Κατρούγκαλος: Οι δανειστές με άκουσαν χωρίς να με απορρίψουν – Οι συντάξεις θα προστατευτούν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα προστατεύσουμε τις συντάξεις και στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε μια δίκαιη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού», είπε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος μετά από συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να μην γίνουν μειώσεις στις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας είπε χαρακτηριστικά ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών «τον άκουσαν χωρίς να τον απορρίψουν».

Σημειώνεται

πως προσερχόμενος στον χώρο της συνάντησης, ο Γ. Κατρούγκαλος είχε υπογραμμίσει ότι στη συζήτηση δεν θα τεθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν από την πλευρά τους τη θεσμοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων για τη λήψη της Εθνικής Σύνταξης, αλλά και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων σε σχέση με το μισθό του εργαζόμενου να μην υπερβαίνει το 50-55%.

Βέβαιη θεωρείται η μείωση των επικουρικών συντάξεων, με την διαπραγμάτευση να αφορά κυρίως στο ύψος των επερχόμενων περικοπών, προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση για μη χρηματοδότηση του ΕΤΕΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το ΑΚΑΓΕ.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να γίνει αποδεκτή η χρηματοδότησή του, από τα έσοδα από τόκους αποθεματικών, ομολόγων και μετοχών, έσοδα από ενοίκια ακινήτων και από επιστροφές συντάξεων.

Μειώσεις έρχονται και για τα εφάπαξ βοήθημα που μεσοσταθμικά εκτιμάται πως θα φτάνουν στο 10%. Παράλληλα, αναμένονται και νέες μειώσεις για το μέρισμα που εισπράττουν 280.000 δημόσιοι υπάλληλοι της τάξης του 30%.

Γ. ΚατρούγκαλοςθεσμοίσυνάντησηΣυντάξειςμειώσειςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα