ΚΚΕ: Στις επάλξεις κατά του «εργασιακού εκτρώματος» - Απεργιακός συναγερμός

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Για τη μάχη εντός κι εκτός Βουλής απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση φέρνει σε λίγες μέρες ετοιμάζεται ο Περισσός και ήδη οι δυνάμεις του στο ΠΑΜΕ προαναγγέλλουν απεργιακές κινητοποιήσεις. Το ΚΚΕ μιλάει για «νομοθετικό έκτρωμα» που φέρνει τις «ανατροπές του αιώνα» και γυρίζει τη χώρα 100 χρόνια πίσω.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή

του, η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο:
- Μετατρέπει όλη τη χώρα «σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη πλήρους ασυδοσίας του κεφαλαίου, απαγόρευσης των συνδικαλιστικών ελευθεριών και φίμωσης κάθε φωνής που αγωνίζεται για τα εργατικά δικαιώματα».
- Νομοθετεί για πρώτη φορά στη χώρα μας τη 10ωρη εργασία, 134 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο και ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την πρώτη νομοθέτηση του 8ώρου στην Ελλάδα. «Οι εργαζόμενοι ως σύγχρονοι σκλάβοι θα αναγκάζονται να εργάζονται 10 ώρες με απλήρωτες υπερωρίες για σχεδόν έξι μήνες, με μόνη προϋπόθεση οι εργοδότες να τους δίνουν λίγες μέρες άδεια στο ίδιο διάστημα».
- Επαναφέρει ουσιαστικά την απαγόρευση της απεργίας στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, στα ΝΠΔΔ και στους περισσότερους συγκεντρωμένους εργασιακούς χώρους, 44 χρόνια μετά τον μαύρο νόμο του Λάσκαρη. Ειδικότερα, καταγγέλλει ότι το νομοσχέδιο, το οποίο αναφέρει πως «...καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο», στην ουσία δημιουργεί έναν «μηχανισμό φακελώματος» κι εγκαινιάζει ένα «κυνήγι συνδικαλιστών». Δημιουργεί «ένα αρχείο συνδικαλισμένων εργαζομένων, το οποίο θα είναι στη διάθεση του υπουργείου και της εργοδοσίας».
- Μειώνει ακόμα περισσότερο τον μέσο μισθό, επεκτείνει την ευελιξία και παράλληλα αναβαθμίζει ως υπέρτατο ρυθμιστή τον Οργανισμό που πλειοψηφεί το κράτος και η εργοδοσία (ΟΜΕΔ).
Σκληρή κριτική ασκεί το ΚΚΕ στην κυβέρνηση και για την παράμετρο της συγκυρίας, δηλαδή τον χρόνο που επέλεξε να φέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο: «Ο χρόνος που επέλεξε η κυβέρνηση μόνο τυχαίος δεν είναι. Εκμεταλλεύεται με άθλιο τρόπο την έξαρση της πανδημίας, νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πιάσει στον ύπνο τους εργαζόμενους». Καλεί, τέλος, σε απεργιακό συναγερμό και οργανωμένη λαϊκή αντεπίθεση.

Στήριξη στην ΟΛΜΕ για την αποχή
Στο μεταξύ, το ΚΚΕ αντιδρά και στην επιχειρούμενη καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια που το υπουργείο Παιδείας υποχρεώνει και εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να απέχουν να είναι υποψήφιοι. Έπειτα από συνάντηση που είχαν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Νίκος Σοφιανός και ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος του Τμήματος Παιδείας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, υπό τον πρόεδρό της Θ. Τσούχλο, εξέφρασαν τη στήριξη του κόμματος στην απόφαση της ΟΛΜΕ για αποχή από τις «εκλογές - παρωδία».

 

ΚΚΕΕργασίαΚουτσούμπαςυπερωρίεςIssue: 2150Issue date: 5-11-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα