ΚΚΕ: Η κυβέρνηση κρύβει τις ευθύνες της πίσω από το άλλοθι των ακραίων καιρικών φαινομένων

Ως άλλοθι που σκοπό έχει να κρύψει τις κυβερνητικές διαχειριστικές και πολιτικές ευθύνες, αλλά και τα προβλήματα της ενεργειακής στρατηγικής στην οποία στρέφεται η Ελλάδα, βλέπει το ΚΚΕ τις επικλήσεις στα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής όσον αφορά τον καύσωνα και τις πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τον Περισσό, οι μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν τις τελευταίες μέρες στην Αχαΐα, τη Φθιώτιδα, τον Έβρο, τη Ρόδο αλλά και την Αττική (Βαρυμπόμπη)

αποκάλυψαν τις κυβερνητικές αερολογίες για «ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού», «σύγχρονα επιχειρησιακά σχέδια» και «αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας». Αντιθέτως, απέδειξαν ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την προστασία του λαού, του φυσικού πλούτου και της περιουσίας των πολιτών. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την πάγια κριτική του ΚΚΕ για τα θέματα πυροπροστασίας, η πρόληψη παραμένει αποδυναμωμένη, ενώ συνεχίζεται και επιδεινώνεται η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών πυροπροστασίας και δασοπροστασίας της χώρας. Η δε αντιμετώπιση των δασών «ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους αποτελεί την καύσιμη ύλη για τέτοιες καταστροφές».

Το ΚΚΕ ζητάει ουσιαστικά μέτρα προστασίας, μεταξύ άλλων, «να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας σε κάθε περιοχή, αλλά και του συστήματος Υγείας, για την κάλυψη συνθηκών κρίσης και από πυρκαγιές, να καταργηθεί ο νόμος 4662/2020, που θεσμοθετεί την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Πυροσβεστικής, την ιδιωτικοποίηση της δασοπυρόσβεσης και θέτει την Πυροσβεστική και όλους τους φορείς της Πολιτικής Προστασίας στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ» (Ριζοσπάστης, 3.6.2021). Επίσης, ως προς τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν ζητάει να γίνει άμεση καταγραφή ζημιών και να δοθούν πλήρεις αποζημιώσεις στους πληγέντες.

«Πράσινες μπίζνες» και «μπλακ άουτ»

Παρεμβαίνοντας και στο άλλο «καυτό» μέτωπο των ημερών (κυριολεκτικά και μεταφορικά), δηλαδή τον καύσωνα και το συνακόλουθο ζήτημα της επαρκούς ηλεκτροδότησης, το ΚΚΕ επισήμανε πως «ο κίνδυνος ενός “μπλακ αουτ” εν μέσω καύσωνα φέρνει στο προσκήνιο τις τραγικές συνέπειες για τον λαό από τον ενεργειακό σχεδιασμό, που περιστρέφεται γύρω απ’ τις πανάκριβες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ασταθή παραγωγή τους». Είναι, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του ο Περισσός, «το αποτέλεσμα της πολιτικής της Ε.Ε. για τη λεγόμενη “Πράσινη Ανάπτυξη” και την απελευθέρωση της ενέργειας, που προσπαθεί να συγκαλύψει η κυβέρνηση της Ν.Δ., με επικλήσεις στην “ατομική ευθύνη” και στα “ακραία καιρικά φαινόμενα”».

Μάλιστα αποδίδει το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα σε αυτόν ακριβώς τον ενεργειακό σχεδιασμό: «είναι ο υπαίτιος τόσο για την εκτόξευση της τιμής της ενέργειας – με τη χονδρεμπορική τιμή να είναι στα τέλη Ιούλη τριπλάσια απ’ την αντίστοιχη στη Γαλλία και τη Γερμανία –, προμηνύοντας νέες, μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια των λαϊκών καταναλωτών, όσο και για τα πρωτοφανή φαινόμενα έλλειψης ενέργειας, καθώς την ώρα που η κατανάλωση είναι μέγιστη (καύσωνας και ανάγκη κλιματισμού), η παραγωγή είναι μικρότερη λόγω της ίδιας της φύσης των ΑΠΕ».

Διαπιστώνει εν κατακλείδι ότι «για μια ακόμα φορά, η πολιτική της “πράσινης ανάπτυξης” έχει μοναδικούς κερδισμένους τους ιδιωτικούς ομίλους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που πετυχαίνουν τεράστια κέρδη, καθώς και τους ομίλους στη Βόρεια Ευρώπη που παράγουν τον σχετικό εξοπλισμό». Την ίδια στιγμή, υποστηρίζει το ΚΚΕ, η πολιτική αυτή επιφυλάσσει για τα λαϊκά στρώματα «την απειλή των μπλακ άουτ και της ενεργειακής φτώχειας, εξαιτίας των πανάκριβων τιμολογίων, με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον κατεστραμμένο απ’ την επέλαση των ΑΠΕ σε κάθε βουνό».

Διαβάστε επίσης:

Ελληνικό: Μεγεθυντικός φακός σε ξερόχορτα στους πρόποδες του Υμηττού (photos)

Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Αττική – Στις φλόγες το Κρυονέρι, εκρήξεις σε μετασχηματιστές – Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Φρίκη: Αφαίρεσαν τα μάτια σκύλου – Καταζητείται ο δράστης (Σκληρές εικόνες)

Keywords
Τυχαία Θέματα