Ισραήλ: Διπλωματικός «πυρετός» γύρω από την παράταση της εκεχειρίας – Δολοφονήθηκαν δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς

Το Ισραήλ και η Χαμάς διαπραγματεύονταν μέσω διαμεσολαβητών την Τετάρτη για άλλη μια πιθανή παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα, ενώ απομένουν μόνο λίγες ώρες για την επίτευξη συμφωνίας πριν από την επανέναρξη των μαχών, μετά από μια εξαήμερη παύση.

Οι οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων ενημερώθηκαν την Τετάρτη για τα ονόματα εκείνων που πρόκειται να απελευθερωθούν αργότερα μέσα στην ημέρα, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Ισραήλ Kan, η τελευταία ομάδα που θα απελευθερωθεί βάσει της εκεχειρίας, εκτός εάν οι διαπραγματευτές καταφέρουν

να την παρατείνουν.

Οι ηγέτες της Χαμάς της Γάζας δημοσίευσαν μια λίστα με 15 γυναίκες και 15 εφήβους που θα απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές ως αντάλλαγμα. Για πρώτη φορά από την έναρξη της εκεχειρίας η λίστα περιλαμβάνει Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ, καθώς και κατοίκους κατεχόμενων εδαφών.

Στη λίστα είναι η Αχέντ Ταμίμι, η 22χρονη Παλαιστίνια που συνελήφθη ως ύποπτη υποκίνησης βίας μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι παρά την προθυμία και από τις δύο πλευρές να παραταθεί η εκεχειρία, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία. Οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη με μεσολαβητές την Αίγυπτο και το Κατάρ.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Εϊλόν Λέβι είπε ότι το Ισραήλ θα εξετάσει οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση, αν και αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βγάλουμε αυτούς τους ομήρους. Τίποτα δεν επιβεβαιώνεται μέχρι να επιβεβαιωθεί», είπε ο Λέβι στους δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ. «Μιλάμε για πολύ ευαίσθητες διαπραγματεύσεις από τις οποίες κρέμονται ανθρώπινες ζωές».

Μόλις τελειώσει η απελευθέρωση των ομήρων, οι μάχες θα ξαναρχίσουν, είπε: «Αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει με το τέλος της Χαμάς».

An 8 year old shot in the head and a 15 year old shot in the chest.

The Israeli army has killed two Palestinian children in Jenin in the occupied West Bank pic.twitter.com/ZSKJ7n3h7m

— Saul Staniforth (@SaulStaniforth) November 29, 2023Οι ισραηλινές δυνάμεις δολοφόνησαν δύο υψηλόβαθμους διοικητές της Ισλαμικής Τζιχάντ

Ο IDF ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δολοφόνησε τον Μουχάμαντ Ζαμπεΐντι, τον γιο του κρατούμενου ασφαλείας Ζακαρία Ζαμπεΐντι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Mohammad Zabeidi – ανώτερος ηγέτης της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ – ενεπλάκη σε δύο επεισόδια με πυροβολισμούς τον Μάιο στα οποία ένας άμαχος σκοτώθηκε και στρατιώτες τραυματίστηκαν. Ο IDF πρόσθεσε ότι το όνομά του εμφανίστηκε στις έρευνες ως ύποπτος για την προμήθεια οχημάτων σε τρομοκράτες.

Ο στρατός ανέφερε ότι ο Ισραηλινός Στρατός περικύκλωσε το κτίριο όπου βρισκόταν ο Ζαμπεΐντι μαζί με άλλους και πυροβόλησαν προς την κατεύθυνση του.

Comandante de la Yihad Islámica en Jenin, Muhammed Zubeidi y Wissam Hanoun. Las fuerzas israelíes mataron a ambos en Jenin hoy. pic.twitter.com/VQkuhBTPqT

— Federico Alves, Econ. (@federicoalves) November 29, 2023

Μετά από έρευνα στην περιοχή, οι δυνάμεις εντόπισαν τις σορούς του Ζαμπεΐδη και ενός ακόμη ατόμου. Στην επιχείρηση συνελήφθησαν 17 καταζητούμενοι και κατασχέθηκαν όπλα, γεμιστήρες και στρατιωτικός εξοπλισμός.

Ο IDF ανακοίνωσε ότι από την αρχή του πολέμου, περισσότεροι από 2.000 καταζητούμενοι έχουν συλληφθεί στη Δυτική Όχθη, 1.100 από αυτούς συνδέονται με τη Χαμάς.

Διαβάστε επίσης:

Politico: Αυτοί είναι οι πιο επιδραστικοί άνθρωποι στην Ευρώπη – Οι αποτελεσματικοί, οι ονειροπόλοι και οι ταραξίες

Σούνακ για Μητσοτάκη: «Ήθελε να τραβήξει την προσοχή σε θέματα του παρελθόντος» – «Προσπάθησες να τον γελοιοποιήσεις» του είπε ο Στάρμερ

Σάνα Μαρίν: Νεά ζωή μετά την πολιτική – Σέξι πόζες με μαγιό και ανέμελες στιγμές! (Photos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισραήλ, Διπλωματικός, – Δολοφονήθηκαν, Χαμάς,israil, diplomatikos, – dolofonithikan, chamas