Ιστορική καταδίκη της Credit Suisse για ξέπλυμα χρήματος

Το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο της Ελβετίας καταδίκασε την Credit Suisse και έναν πρώην υπάλληλο του τραπεζικού κολοσσού για αποτυχία να αποτρέψουν το ξέπλυμα χρήματος μέσω της τράπεζας, στην πρώτη ποινική δίκη της Ελβετίας σε μια από τις μεγάλες τράπεζές της.

Σύμφωνα με το Reuters, οι δικαστές επρόκειτο να αποφασίσουν αν η Credit Suisse και ο πρώην υπάλληλός της έκαναν αρκετά για να αποτρέψουν μία βουλγαρική

συμμορία διακίνησης κοκαΐνης από το ξέπλυμα χρήματος, μέσω της τράπεζας από το 2004 έως το 2008.

Switzerland's Federal Criminal Court convicted Credit Suisse and a former employee of failing to prevent money-laundering in Switzerland's first criminal trial of one of its major banks.
https://t.co/YvnWzSg6Ne

— Newsmax (@newsmax) June 27, 2022

Τόσο η τράπεζα όσο και ο υπάλληλος είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες.

Η υπόθεση -που περιελάμβανε μαρτυρίες για δολοφονίες και βαλίτσες γεμάτες με μετρητά– παρακολουθείται στενά στην Ελβετία και θεωρείται ένα μεγάλο crash test για τους εισαγγελείς που ακολουθούν μια δυνητικά πιο σκληρή γραμμή κατά των τραπεζών της χώρας.

Το δικαστήριο δήλωσε τη Δευτέρα ότι διαπίστωσε ελλείψεις από πλευράς Credit Suisse τόσο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των σχέσεων πελατών με την εγκληματική οργάνωση όσο και όσον αφορά την παρακολούθηση της εφαρμογής των κανόνων κατά του ξεπλύματος χρήματος.

«Αυτές οι ελλείψεις επέτρεψαν την απόσυρση των περιουσιακών στοιχείων της εγκληματικής οργάνωσης, που οδήγησε την καταδίκη του πρώην υπαλλήλου της τράπεζας για αναγνωρισμένη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», ανέφερε το δικαστήριο.

Η Credit Suisse αντιμετωπίζει πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (2,1 εκατομμύρια δολάρια).

Το δικαστήριο επέβαλε στον πρώην υπάλληλο, ο οποίος δεν κατονομάζεται σύμφωνα με τους νόμους περί απορρήτου της Ελβετίας, ποινή φυλάκισης 20 μηνών με αναστολή και πρόστιμο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Διαβάστε επίσης:

ΝΑΤΟ: Αυξάνει σε πάνω από 300.000 τις δυνάμεις που θα βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας

Mr. Happy Face: Αυτός είναι ο πιο «άσχημος» σκύλος στον κόσμο (Photos)

Σύνοδος G7: Οι ηγέτες κάνουν χιούμορ και ο Πούτιν απαντά με… πυραύλους (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα