ΗΠΑ: Κατασκοπευτικά μπαλόνια της Κίνας και στις πέντε ηπείρους «βλέπει» η Ουάσινγκτον (Videos)

«Σταγόνα στον ωκεανό» είναι το κινεζικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε στον Ατλαντικό από αμερικανικό μαχητικό, αν πιστέψουμε τις εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων, που υποστηρίζουν ότι η Κίνα έχει ένα ευρύ κατασκοπευτικό πρόγραμμα με τέτοια μπαλόνια στις πέντε ηπείρους.

«Οι ΗΠΑ δεν είναι ο μοναδικός στόχος αυτού του ευρύτερου προγράμματος», δήλωσε με βεβαιότητα ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του μοιράστηκε πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τα συντρίμμια του μπαλονιού

με δεκάδες άλλες χώρες.

Η Κίνα αρνείται ότι το μπαλόνι που καταρρίφθηκε χρησιμοποιείτο για κατασκοπεία και υποστηρίζει πως ήταν ένα μπαλόνι για επιστημονικές παρατηρήσεις, κυρίως σε σχέση με τη μετεωρολογία.

Οι ΗΠΑ το περιγράφουν ως ένα μπαλόνι ύψους 60 μέτρων, με φορτίο που συγκρίνεται με το μέγεθος ενός αεροπλάνου και ζυγίζει εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες κιλά. Η παρουσία αυτού του μπαλονιού πάνω από τις ΗΠΑ προκάλεσε διπλωματική κρίση, με τον Άντονι Μπλίνκεν να ακυρώνει προγραμματισμένη επίσκεψη στην Κίνα, που θα ήταν η πρώτη σε τέτοιο υψηλό επίπεδο μετά από χρόνια.

Επικαλούμενη αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται η Washington Post γράφει πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα κατασκοπείας που έχει ξεκινήσει η Κίνα με τέτοια μπαλόνια, τα οποία υψώνονται στον ουρανό από την παραθαλάσσια επαρχία Χαϊνάν και στοχεύουν διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία, η Ινδία, το Βιετνάμ, η Ταϊβάν και οι Φιλιππίνες.

Σε συνέντευξη Τύπου το περασμένο 24ωρο ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας, Πατ Ράιντερ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως τέτοια μπαλόνια πετούν πάνω από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Ανατολική Ασία και την Ευρώπη.

«Έχουμε μάθει πολλά γι αυτά τα μπαλόνια και πώς να τα παρακολουθούμε», δήλωσε ο Πατ Ράιντερ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ είναι πλέον σίγουρες για τις δυνατότητες «να παρακολουθούν είδους επιχειρήσεις». Κατά τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας τέτοια μπαλόνια, που διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το μέγεθος και τις δυνατότητές τους, χρησιμοποιούνται από τους Κινέζους για κατασκοπευτικές αποστολές.

Κατά την αμερικανική άποψη τέτοια κατασκοπευτικά μπαλόνια έχουν πετάξει πάνω από το αμερικανικό έδαφος τουλάχιστον σε άλλες τέσσερις περιπτώσεις.

Η Ουάσινγκτον ενημέρωσε 40 συμμαχικές χώρες για το κατασκοπευτικό πρόγραμμα της Κίνας, όπως επιβεβαίωσε στο CBS Νews υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές τι είδους πληροφορίες έχουν συγκεντρώσει οι Αμερικανοί από τα συντρίμμια του μπαλονιού, αλλά ειδικοί εκτιμούν ότι θα βοηθήσεις τις αρμόδιες υπηρεσίες να κατανοήσουν τις δυνατότητες του κινεζικού κατασκοπευτικού προγράμματος.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στην Τουρκία: Η συγκινητική στιγμή που οι διασώστες απεγκλωβίζουν ένα σκυλάκι (Video)

Σεισμός στην Τουρκία: Ευγνωμοσύνη εκφράζουν οι Τούρκοι για την ελληνική βοήθεια – «Ευχαριστώ φίλε και γείτονα» (Video)

Τουρκία: Πρόβλεψη σοκ για σχεδόν 200.000 εγκλωβισμένους – Πόσο αντέχει κανείς κάτω από τα ερείπια

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Κατασκοπευτικό, Κίνας, Ουάσινγκτον Videos,ipa, kataskopeftiko, kinas, ouasingkton Videos