Ζάππειο: Σύγκλιση Μητσοτάκη, Καραμανλή και Σαμαρά στην ανάγκη νίκης της ΝΔ

Στη συμφωνία ότι η νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου αποτελεί εγγύηση σταθερότητας για τη χώρα συνέκλιναν ο πρωθυπουργός και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της ΝΔ με τις ομιλίες τους στην εκδήλωση στο Ζάππειο για την Ημέρα

της Ευρώπης.

Καραμανλής υπέρ πολιτικής σταθερότητας

Για παράδειγμα, ο Κώστας Καραμανλής, κατά την τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα. Δεν έχει την πολυτέλεια για πολιτική αστάθεια, ακυβερνησία, ατέρμονα κομματικά παζάρια. Την επόμενη των εκλογών η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση βιώσιμη, με καθαρή εντολή και ορίζοντα τετραετίας. Τη σταθερότητα και την προοπτική αυτή μόνο η παράταξή μας μπορεί να εγγυηθεί. Όπως το κάνει επί μισό σχεδόν αιώνα. Με τη στήριξη όλων μας η παράταξή μας είναι ισχυρή και θα επιτύχει μια ακόμα εκλογική νίκη στις επικείμενες εκλογές».

Κατά τα λοιπά, ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές, άσκησε κριτική στην ΕΕ, λέγοντας ότι «σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει μείνει ημιτελές και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οραματιστών ηγετών αλλά και των λαών των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών. Σε πλείστες, μάλιστα, περιπτώσεις η αναποτελεσματικότητα, η εσωστρέφεια και η απογοήτευση είναι διάχυτες. Κοντόφθαλμες πολιτικές υπαγορευόμενες από στενά συμφέροντα κρατών μελών υπονομεύουν την κοινή προσπάθεια ή καταλήγουν σε ασυνεννοησία και διενέξεις. Τα μειωμένα ανακλαστικά, η βραδεία αντίδραση στην αντιμετώπιση κρίσεων, όπως η πανδημία και το μεταναστευτικό, έχουν οδηγήσει όχι απλώς σε στασιμότητα, αλλά ίσως και σε υποχώρηση της προοπτικής για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Παράλληλα, τόνισε ότι «εξίσου εμφανής είναι η υστέρηση της Ευρώπης στην μεγάλη γεωπολιτική σκακιέρα. Κι αν αυτό ήταν ορατό ήδη από ετών, κορυφώνεται πάντως στις μέρες μας με τον πόλεμο της Ουκρανίας, την παγκόσμια κρίση και τον νέο ψυχρό, (μέχρι τώρα, ευτυχώς) πόλεμο. Πράγματι η ρωσική εισβολή ήταν πράξη απαράδεκτη και καταδικαστέα. Όμως τούτη την ώρα, με τους κινδύνους της κλιμάκωσης και διάχυσης της σύγκρουσης να ελλοχεύουν, προέχει η κατάπαυση του πυρός και η επάνοδος στο τραπέζι την διαπραγματεύσεων. Όποιος υποστηρίζει την ολοκληρωτική νίκη οιασδήποτε των αντιμαχόμενων πλευρών είτε ουρανοβατεί είτε υστερόβουλα ευνοεί την διαιώνιση της σύγκρουσης. Και πάντως πρωτίστως η Ευρώπη βλάπτεται από την παράταση του πολέμου και τις συνέπειές του».

Για τα ελληνοτουρκικά δε, τόνισε ότι «καμιά χώρα που σέβεται τον εαυτό της δεν θέτει υπό κρίση οιασδήποτε διαπραγμάτευσης, διαμεσολάβησης ή δικαστηρίου την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Αυτό πρέπει να το κατανοήσει με τρόπο απόλυτο και αδιαμφισβήτητο η Τουρκία. Αλλά και σύμμαχοι και εταίροι που επαναλαμβανόμενα επιχειρούν να προωθήσουν ιδέες περί συνολικού συμβιβασμού και απεργάζονται σχέδια μοιρασιάς του Αιγαίου. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα:

• Το καθεστώς των νησιών είναι δεδομένο και εκτός πάσης συζήτησης

• Το δικαίωμα άμυνας και αποτροπής για την ασφάλεια των νησιών είναι αδιαπραγμάτευτο

• Το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων είναι κατά το Διεθνές Δίκαιο μονομερές και στην αποκλειστική δικαιοδοσία της κάθε χώρας. Τελεία και παύλα».

Κριτική από Σαμαρά

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς επικεντρώθηκε στα προβλήματα του εγχειρήματος της ενωμένης Ευρώπης, λέγοντας ότι «στις 28 Μαϊου του 1980, είχα την μεγάλη τύχη να παρακολουθώ εδώ, σε αυτό το χώρο, την τελετή επίσημης υπογραφής της Ελληνικής ένταξης. Παρόντες ήταν σχεδόν όλοι οι τότε ηγέτες της Ευρώπης. Τρείς δεκαετίες αργότερα, το 2012, κινδύνευσε πραγματικά. Όταν πολλοί, πάλι εκτός Ελλάδος, πίστευαν ότι η χώρα δεν θα τα κατάφερνε να παραμείνει στην Ευρώπη. Όταν κάποιοι ετοιμάζονταν να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ – και από την Ένωση. Κι όταν κάποιοι – μέσα στην Ελλάδα – έπαιζαν το παιγνίδι τους. Δυστυχώς και πάλι».

«Τότε η κυβέρνησή μου, η κυβέρνηση της παράταξής μας, μαζί με το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου, καταφέραμε να διαψεύσουμε τις “Κασσάνδρες”. Βέβαια, ο λαϊκισμός οργίαζε και τότε. Αλλά εμείς, παρά τις κραυγές και τα συνθήματα, κρατήσαμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Μειώνοντας ταυτόχρονα το χρέος – όχι αυξάνοντάς το, όπως έγινε αμέσως μετά. Μειώνοντας τους φόρους – όχι αυξάνοντάς τους, όπως συνέβη αμέσως μετά. Κι αρνούμενοι εμείς, ως το τέλος, να υποθηκεύσουμε την Δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Όπως, δυστυχώς, έγινε και πάλι αμέσως μετά», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «η Ενωμένη Ευρώπη είναι το πιο φιλόδοξο εγχείρημα της ανθρώπινης Ιστορίας», ωστόσο επισήμανε ότι «σήμερα, σημειώνονται μόνον σοβαρές αποκλίσεις. Και ατέλειωτες τριβές. […] Κάποτε υπήρχε ασφάλεια μέσα στην Ευρώπη. Σήμερα δεν μπορούμε καν να συμφωνήσουμε πώς θα φυλάμε τα κοινά σύνορα. Σήμερα δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους αληθινούς μετανάστες και τους αληθινούς πρόσφυγες, από τους “εργαλειοποιημένους”. Που τους φέρνουν κυκλώματα διακινητών, σε συνεργασία με ξένα κράτη και διάφορες ΜΚΟ. Που εξαγοράζουν τους πάντες. Δυστυχώς, ακόμα και ευρωβουλευτές».

Προσέθεσε, δε, ότι «σήμερα υπάρχει και η λεγόμενη “αποδόμηση”. Το woke culture. Κι όχι μόνο στην Ευρώπη. Στη Δύση γενικότερα. Δηλαδή το γκρέμισμα όσων συνιστούν την κοινή κληρονομιά μας. Όπου τα ιερά πρόσωπα της Μάνας και του Πατέρα, υποβιβάζονται σε απρόσωπους αριθμούς: “Γονέας 1” και “Γονέας 2”. Αυτό δεν είναι Ευρώπη» και υπογράμμισε ότι «γα μένα που έζησα και υπέγραψα τη Συμφωνία του Μάαστριχτ, η οποία συμπλήρωσε τη Συνθήκη της Ρώμης, μου είναι οδυνηρό να βλέπω μιαν Ευρώπη, που αντί να στηρίζει την Ελλάδα, αντίθετα πιέζει την Ελλάδα, για εθνικές παραχωρήσεις. Τις οποίες δεν ζήτησε από καμιά άλλα χώρα-μέλος. Όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, που έχει ήδη δημιουργήσει νέα προβλήματα, και νέα αδιέξοδα στα Βαλκάνια. Ή όπως οι λεγόμενες “Πρέσπες του Αιγαίου”, που κάποιοι φαίνεται να ετοιμάζουν. Και που, βέβαια, δεν θα τους περάσει».

Ωστόσο, και ο Α. Σαμαράς έστειλε μήνυμα νίκης λέγοντας ότι «πίσω δεν γυρίζουμε. Με τίποτα! Μετά την 21η Μαϊου, θα πάμε μπροστά. Αλλά μπροστά σε μιαν Ευρώπη, που βρίσκει το βηματισμό της. Γιατί σήμερα παραπαίει. Και με μιαν Ελλάδα, που έχει σταθεί πλέον στα πόδια της, και χάρις στην ανορθωτική προσπάθεια της κυβέρνησης των τελευταίων τεσσάρων ετών, της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πάρει, επιτέλους, και την επενδυτική βαθμίδα».

Μητσοτάκης: «Κανείς πλέον δεν μπορεί να μας κουνήσει το δάχτυλο»

Κλείνοντας την εκδήλωση ο – με εμφανή βραχνάδα στη φωνή – πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πολλές φορές την αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον ούτε στο 2015, ούτε στο 2012, ούτε στο 2010, όταν μας επιβλήθηκαν λανθασμένες συνταγές. «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε πλέον τέτοιες συνταγές και κανείς πλέον δεν θα μπορεί να μας κουνήσει το δάχτυλο ότι δήθεν δεν ακολουθούμε ευρωπαϊκές υποδείξεις, όταν έχουμε επιδόσεις πολύ καλύτερες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Παράλληλα, αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στο κίνημα «Μένουμε Ευρώπη», που είχε αναπτυχθεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «οι ‘Ελληνες ύψωσαν ανάστημα το 2015 για να μείνουμε Ευρώπη», ενώ κινήθηκε και στη «γραμμή» που έχει υιοθετήσει προεκλογικά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «παλιά φαντάσματα επιδιώκουν νέες περιπέτειες με “Δήμητρες” μικρότερης αξίας και από τα μυαλά των εμπνευστών τους», και αντιπαραβάλλοντας το έργο της κυβέρνησής του, από την οικονομία μέχρι την ασφάλεια των συνόρων (είπε, μάλιστα, ότι «φυλάξαμε τα σύνορα μας και εξηγήσαμε στην Ευρώπη ότι είναι ευρωπαϊκά. Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να πληρώσει και αυτή για τον φράχτη που θα κατασκευάσουμε στον Έβρο») και από τη φορολογική πολιτική μέχρι την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας.

«Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός λίγο έλειψε να γκρεμίσει σε μερικές εβδομάδες όσα χτίζαμε επί δεκαετίες το 2015. Το σύνθημα ”δεν ξεχνώ” είναι και εδώ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «πήγα και εγώ στις Βρυξέλλες, αλλά δεν διαπραγματεύτηκα 17 ώρες. Διαπραγματεύτηκα 5 μέρες και έφερα 31 δισ. Πρωταθλητές και στην καθιέρωση πλαφόν στο φυσικό αέριο. Κάποιοι δίστασαν, επιμείναμε, διεκδικήσαμε, και η πρότασή μας έγινε ευρωπαϊκή απόφαση. […] Πρωταγωνιστές στην ανάπτυξη κοινής πολιτικής κατά του Covid, του ψηφιακού πιστοποιητικού, στη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης», για το οποίο τόνισε ότι θα πρέπει να αποτελέσει μόνιμη ευρωπαϊκή πολιτική.

Ο Κ. Μητσοτάκης, στην έναρξη της ομιλίας του είπε ότι «πριν από σχεδόν 2 χρόνια στον ίδιο χώρο γιορτάζαμε τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κοινότητα, την πιο σημαντική μας επιλογή στη μεταπολιτευτική μας ιστορία»,  υπενθυμίζοντας ότι στις 28 Μαΐου του 1980 η Ελλάδα κατόρθωσε να γίνει δεκτή στις ευρωπαϊκές κοινότητες. «Ο διορατικός Κωνσταντίνος Καραμανλής προτάσσει την εθνική πτυχή του εγχειρήματος», ανέφερε, απαριθμώντας τα οφέλη από την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, σημειώνοντας τη «σταθερή προσήλωση της ΝΔ στην Ευρώπη πέρα από τα κομματικά όρια» και υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της παράταξης ήταν, είναι και θα είναι πολιτική αρχών.

Τέλος, τόνισε ότι «το μήνυμα της 21ης Μαΐου είναι καθοριστικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Θα είναι τόσο ισχυρό που θα ακουστεί και στις Βρυξέλλες, να ξαναφέρουμε την ειρήνη, να κλείσουμε το δρόμο σε κάθε αναθεωρητισμό, να φυλάξουμε τα εθνικά μας σύνορα. Είναι το διπλό στοίχημα της προστασίας του ευρωπαϊκού κεκτημένου αλλά και της διεύρυνσης του. Να κάνουμε ελκυστικότερη στους νέους την ήπειρό μας. Εμείς η παράταξη που έβαλε και κράτησε τη χώρα στην τροχιά των αναπτυγμένων χωρών μαζί με όλους όσους συμμερίζονται τον πατριωτισμό της ευθύνης και τον εκσυγχρονισμό της δημιουργίας θα μείνουμε Ευρώπη».

Διαβάστε επίσης:

Σοφί Ιντ’Βελτ: Δεν επελέγησαν τυχαία οι στόχοι των υποκλοπών (Video)

ΠΑΣΟΚ για έκθεση PEGA: Αποκαλύπτει τις αντιδημοκρατικές πρακτικές του «επιτελικού παρακράτους»

Τσαπανίδου: «Διορίζουν στον ΟΣΕ την κόρη αρχισυνδικαλιστή της ΔΑΚΕ χωρίς διαδικασία ΑΣΕΠ» (video)

Keywords
σαμαρας, ζαππειο, νεα δημοκρατια, εκλογες, μαΐου, ελλαδα, ΠΑΣΟΚ, βενιζελος, χρεος, μκο, culture, νέα, γίγνεσθαι, συριζα, βρυξέλλες, ΟΣΕ, δακε, ΑΣΕΠ, video, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, Τελετή Έναρξης, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, κωστας καραμανλης, εθνικη, μκο, οικονομια, τυχη, φυσικο αεριο, ωρα, βαλκανια, εβδομαδες, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, γίγνεσθαι, δακε, δαχτυλο, δεδομενο, δυστυχως, διπλο, εγινε, εγγυηση, εγχειρημα, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκθεση, ετων, ευρωπη, ιδεες, ιδιο, κυβερνηση, μααστριχτ, μαΐου, μητσοτακης, νικη, οικογενεια, παμε, προβληματα, πρωταγωνιστες, συνθηματα, σχεδια, τουρκια, φαντασματα, φυσικο, φορολογικη, φωνη, κωνσταντινος, ωρες, ασφαλεια, culture, δικαιωμα, ενωση, ηγετες, ηπειρο, χωρα, εισβολη, κωστας, κυριακου, μεινει, μπροστα, μυαλα, ποδια
Τυχαία Θέματα
Ημέρα, Ευρώπης, Σύγκλιση Μητσοτάκη Καραμανλή, Σαμαρά,imera, evropis, sygklisi mitsotaki karamanli, samara