλωση παίζει η επικράτηση των μεταλλάξεων του ιού και ιδιαίτερα της βρετανικής μετάλλαξης» τόνισε ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας.

Στους λόγους για τους οποίους δεν μειώνονται τα κρούσματα αναφέρθηκε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος. Όπως είπε:

O πρώτος λόγος αφορά την κυριαρχία πλέον των μεταλλάξεων στα κρούσματα. Στην Αττική όπου και παρουσιάζεται το εντονότερο πρόβλημα, το 70% περίπου των κρουσμάτων είναι με το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης, είπε χαρακτηριστικά.Ο δεύτερος λόγος για την έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στην κόπωση των πολιτών, είπε ο κ. Δημόπουλος, μια κόπωση που οδηγεί στη μη τήρηση των μέτρων.O τρίτος λόγος για την έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, καθώς όπως γνωρίζαμε κι από τη γρίπη, τον Φεβρουάριο και τον μισό Μάρτιο είχαμε πάντα τα περισσότερα κρούσματα.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, συμπλήρωσε ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών τους.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΑΝΤ1, ισχυρίστηκε για το συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πως «σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία τα ΜΜΜ δεν έχουν τη διασπορά που φημολογείται ότι έχουν», ενώ μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε για την διασπορά των μεταλλάξεων: «Είναι θέμα χρόνου ο ιός που μεταδίδεται ταχύτερα να αντικαταστήσει τον άλλο που είναι βραδύτερος», είπε και συμπλήρωσε: «σε ορισμένες περιοχές η μετάλλαξη έχει επικρατήσει στο 90% σε άλλες περιοχές από το 40% πριν μια εβδομάδα τώρα είναι στο 60%».

Η πίεση στο ΕΣΥ αναμένεται να αυξηθεί με περισσότερες εισαγωγές και διασωληνώσεις. ταχύτερη μετάδοση λόγω των μεταλλάξεων τις επόμενες ημέρες, προειδοποίησε, προσθέτοντας πως θα είναι το τελευταίο που θα αναστραφεί αυτό.

Από την άλλη πλευρά, απαισιόδοξος, και κατ' έπεκταση αντίθετος, με τις προβλέψεις κυβερνητικών στελεχών και ειδικών ότι από τις 16 Μαρτίου θα είναι εφικτό να πάμε για άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων εμφανίστηκε το πρωί της Παρασκευής ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Αρχικά, ο καθηγητής εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα αρχίσουν να πέφτουν από τις επόμενες 2-3 μέρες στην Αττική και μετά από 3-4 μέρες πανελλαδικά.

Όπως εξήγησε αυτό δεν θα οφείλεται σε αυτά τα μέτρα αλλά στα προηγούμενα μέτρα που ίσχυαν στην Αττική. «Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα πολύ πιο χειροπιαστά» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, όμως, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης πρόσθεσε ότι δεν θα καταφέρουμε να πέσουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα εύκολα μέσα στον Μάρτιο γιατί υπάρχουν οι μεταλλάξεις. .«Αν θέλουμε να πέσουμε στα 800 κρούσματα χρειαζόμαστε ένα μήνα παράταση του lockdown». Ο ίδιος εκτιμά ότι η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα θα είναι καλύτερη.

Πρόβλεψη είναι το βρετανικό στέλεχος, που δεν είναι ούτε πιο νοσογόνο ούτε πιο θνησιογόνο, θα επικρατήσει, ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και επεσήμανε: “Η βρετανική μετάλλαξη συνεισέφερε να αυξηθεί η μεταδοτικότητα αλλά κι εμείς γίναμε υπεραθλητές με τον κωδικό 6, προσφέραμε βοήθεια, διοργανώναμε διαδηλώσεις. Επίσης άνθρωποι που δεν φορούν σωστά τη μάσκα, ή αρνητές καθώς και ο συγχρωτισμός στους χώρους εργασίας, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν φταίει μόνο η μετάλλαξη αλλά κι εμείς”.

ΚορωνοϊόςκρούσματαμετάλλαξηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα