Πόλεμος στην Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις κοντά στο κέντρο του Κιέβου

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα της Παρασκευής σε κοντινή απόσταση από το κέντρο του Κιέβου κάτι που συνέβη για πρώτη φορά. Παράλληλα, ενισχύονται οι ρωσικές δυνάμεις έξω από την πρωτεύουσα.

Οι ρωσικές δυνάμεις καταγράφουν πρόοδο και έχουν καταφέρει να προωθηθούν στο εσωτερικό της Ουκρανίας τις τελευταίες 24 ώρες και βρίσκονται σχεδόν «μια ανάσα» από σημαντικές στρατηγικά πόλεις.

Τα Ουκρανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο ουκρανικός στρατός

κατέστρεψε το διοικητήριο των Ρώσων. Την ίδια ώρα γίνεται αγώνας για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο Μικολάιβ.

To Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έδωσε στη δημοσιότητα το σχετικό βίντεο:

Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, ο στρατός του Πούτιν που είναι συγκεντρωμένος έξω από το Κίεβο, ενισχύθηκε με νέες δυνάμεις, οι οποίες κατέφτασαν είτε από τη Λευκορωσία, είτε από τη ρωσική επικράτεια.

Δείτε ζωντανή εικόνα από το κέντρο του Κιέβου:

Απέτυχε ξανά η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί απέτρεψαν για άλλη μια φορά την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη, ενώ σε άλλες περιοχές οι ρωσικές δυνάμεις σταμάτησαν λεωφορεία με αμάχους που προσπαθούσαν να φύγουν από το Κίεβο, υποστήριξε την Παρασκευή η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Η αντιπρόεδρος είπε επίσης ότι ορισμένες επιχειρήσεις εκκένωσης στέφθηκαν με επιτυχία. Μεταξύ αυτών ήταν και η απομάκρυνση 1.000 ανθρώπων από το χωριό Βορζέλ, στην περιφέρεια του Κιέβου.

Οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν τη Μαριούπολη εδώ και 12 ημέρες και η Ουκρανία υποστηρίζει ότι έχουν σκοτωθεί στην πόλη 1.582 άμαχοι.

Όπως αναφέρει η τοπική αρχή στην ανακοίνωσή της, «δεν θα ξεχάσουμε και δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

City council: 1,582 Mariupol residents killed by Russia.

During 12 days of the blockade of the city in Donetsk Oblast, Russian forces have shelled residential neighborhoods and killed 1582 civilians, according to the Mariupol City Council.

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 11, 2022

Η Μαριούπολη βρίσκεται σε «απελπιστική» κατάσταση, σύμφωνα με ένα στέλεχος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), που ζήτησε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί μια «αδιανόητη τραγωδία».

Η κατάσταση είναι «σχεδόν απελπιστική», είπε ο Στίβεν Κόρνις, ο επικεφαλής των MSF στην Ελβετία και ένας από τους συντονιστές των δράσεων της οργάνωσης στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι (….) πολιορκούνται στην κυριολεξία», πρόσθεσε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι πολιορκίες είναι μια μεσαιωνική πρακτική, απαγορευμένη από τους σύγχρονους κανόνες του πολέμου, και δικαίως», πρόσθεσε ο Κόρνις, προβάλλοντας τα δεινά που υφίστανται οι άμαχοι.

Στη Μαριούπολη δεν υπάρχει θέρμανση, δεν υπάρχει πόσιμο νερό, παρουσιάζονται ελλείψεις στα τρόφιμα.

Ο Στίβεν Κόρνις υπενθύμισε ότι το διεθνές δίκαιο προβλέπει την προστασία των αμάχων και την κάλυψη των βασικών αναγκών τους: τρόφιμα, νερό, φάρμακα και «ασφαλώς, να μην τους εμπλέκουν στη σύρραξη».

«Όπως βλέπουμε, όχι μόνο στη Μαριούπολη αλλά επίσης, σύμφωνα με τις αξιόπιστες πληροφορίες που φτάνουν από το Χαρκίβ, το Ντνίπρο και άλλες περιοχές, δεν καταβάλλονται οι αναγκαίες προσπάθειες για να σωθούν οι άμαχοι», τόνισε. «Οδηγούμαστε πραγματικά σε μια αδιανόητη τραγωδία», προειδοποίησε, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι «είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί και πρέπει να αποφευχθεί».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περισσότερους από 100 εθελοντές στην Ουκρανία. Η οργάνωση κατάφερε να λειτουργήσει μια κινητή κλινική στην πόλη Βινίτσια σήμερα, στη δυτική Ουκρανία, για να φροντίσει τους αμέτρητους εκτοπισμένους που χρειάζονται περίθαλψη. Όμως η κυριότερη πρόκληση είναι κυρίως εκείνοι οι άνθρωποι που παραμένουν στις εμπόλεμες ζώνες.

«Υπάρχουν δεκάδες περιοχές όπου οι άμαχοι χρειάζονται κατεπειγόντως ιατρική περίθαλψη και απλώς δεν είμαστε ακόμη σε θέση να τους την προσφέρουμε», παραδέχτηκε.

Για τον Κόρνις, όπως και για όλον τον κόσμο, ο βομβαρδισμός του παιδιατρικού νοσοκομείου της Μαριούπολης ήταν «ένα πραγματικό σοκ για τη συνείδησή μας, για την ανθρωπιά μας». «Είναι πραγματικά απαράδεκτο, δεν υπάρχουν λόγια για να καταλάβει κανείς πώς μπορεί να επιτρέπεται κάτι τέτοιο στην εποχή μας», συνέχισε.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν είχαν προσωπικό σε αυτό το νοσοκομείο, όμως ορισμένοι συνεργάτες τους και οι οικογένειές τους έχουν αποκλειστεί στη Μαριούπολη. Κάποιοι καταφέρνουν ακόμη να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο. «Περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία αυτές τις επικοινωνίες και ανακουφιζόμαστε όταν παίρνουμε νέα τους και είναι καλά», είπε ο Κόρνις.

Κατάληψη της Χερσώνας

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εκτιμούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Χερσώνα.

Στο Μικολάιβ, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταλάβει την πόλη, αλλά, σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, η πίεση που ασκούν είναι πολύ μεγάλη και σύντομα αναμένεται κάμψουν την ουκρανική αντίσταση.

«Παρατηρήσαμε ότι οι Ουκρανοί συνεχίζουν να υπερασπίζονται την πόλη, και οι Ρώσοι είναι λίγο έξω από αυτή, και πάλι κυρίως στα βορειοανατολικά, έτσι και πάλι δεν υπάρχουν πολλές αλλαγές εκεί από χθες, αλλά συνεχίζονται οι έντονες μάχες», είπε Αμερικανός αξιωματούχους.

Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο τον τοπικό κυβερνήτη, οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν τον βομβαρδισμό της πόλης.

Из-за попадания в жилой сектор начался пожар в одном из районов #Николаева.#Миколаїв pic.twitter.com/c7UOvN05X8

— Украина Новости / Ukraine War (@ukrainenewstop) March 11, 2022

Το Τσερνίχιβ, μια άλλη πόλη της Ουκρανίας, παραμένει απομονωμένη. Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται «ακριβώς έξω από την πόλη» και υπάρχουν «προφανώς κάποιες μάχες στην πόλη», αλλά οι ΗΠΑ δεν εκτιμούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις «έχουν μετακινηθεί πέρα ​​από το Τσερνίχιβ», είπε ο αξιωματούχος του Αμερικανικού Πενταγώνου

«Βρίσκονται ακόμα μέσα και γύρω από το Τσερνίχιβ, και πάλι εκτιμούμε ότι το Τσερνίχιβ είναι απομονωμένο και υπό αυξανόμενη πίεση», είπε ο αξιωματούχος.

Στο Χάρκοβο, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται «στα προάστια» της πόλης», είπε ο αξιωματούχος. Οι ΗΠΑ βλέπουν αναφορές για διακοπές λειτουργίας του Διαδικτύου στην πόλη, «που φαίνεται να είναι μέρος της επιχείρησης», αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν «πολλές μάχες εκεί».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Youtube μπλοκάρει ρωσικά κανάλια

Ρωσία και Λευκορωσία συμφώνησαν να αλληλοστηριχθούν απέναντι στις δυτικές κυρώσεις

O Mπάιντεν κόβει τους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία – Τέλος στη ρωσική βότκα και το χαβιάρι

Keywords
Τυχαία Θέματα