Καθολικό αίτημα η στελεχική ανανέωση

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

Η είσοδος πολλών σαραντάρηδων και τριαντάρηδων στην κυβέρνηση Τσίπρα στους δύο τελευταίους ανασχηματισμούς από κάποιους λοιδορείται ως ένδεια σε επίπεδο στελεχών. Όντως, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Πρώτον, επειδή τα κυβερνητικά στελέχη παράγονται κατά τη διακυβέρνηση είτε σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης είτε στην Αυτοδιοίκηση είτε, παλαιότερα, στις ΔΕΚΟ. Δεύτερον, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ

δεν είχε ξανακυβερνήσει για να διαθέτει πληθώρα έτοιμων στελεχών.

Αν ανοίξουμε λίγο το πλάνο, θα διαπιστώσουμε ότι στελέχη ικανά να κυβερνήσουν τη χώρα γενικώς δεν υπάρχουν πολλά. Ακόμη και η Ν.Δ., η οποία αποτελεί τον ένα πυλώνα του συστήματος, έχει πάψει να τα παράγει. Προφανώς ο Μητσοτάκης, ο οποίος επίσης λοιδορείται για την άγρα βιογραφικών στην οποία επιδίδεται για να συγκροτήσει μητρώο στελεχών, δεν έχει παρανοήσει: γνωρίζει ότι το κόμμα του είναι τραγικά φτωχό σε στελέχη ικανά να κυβερνήσουν – κάτι που είχε φανεί και στη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.

Αλλά και στο εναπομείναν ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛΛ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Ελάχιστοι απέμειναν, κάποιοι εκ των οποίων σε ηλικίες κοντά στην αποστρατεία ή τόσο φθαρμένοι ώστε να μην ασχολείται σοβαρά κανείς μαζί τους.

Στα κόμματα εξουσίας πλεονάζουν τα πολιτικά στελέχη, αλλά επικρατεί ένδεια ικανών στη διακυβέρνηση. Αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στο ότι η χώρα «άλλαξε πίστα» προ πολλού – και ακόμη περισσότερο με τη χρεοκοπία. Έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που τα υπουργικά συμβούλια γέμιζαν με άσχετους κομματάρχες οι οποίοι δεν ήξεραν ούτε κατά πού πέφτουν οι Βρυξέλλες.

Από τη μια η χρεοκοπία και η άμεση εποπτεία, η οποία θα συνεχιστεί για δεκαετίες – έστω και πιο χαλαρή –, ανέβασαν πολύ τον πήχη. Οι επόπτες έχουν πλήρη εικόνα της χώρας, τα καραγκιοζιλίκια δεν περνάνε και οι ανεπάρκειες «φωνάζουν». Επιπλέον η γνώση γίνεται όλο και πιο απαραίτητο όπλο, χωρίς το οποίο οι ιδεολογικές αναζητήσεις μετατρέπονται σε περιπλανήσεις στο κενό.

Γι’ αυτό ο Τσίπρας επιχειρεί αυτό που αύριο - μεθαύριο θα επιχειρήσει ο όποιος επόμενος πρωθυπουργός: αφήνει στην άκρη πολιτικά στελέχη που δεν έχουν επαφή με το αντικείμενο «διακυβέρνηση» (είτε τη δούμε με όρους εποπτείας είτε με όρους επάρκειας) ώστε να συγκροτήσει έναν πυρήνα ανθρώπων ήδη δοκιμασμένων: δικών του, ικανών και έτοιμων για την επόμενη φάση.

Το τι θα καταφέρει θα φανεί. Πάντως η ανανέωση είναι ένα συνολικό αίτημα, το οποίο αφορά όλα τα κόμματα που φιλοδοξούν να κυβερνούν τον τόπο. Κυρίως επειδή οι προκλήσεις της «επόμενης μέρας» μοιάζουν με βουνό και απαιτούν πολλή γνώση και πολλή δουλειά.

ανασχηματισμόςστελέχηΚυβέρνησηκυβερνητικό σχήμαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα