Ισραήλ: Ακροδεξιός υπουργός επισκέπτεται ιερό τόπο της Ιερουσαλήμ – Αντιδράσεις από τον αραβικό κόσμο (Photos/Videos)

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ επισκέφθηκε την Τρίτη την Πλατεία Τεμενών και το τέμενος Αλ Άκσα, σε μια κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Παλαιστινίων και ορισμένων Ισραηλινών.

Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα ισραηλινά μέσα έδειξαν τον Μπεν Γκβίρ να περπατά μέσα από το συγκρότημα περικυκλωμένος από την ισραηλινή αστυνομία.

Hebrew sources: "The American Ambassador

to the occupation, Tom Neides, criticizes the storming of the Al-Aqsa Mosque by National Security Minister Itamar Ben Gvir, and confirmed that he opposes any step to change the status quo on the Temple Mount." pic.twitter.com/xUDr00W126

— Eid Sh (@eidsh929) January 3, 2023

Οι θρησκευτικές εντάσεις που σχετίζονται με το συγκεκριμένο σημείο είναι υψηλές καθώς είναι ο πιο ιερός χώρος στον Ιουδαϊσμό και ο τρίτος ιερότερος στο Ισλάμ. Εκεί βρίσκεται το τέμενος Αλ Άκσα και ο κατεστραμμένος πρώτος και δεύτερος εβραϊκός ναός. Μόνο οι μουσουλμάνοι επιτρέπεται να προσεύχονται εκεί ενώ μέλη των άλλων θρησκειών απλώς μπορούν να πραγματοποιούν επισκέψεις βάσει συμφωνίας δεκαετιών. Ο Μπεν Γκβιρ πιστεύει ότι οι Εβραίοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να προσεύχονται και εκεί.

Οι Παλαιστίνιοι αντέδρασαν αμέσως στην επίσκεψη.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την εισβολή του εξτρεμιστή Μπεν Γκβίρ στο ευλογημένο Τζαμί Αλ Άκσα και τη θεωρούμε πρωτοφανή πρόκληση και σοβαρή απειλή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών. «Θεωρούμε τον [ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν] Νετανιάχου υπεύθυνο για τις συνέπειές της στη σύγκρουση και στην περιοχή».

Terrorist extremist @itamarbengvir broke into the courtyards of Al-Aqsa Mosque this morning as a provocative step for all Muslims !! #AlAqsaUnderAttack pic.twitter.com/wB0CvCCVug

— (@6un94c1nt4) January 3, 2023

Ο Μπεν Γκβίρ μπήκε στην πλατεία Τεμενών την Τρίτη, αλλά όχι στο ίδιο το κτίριο του τζαμιού Αλ Άκσα. Η επίσκεψη του υπουργού ήταν η πρώτη του κίνηση μετά την ορκωμοσία του ως υπουργός Εθνικής Ασφάλειας την περασμένη εβδομάδα, σε μια κυβέρνηση που αναμένεται να είναι η πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ. Επικεφαλής της είναι ο Νετανιάχου, ο οποίος επέστρεψε για την έκτη θητεία του ως πρωθυπουργός επικεφαλής ενός συνασπισμού που περιλαμβάνει πολλά εξτρεμιστικά κόμματα.

Ο Μπεν Γκβίρ, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Jewish Power (Otzma Yehudit), έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για υποστήριξη της τρομοκρατίας και υποκίνηση αντιαραβικού ρατσισμού. Ως υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, επιβλέπει την αστυνομία στο Ισραήλ καθώς και κάποιες αστυνομικές δραστηριότητες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Χαμάς, η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα που διοικεί τη Γάζα, προειδοποίησε ότι η επίσκεψη του Μπεν Γκβίρ θα είναι «πρόδρομος για την ανάφλεξη της περιοχής» και «θα ρίξει λάδι στη φωτιά».

«Η ισραηλινή κυβέρνηση της οποίας είμαι μέλος δεν θα παραδοθεί σε μια άθλια δολοφονική οργάνωση», απάντησε ο Μπεν Γκβίρ σε ένα tweet. «Το Όρος του Ναού είναι ανοιχτό σε όλους και αν η Χαμάς πιστεύει ότι αν με απειλήσει θα με αποτρέψει, ας καταλάβουν ότι οι καιροί έχουν αλλάξει. Υπάρχει κυβέρνηση στην Ιερουσαλήμ!».

Σύμφωνα με τη λεγόμενη συμφωνία status quo που χρονολογείται από την Οθωμανική κυριαρχία της Ιερουσαλήμ, μόνο οι μουσουλμάνοι επιτρέπεται να προσεύχονται μέσα στο τέμενος Αλ Άκσα και οι μη μουσουλμάνοι επιτρέπεται να επισκέπτονται το συγκρότημα μόνο σε συγκεκριμένες ώρες. Το Ισραήλ και άλλα κράτη συμφώνησαν να διατηρήσουν το status quo σε αυτούς τους ιερούς τόπους μετά την κατάληψη του Ισραήλ στον πόλεμο του 1967.

Ορισμένες θρησκευτικές εθνικιστικές εβραϊκές ομάδες απαιτούν πρόσβαση στην περιοχή. Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις Εβραίων επισκεπτών που έκαναν προσευχές, προκαλώντας οργή από τις μουσουλμανικές αρχές και αναγκαστικές απομακρύνσεις από την ισραηλινή αστυνομία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι δεσμευμένος στην «αυστηρή διατήρηση του status quo» στο τέμενος Αλ Άκσα, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του γραφείου του, στον απόηχο της επίσκεψης στην Πλατεία Τεμενών του ακροδεξιού υπουργού της κυβέρνησης του, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, που προκάλεσε την καταδίκη του αραβικού κόσμου.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι υπουργοί είχαν επισκεφθεί το συγκρότημα στο παρελθόν, τηρώντας το status quo, το οποίο επιτρέπει σε μουσουλμάνους να προσκυνούν στον ιερό χώρο και σε άτομα άλλων θρησκειών μόνο να τον επισκέπτονται.

«Άνθρωποι θα πεθάνουν»

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ επέκρινε τον Νετανιάχου για την επίσκεψη, αποκαλώντας τον «αδύναμο» επειδή εμπιστεύτηκε τον «πιο ανεύθυνο άνθρωπο στη Μέση Ανατολή στο πιο εκρηκτικό μέρος στη Μέση Ανατολή».

Σε ένα tweet, ο Λαπίντ χαρακτήρισε την επίσκεψη «πρόκληση που θα οδηγήσει σε βία που θα θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και θα κοστίσει ανθρώπινες ζωές» και είπε ότι είναι καιρός ο Νετανιάχου να πει στον Μπεν Γκβίρ: «Μην ανεβαίνεις στο Όρος του Ναού. γιατί άνθρωποι θα πεθάνουν».

"באיזה עולם נותנים לעבריין אלים עם 53 כתבי אישום ו-8 הרשעות לנהל את המשטרה?" – כך אמר @yairlapid על שר הבט''פ החדש @itamarbengvir. עוד אמר: "הניסיון היחיד שלו עם משטרה, הוא זה שהיה עצור אין ספור פעמים"@otzma_yehudit @YeshAtidParty pic.twitter.com/JS6UVl2Wn8

— ערוץ כנסת (@KnessetT) January 2, 2023

Η Ιορδανία καταδίκασε την επίσκεψη με τους πιο «έντονους» όρους, χαρακτηρίζοντάς την «κατάφωρη και απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του ιστορικού και νομικού status quo στην Ιερουσαλήμ και των ιερών της».

Η μοναρχία της Ιορδανίας είναι ο θεματοφύλακας των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ από το 1924 και θεωρεί τον εαυτό της ως εγγυητή των θρησκευτικών δικαιωμάτων των μουσουλμάνων και των χριστιανών στην πόλη.

Επίσης η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν την επίσκεψη.

Οι επισκέψεις Ισραηλινών πολιτικών προσωπικοτήτων έχουν προηγηθεί ιστορικά περιόδων βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Η επίσκεψη του συντηρητικού ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Αριέλ Σαρόν στο συγκρότημα τον Σεπτέμβριο του 2000 συνέβαλε στην έναρξη της Δεύτερης Ιντιφάντα, μιας πολυετούς εξέγερσης των Παλαιστινίων κατά του Ισραήλ.

Παρέμβαση από ΗΠΑ

Οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο το status quo των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ είναι απαράδεκτη, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου μετά την επίσκεψη του Ισραηλινού ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας στην Πλατεία Τεμένων.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σταθερά τη διατήρηση του status quo αναφορικά με τους ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ. Οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο το status quo είναι απαράδεκτη», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ καλούν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να διατηρήσει τη δέσμευση του για το status quo των ιερών τόπων.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βαρύ πλήγμα στον ρωσικό στρατό το χτύπημα του Κιέβου στη Μακιίφκα (Photos/Video)

Qatargate: Την απελευθέρωση της Σίλβια Παντσέρι ζητά ο συνήγορος υπεράσπισής της

Σφοδρές αντιδράσεις στη Ρωσία μετά το καίριο πλήγμα της Ουκρανίας στο Ντονέτσκ

Keywords
Τυχαία Θέματα