Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο: Η Σταχτοπούτα της Δεξιάς στην Ισπανία (photos, video)

Οι τελευταίες εκλογές στο κοινοτικό διαμέρισμα της Μαδρίτης, ανέδειξαν μια και μόνη νικήτρια, την νέο-συντηρητική Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο, η οποία πήρε τη νίκη ποσοστό 44,7% αποκομίζοντας 65 έδρες, από τις 136 συνολικά έδρες του τοπικού κοινοβουλίου, και διπλασιάζοντας τη δύναμη του συντηρητικού «Λαϊκού Κόμματος».

Την ίδια ώρα ο αριστερός τρικομματικός συνασπισμός πρέπει να περιοριστεί στη μοιρασιά 58 εδρών και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας που παραιτήθηκε από τη θέση του ως αναπληρωτής του σοσιαλιστή

πρωθυπουργού Πέντρο Γκονζάλες, προκειμένου να ηγηθεί του αριστερού συνασπισμού στις τοπικές εκλογές της Μαδρίτης, απογοητευμένος από την ήττα και τα χαμηλά ποσοστά των «Podemos», δήλωσε ότι προτίθεται να αποσυρθεί από την πολιτική οριστικά.

Η Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο, πήρε την πρωτοβουλία και κέρδισε. Βλέποντας ότι στις 10 Μαρτίου 2021, στην περιοχή της Μούρθια, το κόμμα των «Σοσιαλιστών Εργατικών» και οι «Ciudadanos» (Πολίτες) απέσυραν την υποστήριξή τους στο «Λαϊκό Κόμμα», και ανέτρεψαν την τοπική κυβέρνηση, διαισθάνθηκε τον πολιτικό κίνδυνο, προσπάθησε να διαχωρίσει τη θέση της από τους αρνητές της πανδημίας Ciudadanos, και εκφράζοντας το πώς αισθάνονται οι Μαδριλένοι για τη χαμένη τους ελευθερία, κήρυξε πρόωρες εκλογές στη Μαδρίτη που συνεχίζει να δοκιμάζεται από την πανδημία.

Ο προεκλογικός αγώνας ήταν πολύ σκληρός, και γρήγορα κατέληξε στην ακραία πόλωση, ενώ υπήρξαν και απειλές κατά της ζωής κάποιων υποψηφίων, αναμοχλεύοντας το σκοτεινό πολιτειακό παρελθόν της χώρας, και αναδεικνύοντας τις μακρινές μνήμες του ισπανικού εμφύλιου. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας του αριστερού συνασπισμού των «Podemos» τόνισε ότι το θέμα των εκλογών είναι «φασισμός ή δημοκρατία», ενώ η Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο πρόβαλε το δίπολο «σοσιαλισμός ή ελευθερία», κλείνοντας το μάτι και στους ακροδεξιούς του κόμματος «Vox».

H 42χρονη πολιτικός κατάφερε να ξεχωρίσει ως πρόεδρος της Κοινότητας της Μαδρίτης, μέσα στην περίοδο της πανδημίας, αψηφώντας και κριτικάροντας πολλά από τα μέτρα της κεντροαριστερής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεζ. Φρόντισε να υπάρχουν προστατευτικές μάσκες FFP2 και FFP3 δωρεάν για τους πολίτες της Μαδρίτης, και ήλθε σε σύγκρουση με την υπουργό δημόσιας υγείας Γιολάντα Φουέντες, όταν τον Μάιο του 2020, αποφάσισε να μετακινήσει τη Μαδρίτη από τη «φάση 0», στη «φάση 1», αφού είχε κάνει προηγουμένως συναντήσεις με Μαδριλένους επιχειρηματίες.

Ποια είναι η Ισαβέλ Ντίαζ Αγιούσο

Γεννημένη το 1978 στη Μαδρίτη, σε μια μεσοαστική οικογένεια (οι γονείς της εμπορεύονταν ιατρικά είδη και ορθοπεδικά βοηθήματα), η Ισαβέλ Ντίαζ Αγιούσο σπούδασε δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, και στην πορεία απέκτησε μάστερ στην Πολιτική Επικοινωνία. Η νέα αυτή γυναίκα, εκφράζει το νέο-συντηρητισμό της ισπανικής κοινωνίας, απλοποιώντας τα σύγχρονα κοινωνικά θέματα όπως το νόμο για την LGBT κοινότητα που ψηφίστηκε από την προκάτοχό της, λέγοντας ότι: «είναι προϊόν ενός τυραννικού προοδευτισμού», και πως αν ήταν στο χέρι της θα καταργούσε κάποια άρθρα του.

Επίσης, όταν τον Απρίλιο του 2019, ο δήμος της Μαδρίτης εγκαινίασε το πλάνο «Madrid Central», που μεταξύ άλλων προέβλεπε τη σταδιακή κατάργηση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων Ι.Χ. στο κέντρο της πόλης, η Αγιούσο δήλωσε ότι αναπολεί τα βραδινά μποτιλιαρίσματα στο κέντρο της πόλης, αφού γι’ αυτήν αποτελούσαν συνώνυμο της έντονης νυκτερινής ζωής της πρωτεύουσας. Την ίδια εποχή, και ενώ ήταν υποψήφια του «Λαϊκού Κόμματος» για το τοπικό κοινοβούλιο της Μαδρίτης, πρότεινε τα παιδιά που έχουν μεν συλληφθεί αλλά δεν έχουν ακόμη γεννηθεί, να εγγράφονται στα μητρώα ως μέλη της οικογένειας αποκτώντας δικαίωμα για βοηθητικά επιδόματα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Ισαβέλ Αγιούσο ακολούθησε μια πιο ήρεμη αντιμετώπιση της «κατάστασης ανάγκης» και συντάχθηκε με τους ιδιοκτήτες εστιατορίων και μπαρ της Μαδρίτης προκρίνοντας την επαναλειτουργία τους. Για το λόγο αυτό οι πολιτικοί της εχθροί, και οι άσπονδοι φίλοι της, την ονόμασαν «βασίλισσα της ταβέρνας».

Οι ξένοι δημοσιογράφοι την αποκαλούν «Ντόναλντ Τραμπ» της Ισπανίας, και «Πασιονάρια της Δεξιάς», παίρνοντας αφορμή από τις λαϊκίστικες απόψεις της και τη σύμπλευσή της αρχικά με τους αρνητές των μέτρων κατά της πανδημίας «Ciudadanos» (Πολίτες), και στη συνέχεια με το ακροδεξιό κόμμα «Vox».

Φαίνεται πως η Ισαβέλ Ντίαζ Αγιούσο, όπως εμφανίστηκε ξαφνικά, ανοίγοντας νέους δρόμους για την πολιτική της σταδιοδρομία, μοιάζει λίγο με τη Σταχτοπούτα. Τερματίζοντας έναν αρραβώνα (10 ετών) με τον γοητευτικό Χάιρο Αλόνσο (διάσημο κομμωτή της Μαδρίτης), και επαναπροσδιορίζοντας τις πολιτικές της συγγένειες με τη δεξιά παράταξη της Ισπανίας στο σύνολό της, ελπίζει να περάσει από την τοπική πολιτική δράση, στις ανώτερες βαθμίδες της εθνικής πολιτικής σκηνής της Ισπανίας, χωρίς να χάσει το γυάλινο γοβάκι της.

Keywords
Τυχαία Θέματα