Κοινοβουλευτικό «σπριντ» της κυβέρνησης για ανακεφαλαιοποίηση και προαπαιτούμενα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με φόντο τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αναμένεται η κατάθεση των δύο νομοσχεδίων από την κυβέρνηση.

Αύριο Παρασκευή ξεκινά η συζήτηση τους στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ενώ το Σάββατο θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για

την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών την Παρασκευή το απόγευμα θα εισαχθεί προς επεξεργασία από τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και το Σάββατο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια, για μία συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ.

Η επεξεργασία του δεύτερου νομοσχεδίου (προαπαιτούμενα) θα ξεκινήσει αύριο Παρασκευή, ωστόσο, θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα και θα πάρει τον δρόμο για την Ολομέλεια με την διαδικασία του επείγοντος.

Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Δραγασάκης ενημερώνοντας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις νεότερες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, επισήμανε ότι «μέχρι τώρα το ελληνικό δημόσιο έχει συνεισφέρει πάρα πολλούς πόρους για τη διάσωση των τραπεζών και επομένως αυτή η ανακεφαλαιοποίηση θέλουμε να είναι η τελευταία».

Ερωτηθείς πού βασίζει την αισιοδοξία του ότι θα γίνει εγκαίρως η αξιολόγηση και η ανακεφαλαιοποίηση έως το τέλος του χρόνου και δεν θα υπάρξει κούρεμα, ο κ. Δραγασάκης απάντησε: «Διότι είμαστε έτοιμοι». «Ο πρώτος στόχος μας», είπε, «ήταν να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση με τρόπο που δεν θα θιγούν οι καταθέσεις, που σημαίνει πρέπει να γίνει εντός του 2015, διότι από τον επόμενο χρόνο μπαίνει σε εφαρμογή μια οδηγία που επιβάλει το κούρεμα καταθέσεων πάνω από ένα ύψος».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έθεσε και απάντησε το ερώτημα «γιατί πάμε σε νέα ανακεφαλαιοποίηση». Τόνισε ότι ο βασικός λόγος «είναι η αποτυχία των προηγούμενων ανεκαφαλαιοποιήσεων, και ένας λόγος ήταν ότι δεν υπήρξε ρύθμιση των κόκκινων δανείων στο παρελθόν και ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν υπήρξαν κινήσεις αλλαγής στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών».

Επ' αυτού, σημείωσε ότι «τώρα, όπως θα διαπιστώσετε, ο νόμος που θα ψηφιστεί προβλέπει ένα σύστημα αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών και των διευθυντικών στελεχών με στόχο ακριβώς να υπάρξει και μεγαλύτερη διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία των τραπεζών».

Γιάννης ΔραγασάκηςΚυβέρνησηΒουλήνομοσχέδιαΤράπεζεςπροαπαιτούμεναHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα