Ιταλία: Ανοιχτός για το κοινό ο Οίκος του Τιβερίου ύστερα από 50 χρόνια (video)

Ένα ρωμαϊκό παλάτι που βρίσκεται στον Λόφο του Παλατινάτου και είναι από τα πιο σημαντικά μνημεία στην Ρώμη, είναι επισκέψιμο και πάλι, μετά από 50 χρόνια που έμεινε κλειστό για να γίνουν εργασίες συντήρησης και ανάδειξης του μνημείου.

Ο Οίκος του Τιβερίου, που χτίστηκε πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια, ήταν η κατοικία των κυβερνητών της Ρώμης κατά την αυτοκρατορική περίοδο. Η θέση όπου βρίσκεται το μνημείο προσφέρει μια καταπληκτική θέα στην Ρωμαϊκή Αγορά, στους πρόποδες του λόφου.

Το κοινό μπορεί από χθες να επισκεφτεί και πάλι τον Οίκο του Τιβερίου,

ύστερα από δεκαετίες αναστηλωτικών εργασιών και ανασκαφών, που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα για την καθημερινή ζωή στην αρχαία Ρώμη μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας.

Η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Πάρκου στο Κολοσσαίο, στο οποίο περιλαμβάνεται ο Λόφος του Παλατινάτου, επισήμανε ότι ο Οίκος του Τιβερίου ήταν το κέντρο εξουσίας της Ρώμης. Η Αλφονσίνα Ρούσο, χρησιμοποίησε μάλιστα τον στίχο ενός Ρωμαίου ποιητή του 1ου αιώνα, που είπε πως το παλάτι «φαινόταν άπειρο» και «η μεγαλοπρέπειά του ήταν ακριβώς όπως η μεγαλοπρέπεια του ουρανού».

Παρόλο που ο Οίκος έχει πάρει το όνομά του από τον Τιβέριο, που κυβέρνησε την αυτοκρατορία μετά τον θάνατο του Αυγούστου, η αρχαιολογική έρευνα έχει δείξει ότι τα θεμέλια του παλατιού είναι από την εποχή του Νέρωνα.

Μετά την κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ο Οίκος του Τιβερίου εγκαταλείφθηκε μέχρι το 1500, όταν η οικογένεια των ευγενών Φαρνέζι, δημιούργησε έναν εντυπωσιακό
κήπο γύρω από τα ερείπια του παλατιού.

Ο Οίκος του Τιβερίου, στη βορειοδυτική πλαγιά του Λόφου του Παλατινάτου, θεωρείται το πρώτο αυτοκρατορικό παλάτι. Χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του αυτοκράτορα, αλλά συγχρόνως στο συγκρότημα υπήρχαν τόποι λατρείας, εγκαταστάσεις για την Φρουρά των Πραιτωριανών και για τους υπαλλήλους που επιτηρούσαν την λειτουργία της Ρωμαϊκής Αγοράς.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Darius Arya (@dariusaryadigs)

Οι νέες ανασκαφές που έγιναν στο παλάτι βοήθησαν τους αρχαιολόγους να συμπληρώσουν το παζλ αιώνων ιστορίας μίας περιοχής «που κάπως είχε ξεχαστεί», όπως είπε η Αλφονσίνα Ρούσο. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως διάφορους θησαυρούς, μεταξύ των οποίων αγάλματα, διακοσμητικά στοιχεία, νομίσματα και σκεύη από μέταλλο και γυαλί.

Διαβάστε επίσης:

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Πόσο κοστίζει η απίστευτης αξίας συλλογή έργων τέχνης του μεγιστάνα – «Γεμίζεις ένα μουσείο»

HΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν δημιούργησε νέα υπηρεσία πρόληψης της βίας από τα πυροβόλα όπλα

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για «εθνοκάθαρση και μαζικές θηριωδίες»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιταλία, Ανοιχτός, Οίκος, Τιβερίου,italia, anoichtos, oikos, tiveriou