Η ύστατη ώρα στη Νέα Δημοκρατία: Αναζητείται σημείο σύγκλισης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη νέα συνεδρίαση της ΚΕΦΕ που θα πραγματοποιηθεί στη μία το μεσημέρι στα γραφεία της ΝΔ θα καταβληθεί ύστατη προσπάθεια να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία για τον επανακαθορισμό ημερομηνίας εκλογών, αλλά και την εξεύρεση νέας εταιρείας που θα φέρει επιτυχώς σε πέρας τη διαδικασία.

Στη Συγγρού ακούγονται φωνές για αλλαγή των μελών της ΚΕΦΕ και νέες εκλογές

στις 6 ή 13 Δεκεμβρίου. Ενδεικτική των σκέψεων είναι η δήλωση του επικεφαλής της μηχανοργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας Φίλιππου Ταυρή, ότι «οι εκλογές μπορεί να γίνουν την επόμενη ή την μεθεπόμενη Κυριακή».

Την ίδια ώρα, άγνωστη παραμένει η στάση που θα τηρήσει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος, την παραίτηση του οποίου έχουν ζητήσει και οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί του κόμματος.

Από το στρατόπεδο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη πιστεύουν ότι οι ευθύνες βαρύνουν την ΚΕΦΕ και τον πρόεδρό της αποκλειστικά.

Ωστόσο, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας συμφωνούν ανοιχτά πως ο κ. Μεϊμαράκης πρέπει να αποχωρήσει.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε να αναλάβει την αρχηγία η Μαριέττα Γιαννάκου και να ορίσει εκείνη νέο πρόεδρο της ΚΕΦΕ.

Από την πλευρά του, ο Αδωνις Γεωργιάδης, αν και μίλησε για φιάσκο, είδε ευθύνες κυρίως στον πρόεδρο της ΚΕΦΕ κ. Παπαμιμίκο.

Χωρίς να φαίνεται κάποιο σημείο σύγκλισης και οι τέσσερις εμμένουν στις θέσεις τους και «βλέπουν» διαφορετικά την επόμενη ημέρα της ΝΔ.

Αναλυτικά:

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζητά να τηρηθεί το καταστατικό και να συνεδριάσει εκ νέου άμεσα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) για να καθορίσει νέα ημερομηνία εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση που παραιτηθεί ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, σύμφωνα με το καταστατικό της ΝΔ, χρέη προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής αναλαμβάνει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει ουσιαστικά την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και έχει προτείνει τη Μαριέττα Γιαννάκου για να αναλάβει τα διαδικαστικά μέχρι τις εκλογές. Έκανε λόγο για μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΝΔ και ζήτησε, εκτός της αντικατάστασης Μεϊμαράκη και την αντικατάσταση του προέδρου της ΚΕΦΕ και τη διεξαγωγή εκλογών το συντομότερο.

Την παραίτηση του κ. Μειμαράκη έχει ζητήσει και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος και πρότεινε να υπάρξει μια συνάντηση των τεσσάρων ακόμα και την ύστατη στιγμή, κάτι που δεν έγινε πάντως αποδεκτό. Επίσης ζήτησε την παραίτηση και του Ανδρέα Παπαμιμίκου και όλων των μελών της ΚΕΦΕ και οι εκλογές να γίνουν την προσεχή Κυριακή, 29 Νοεμβρίου.

Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης ζητά να κλείσουν άμεσα οι διαδικασίες για εκλογή του νέου προέδρου αφήνοντας αιχμές για τη σημερινή κατάσταση. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από τον κ. Μεϊμαράκη «να πάρει επιτέλους μια πρωτοβουλία» και να συγκαλέσει τα όργανα.

Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ κ. Πλακιωτάκης ζήτησε την άμεση σύγκληση της ΚΕΦΕ για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες.

"Παρών" η Μαριέττα Γιαννάκου

«Επιφυλάσσομαι να απαντήσω βλέποντας την αποδοχή ή όχι. Δεν έχω αντίρρηση ως στέλεχος που είμαι από την πρώτη στιγμή στη Νέα Δημοκρατία να βοηθήσω”, σχολίασε το στέλεχος του κόμματος Μαριέττα Γιαννάκου, αναφορικά με την πρόταση Μητσοτάκη για ορισμό της ίδιας ως προσωρινής προέδρου του κόμματος. Μιλώντας το πρωί στο Mega η Μαριέττα Γιαννάκου δήλωσε πως η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και επεσήμανε πως όσα συνέβησαν "είναι παρακμιακά φαινόμενα".

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η πρόταση για να βοηθήσει το κόμμα ως μεταβατική πρόεδρος είναι ένα "βαρύ φορτίο" το οποίο θα αναλάμβανε μόνο εφόσον αυτό γινόταν αποδεκτό από όλους τους υποψηφίους, αλλά και από τα θεσμικά όργανα.

Επισήμανε ότι το θέμα της εκλογής του νέου αρχηγού πρέπει να συνεχιστεί και να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό εξασφαλίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε να μην προκύψουν αμφισβητήσεις.

Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της σύγκλησης της ΚΟ της ΝΔ που είναι όπως είπε το υπ' αριθμόν ένα θεσμικό όργανο.

Πρόθεση να μη συμμετάσχει στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ εξέφρασε η Μ. Ασημακοπούλου

Την πρόθεσή της να μη συμμετάσχει στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ εξέφρασε η Μισέλ Ασημακοπούλου γιατί, όπως δήλωσε, πιστεύει ότι «με αυτήν την ΚΕΦΕ δεν μπορούν να γίνουν εκλογές». Μιλώντας στο MEGA είπε πως είναι θέμα του κ. Τζιτζικώστα - τον οποίον εκπροσωπούσε στην ΚΕΦΕ- να ορίσει εάν θέλει εκπρόσωπο στη συνεδρίαση.

Στον ίδιο σταθμό, το μέλος της ΚΕΦΕ Φίλιππος Ταυρής ανέφερε ότι δυο σύμβουλοι από κάθε υποψήφιο επέλεξαν την εταιρεία και όχι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και πως ο γραμματέας του κόμματος υποστήριζε ότι το θέμα δεν αφορά την ΚΕΦΕ, αλλά τις υπηρεσίες του κόμματος.

Τόνισε ότι ο ίδιος είχε αντίθετη άποψη και ότι είχε πει ότι εάν υπάρξει αποτυχία, «την ευθύνη δεν θα την έχουν οι υπηρεσίες του κόμματος, θα την έχουμε εμείς».

Ανέφερε μάλιστα ότι σε έκτακτη συνεδρίαση το Σάββατο το βράδυ εκπρόσωπος της εταιρείας είπε στα μέλη της ΚΕΦΕ ότι «δεν φορτώνει ο server», και τότε ο ίδιος αποχώρησε από τη συνεδρίαση ενοχλημένος.

Εκλογές «εντός 15νθήμερου εάν είναι δυνατόν, με ψυχραιμία και διαφάνεια» προτείνει ο Ν. Κακλαμάνης

«Από την Παρασκευή τα μεσάνυχτα ήξεραν πως δε θα γίνουν εκλογές» αποκάλυψε ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης στον ΑΝΤ1.

Επέρριψε ευθύνες στον πρόεδρο της ΚΕΦΕ Α. Παπαμιμίκο τονίζοντας πως «είχε εξαφανιστεί από χθες και δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις», ενώ πρότεινε να γίνουν οι εκλογές «εντός 15νθήμερου εάν είναι δυνατόν, με ψυχραιμία και διαφάνεια».

Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την αναβολή λέγοντας πως «αυτό που ένιωσα χθες δεν το ένιωσα ούτε στις μεγάλες ήττες του κόμματος». Ζήτησε συγγνώμη από τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας διαβεβαιώνοντας πως η παράταξη θα προστατευθεί.

Όσο αναφορά στον πρόεδρο του κόμματος ο βουλευτής της ΝΔ είπε χαρακτηριστικά πως «ήταν ο μοναδικός που δεν είχε λόγο να ματαιωθούν οι εκλογές» και επισήμανε πως «είναι αστείο να φύγει ο Β. Μεϊμαράκης».

Έκανε λόγο για σχέσεις που έχει η εταιρεία που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών με τον Α. Σαμαρά και εξέφρασε την αγωνία του για την πορεία του κόμματος λέγοντας πως «εύχομαι και ελπίζω να μη χρειαστεί η παρέμβαση του Κ. Καραμανλή».

Νέα Δημοκρατίαεσωκομματικές εκλογέςανάδειξη αρχηγούφιάσκο ΝΔHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα