Κακοκαιρία Ελπίδα: Πώς θα πληρωθούν τις αργίες οι εργαζόμενοι

Αργίες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όπως είναι γνωστό, κηρύχθηκαν η Τρίτη 25 και η Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που άφησε η κακοκαιρία Ελπίδα.

Όπως φαντάζει λογικό, οι εργαζόμενοι που δεν εργάστηκαν λόγω κακοκαιρίας θα πληρωθούν κανονικά από τους εργοδότες τους, ενώ με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Εργασίας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό θα γίνει η καταβολή των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους λόγω κακοκαιρίας.

Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για τους

εργαζόμενους όλων των Περιφερειών.

Ειδικότερα για τις 25 Ιανουαρίου αφορά τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Επίσης για σήμερα 26 Ιανουαρίου αφορά τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το «κανονικά» μπορεί να λάβει «διαφορετικές ερμηνείες», σχετικά με το εάν οι εργαζόμενοι δικαιούνται προσαύξηση ή όχι.

Πάντως, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ: «Εάν δεν λειτουργήσει η επιχείρηση καταβάλλεται στους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους χωρίς καμία προσαύξηση. Στους μισθωτούς που αμείβονται με μισθό δεν οφείλεται καμία πρόσθετη αμοιβή, πέραν του μηνιαίου μισθού τους.

Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας δικαιούνται να λάβουν:

(α) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

(β) Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό: i) αν μεν πρόκειται για μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν νομίμως κατά τις Κυριακές, μόνο προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους και όχι άλλη αμοιβή, διότι η αμοιβή τους για την απασχόληση κατά την αργία θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στον μηνιαίο μισθό τους και ii) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας, οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν εκτός από την προσαύξηση 75% στο νόμιμο μισθό και το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους»

Παράλληλα, σε καμία περίπτωση όμως ο εργοδότης δεν μπορεί να εξαναγκάσει τον εργαζόμενο να πάρει άδεια εκτός αν το ζητήσει αυθόρμητα ο εργαζόμενος.

Στην περίπτωση δε που λόγω χιονόπτωσης και κλειστών σχολείων ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει άδεια αναψυχής ή κατόπιν συναίνεσης και αιτήματός για άδεια άνευ αποδοχών.

Στην περίπτωση όμως που συντρέχει ταυτόχρονα ασθένεια του παιδιού ή οικείου προσώπου, δικαιούται με βεβαίωση ιατρού να λάβει αμειβόμενη άδεια ανωτέρας βίας έως 2 ημέρες ετησίως.

Τι ισχύει για την τηλεργασία

Σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο για τις περιοχές που ισχύει η αργία, δεν υφίσταται ούτε τηλεργασία.

«Ο εργαζόμενος παραμένει στο σπίτι του. Τηλεργασία στο Δημόσιο μπορεί να γίνει στις υπόλοιπες περιοχές, όχι σε αυτές για τις οποίες ισχύει η αργία», αναφέρει.

Ωστόσο το υπουργείο Εργασίας έχει απευθύνει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όπου αυτό είναι εφικτό. Εξάλλου το μέτρο της τηλεργασίας ισχύει και μπορούν οι επιχειρήσεις να βάλουν σε τηλεργασία μέχρι το 50% των εργαζομένων τους.

Για τον ιδιωτικό τομέα, ισχύουν τα εξής:

– Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
– Προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με παροχή τηλεργασίας ή παροχή εργασίας σε χώρο εκτός επαφής με κοινό, όπου είναι εφικτό.
– Το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε εργοδότη μέχρι ποσοστού 50%.
– Η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις εργασιακές ανάγκες και τις οδηγίες του εκάστοτε εργοδότη.

Διαβάστε επίσης:

ΑΑΔΕ: Παράταση έως τις 4/2 για την υποβολή δηλώσεων και ενστάσεων

ΟΑΕΔ: Τα «μπόνους» που προσφέρει η κάρτα ανεργίας

Επίδομα Θέρμανσης: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα – Ποιοι και πως μπορούν να κάνουν αιτήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα