Καρκίνος του μαστού: Η πρόληψη σώζει – Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Μήνας ευαισθητοποίησης ο Οκτώβριος για τον καρκίνο του μαστού και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί σε ενημέρωση όλων των γυναικών σχετικά με την πρόληψη.

Ο καρκίνος του μαστού όταν εντοπιστεί στα πρώιμα στάδια μπορεί να αντιμετωπισθεί πλήρως. Ο ΠΙΣ καλεί όλες τις γυναίκες άνω των 40 ετών να υποβάλλονται, χωρίς καθυστέρηση, ετησίως, σε μαστογραφία. Επίσης, σε γυναίκες με επιβαρυμένη κληρονομικότητα η μαστογραφία πρέπει να γίνεται νωρίτερα, όπως συστήνει ο θεράπων ιατρός.

Στη χώρα μας, ο καρκίνος του μαστού είναι πρώτος σε συχνότητα εμφάνισης

και δεύτερος ως αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ετησίως καταγράφονται περί τα 5.000 νέα περιστατικά που αντιστοιχούν στο 28% όλων των καρκίνων στις γυναίκες. Αλλά το αισιόδοξο είναι ότι το 85% των ασθενών παρουσιάζει επιβίωση άνω της 5ετίας με αυτό το γεγονός να οφείλεται -σε μεγάλο βαθμό- στην έγκαιρη διάγνωση.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «η πανδημία δημιούργησε δυσμενείς συνθήκες στην πρόσβαση των πολιτών σε ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και νοσηλευτήρια, από τον φόβο επαφής με τον κορωνοϊό. Αλλά είναι βέβαιο ότι αν αμελούμε τις ετήσιες προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να γίνονται ανά φύλο και ηλικία σε ορισμένους χρόνους και με περιοδικότητα, θα οδηγηθούμε σε νέες “πανδημίες”. «Η πρόληψη σώζει κυριολεκτικά, λοιπόν, τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΙΣ.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο γρίπης και κορωνοϊού ακόμη και την ίδια μέρα

Κατάθλιψη: Εμφύτευμα στο κεφάλι θα βοηθάει στην καταπολέμηση της

EMA: «Πράσινο φως» για τη χορήγηση τρίτης δόσης στους άνω των 18

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καρκίνος, Ελλάδα,karkinos, ellada