Ιζαμπέλ Ατζανί: Σε 2 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 250.000 ευρώ καταδικάστηκε η γαλλίδα ηθοποιός

Η Ιζαμπέλ Ατζανί καταδικάστηκε για φορολογική απάτη καθώς το Ποινικό Δικαστήριο του Παρισιού αποφάσισε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης για την τύχη της ηθοποιού των πέντε Σεζάρ, δύο μήνες μετά τη δίκη που διεξήχθη ερήμην της. 

Η γαλλίδα σταρ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή και χρηματική ποινή 250.000 ευρώ για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. 

Fraude fiscale: Isabelle #Adjani condamnée à

2 ans de prison avec sursis et 250.000 euros d'amende #AFP pic.twitter.com/LGgwAMh6xi

— Agence France-Presse (@afpfr) December 14, 2023

«Πριν γίνει δημόσιο πρόσωπο, είναι πολίτης που υπόκειται σε υποχρεώσεις», είπαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, για τους οποίους η Ατζανί «επιδίωξε, αρκετά συστηματικά, να γλιτώσει τη φορολόγησή της μεταξύ 2013 και 2017». 

Οι δικηγόροι της κατήγγειλαν την «δίκη προθέσεων» και τους «ισχυρισμούς» της εισαγγελίας, επικαλούμενοι την καλή πίστη της 68χρονης ηθοποιού και ζητώντας την απελευθέρωσή της. Η δίκη διεξήχθη χωρίς την ηθοποιό και τραγουδίστρια, ιδιαίτερα γνωστή για τους ρόλους της στο L’été humaine (1983), Camille Claudel (1988), La Reine Margot (1994) ή πιο πρόσφατα το Masquerade (2022).

Isabelle Adjani Gets Two-Year Suspended Prison Sentence for Tax Fraud https://t.co/kxFBv7SOFM

— Variety (@Variety) December 14, 2023Η έρευνα ξεκίνησε το 2016

Ενώ εκείνη βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, η υπεράσπισή της ζήτησε την αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας, επικαλούμενη συγκεκριμένα μια «παθολογική ασθένεια», αλλά το δικαστήριο απέρριψε αυτό το αίτημα, λέγοντας ότι αμφισβητούσε την «πραγματική πρόθεσή» της να καθίσει στο εδώλιο.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2016 αφού το όνομα της Ιζαμπέλ Ατζανί εμφανίστηκε στα Panama Papers, ως ιδιοκτήτρια εταιρείας στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Οι έρευνες δεν οδήγησαν σε δίωξη για αυτό το θέμα, αλλά ήρθαν στο φως άλλα στοιχεία.

Ποσό δύο εκατομμυρίων ευρώ μεταφέρθηκε το 2013 από τον Mamadou Diagna NDiaye, έναν ισχυρό επιχειρηματία, πρόεδρο της Εθνικής Ολυμπιακής και Αθλητικής Επιτροπής της Σενεγάλης και επίσης μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, επρόκειτο για «προσχηματική δωρεά» ως δάνειο, που επέτρεψε στην ηθοποιό να αποφύγει φόρους ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με την υπεράσπιση,το ποσό αυτό ήταν «δηλωμένο δάνειο» από «φίλο», σε «πλαίσιο πολύ σημαντικής οικονομικής δυσπραγίας».

Εικονική διαμονή στην Πορτογαλία

Η ηθοποιός κατηγορείτο επίσης ότι διέμενε εικονικά στην Πορτογαλία το 2016 και το 2017, αποφεύγοντας έτσι φόρο εισοδήματος ύψους 236.000 ευρώ. Ζώντας μεταξύ των δύο χωρών εκείνη την εποχή, έκανε ένα «λάθος» με την «κακή συμβουλή» ενός συμβούλου της, υποστήριξαν οι δικηγόροι της.

Η ηθοποιός κατέστη επίσης ύποπτη για ξέπλυμα χρήματος, επειδή έλαβε 119.000 ευρώ από offshore εταιρεία σε «αδήλωτο» αμερικανικό τραπεζικό λογαριασμό, ποσό που στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Πορτογαλία. 

Διαβάστε επίσης:

Ιωάννα Παππά για τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια: «Σίγουρα θα υπάρξουν θέματα, η κοινωνία δεν είναι ιδανική»

Χαϊκάλης: «Κατήγγειλαν bullying ενώ είχαν φάει ξύλο από άλλους – Αν δεν υπήρχε η αστρολογία θα είχα αυτοκτονήσει» (Video)

Μαρία Ελένη Λυκουρέζου: «Η μάνα μου καλλιτεχνική τρέλα, ο πατέρας μου απιστούσε, εγώ ναρκωτικά…»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιζαμπέλ Ατζανί, 250 000,izabel atzani, 250 000