Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο «μικροσκόπιο» παγκόσμιου συνεδρίου ΜΜΕ

Με την δημοσιογραφία και την ενημέρωση να έχουν εισέλθει στα αχαρτογράφητα εδάφη των αχανών εκτάσεων της Τεχνητής Νοημοσύνης και τον προβληματισμό που έχει προκαλέσει από τις απρόβλεπτες συνέπειες της ανεξέλεγκτης εφαρμογής της, «κεφαλές» μεγάλων και έγκυρων δημοσιογραφικών οργανισμών κατέθεσαν τις απόψεις τους σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής ΜΜΕ η οποία έγινε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Ειδησεογραφικών Οργανισμών- ΙΝΜΑ (International News Media

Association) στη Νέα Υόρκη.

Επικρατεί αμφισημία στον κλάδο των ΜΜΕ. Από τη μία διαφαίνονται- και αναγνωρίζονται- ωφέλη από την ορθή χρήση της ΤΝ, από την άλλη εκφράζεται ένας σκεπτικισμός πολυεπίπεδος για το περιεχόμενο της ενημέρωσης και την ποιότητα της, τις αμοιβές από τις τεχνολογικές πλατφόρμες, τα πνευματικά δικαιώματα, τις θέσεις εργασίας.

Για τον δημοσιογράφο Άρθουρ Γκρέγκ (ή πιο απλά Έϊ Τζι) Σουλτζμπέργκερ πρόεδρο του The New York Times Company και εκδότη της ομώνυμης ιστορικής εφημερίδας, η Τεχνητή Νοημοσύνη «είναι σχεδόν βέβαιο ότι προκαλέσει έναν άνευ προηγουμένου χείμαρρο από σκουπίδια, για να χρησιμοποιήσω την επιστημονική ορολογία, στο οικοσύστημα της ενημέρωσης/πληροφόρησης, θα το μολύνει και θα δημιουργήσει απόλυτη σύγχυση στους ανθρώπους». Προς επίρρωση της θεωρίας του έφερε ως παράδειγμα τις ανυπόστατες ειδήσεις σχετικά με την υποψηφιότητα του Ρον Ντεσάντις, μεταξύ των οποίων ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται η Χίλαρι Κλίντον να τον υποστηρίζει ανοιχτά, με αποτέλεσμα «οι άνθρωποι να την «πατάνε»».

Ο Σουλτζμπεργκερ εξέφρασε επιφυλάξεις για τα εξατομικευμένα χαρακτηριστικά στις πρώτες σελίδες των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων όπως αυτές διαμορφώνονται από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων μέσω αλγόριθμων και ChatGPT. Επιμένει ότι τα ψηφιακά πρωτοσέλιδα πρέπει να είναι ένα ισορροπημένο μίγμα από ενδιαφέροντα και σημαντικά γεγονότα, σημαντικά στο μάτι του αναγνώστη. Δουλειά μας είναι η αξιολόγηση. Κι αυτό εναπόκειται στην κρίση μας. Πάντα χρειάζεται η ανθρώπινη αξιολόγηση».

Τέσσερις αρχές εφαρμόζουν στην χρήση της ΤΝ, στο παγκόσμιας εμβέλειας πρακτορείο Reuters, ενημέρωσε η διευθύντριά του Αλεσάντρα Γκαλόνι και η διευθύντρια Δεοντολογίας, Άλιξ Φρίντμαν, ώστε να διασφαλίσουν ότι η ΤΝ χρησιμοποιείται αποτελεσματικά και ότι ταυτόχρονα παραμένουν «ο πιο αξιόπιστος οργανισμός ειδήσεων στον κόσμο».

Για το Ρόιτερς, το οποίο «πάντα αγκαλιάζει τις νέες τεχνολογίες», συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης αυτοματισμών για εξεύρεση οικονομικών και εταιρικών δεδομένων, το αυτοματοποιημένο ειδησεογραφικό περιεχόμενο αποτελεί «μακροχρόνια και ουσιαστική πρακτική». Τονίστηκε όμως ότι «οι ρεπόρτερ και οι συντάκτες του Ρόιτερς θα έχουν εμπλοκή και λόγο και ευθύνη στην έγκριση οποιοδήποτε περιεχομένου που μπορεί να παράγουμε και θα βασίζεται στην ΤΝ», σημείωσε η Γκαλόνι, αναφέρει το εξειδικευμένο Press Gazette. «Ένα ρεπορτάζ του Ρόιτερς είναι ρεπορτάζ του Ρόιτερς, ανεξαρτήτως ποιος το κάνει και πως παράγεται και σε κάθε περίπτωση ισχύει και τηρείται η δημοσιογραφική δεοντολογία και τα πρότυπα που έχουμε θέσει».

Η Γκαλόνι υποσχέθηκε «ισχυρές αποκαλύψεις» και επέστησε την προσοχή στους δημοσιογράφους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση ότι «οι πηγές μας είναι αληθινές. Το μότο μας είναι: Να είστε επιφυλακτικοί και να επαληθεύετε».

Ο ανθρώπινος παράγοντας έχει κεντρικό ρόλο στο κάδρο θεωρεί η Ρούλα Κάλαφ των Financial Times. «Οι συνόψεις θεμάτων που παράγονται από ΤΝ θα γίνονται υπο την εποπτεία ανθρώπων. Η εμπιστοσύνη είναι που μετράει», υποστηρίζει η Κάλαφ. Εξήγησε ότι κάποιες χρήσεις της ΤΝ έχουν εφαρμογές, όπως για παράδειγμα στα ινφογράφικς, τα διαγράμματα, τις φωτογραφίες, στην άντληση δεδομένων και την ανάλυση εικόνων. Χρειάζεται να πειραματιστούμε πάνω στη δουλειά αλλά με υπευθυνότητα. Δεν θα δημοσιεύουμε φωτορεαλιστικές εικόνες που έχουν δημιουργηθεί από την ΤΝ. Θα διευρύνουμε όμως τη χρήση οπτικών μέσων τα οποία μπορεί να ενισχυθούν από την ΤΝ και όταν συμβαίνει θα το καθιστούμε σαφές στον αναγνώστη».

Υπέρμαχος της διαφάνειας στην είδηση εμφανίστηκε ο Γκερτ Ιζμπερτ, διευθύνων σύμβουλος του βελγικού οργανισμού ΜΜΕ, Mediahuis και πρώτος αντιπρόεδρος στο ΔΣ του INMA. «Οι αναγνώστες πρέπει να γνωρίζουν αν έχει γίνει χρήση της ΤΝ στην είδηση», είπε ορθά-κοφτά. Συμφώνησε ότι η ΤΝ «θα δημιουργήσει τεράστιες δυνατότητες, μπορεί όμως να διαλύσει και μια αίθουσα σύνταξης».

Εκτίμηση του είναι ότι η νέα τεχνολογία στην δημοσιογραφία και την ενημέρωση πρέπει να αγκαλιαστεί το συντομότερο αλλά «πρέπει να το κάνουμε με το σωστό τρόπο για να μετριάσουμε τους κινδύνους και τις τεράστιες προκλήσεις που έρχονται».

Η αξιοποίηση της ΤΝ πρέπει να γίνει με «ηθικό και υπεύθυνο τρόπο», «να ενδυναμώσει και να μην αντικαταστήσει τη δημοσιογραφία».

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο διευθύνων σύμβουλος του πολυμεσικού ειδησεογραφικού οργανισμού The Atlantic, Νικ Τόμσον, προτάσσοντας την ανάγκη για ρυθμιστικό πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί η νέα τεχνολογία στην δημοσιογραφία και την ειδησεογραφία.

«Πρέπει να την κατανοήσετε. Να μην την πολεμάτε. Να αδράξετε την ευκαιρία. Η εγκυρότητα θα έχει όλο και μεγαλύτερη σημασία» τόνισε απευθυνόμενους στους ηγέτες των ειδήσεων οι οποίοι συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο. Χρειάζεται όμως κανονιστικό πλαίσιο, υποστήριξε, εφιστώντας την προσοχή διότι μια βιαστική ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να «εγκλωβίσει» τα συστημικά ΜΜΕ. «Η τεχνολογία αυτή είναι καταπληκτική αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Η αυθεντικότητα της είδησης θα έχει υπεραξία και στο εγγύς μέλλον είναι πολύ σημαντικό να έχουν αξιόπιστους τίτλους ενημέρωσης», υπογράμμισε ο Τόμσον.

Με τον Τόμσον συμφωνεί και η Νικόλ Κάρολ, η οποία έως τον Μάιο ήταν διευθύντρια σύνταξης στην USA Today. «Χρησιμοποιήστε την ΤΝ αλλά θέστε κανόνες. Πρέπει να υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές προτού κάνουμε κάτι που δεν θέλουμε ή συμβεί κάτι με το οποίο δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι» επισήμανε. Είναι της άποψης ότι πρέπει οι εκδότες να εφαρμόσουν την ΤΝ κατ΄αρχήν σε πειραματικό στάδιο για να μάθουν τη νέα τεχνολογία. «Αναθέστε σε κάποιον να παίξει με τα νέα ψηφιακά εργαλεία ΤΝ το συντομότερο. Πρέπει να έχουμε όλοι την εμπειρία. Τί κάνει, τί δεν κάνει, ώστε στη συνέχεια να τεθούν τα πρότυπα».

Το κείμενα που παράγονται από ΤΝ περιλαμβάνουν «παραληρηματικές ιδέες», υποστηρίζει ο Άντρες Γκρίμσταντ, επικεφαλής του ιστορικού νορβηγικού Ειδησεογραφικού Οργανισμού Schibster, με έδρα το Όσλο.

Στον Schibsted είχαν αναπτύξει σε πιλοτικό στάδιο λογισμικό ΤΝ, στο πειραματικό εργαστήριο του νορβηγικού ειδησεογραφικού ομίλου πολυμέσων, προτού εμφανιστεί το ChatGPT, συγκεκριμένα στις αρχές του καλοκαιριού του 2022. Δημιούργησαν άβαταρ δημοσιογράφου και πειραματίστηκαν σε δελτίο πρόγνωσης καιρού. Ανέπτυξαν μοντέλο στη συνέχεια το οποίο εκπαιδεύτηκε σε χιλιάδες άρθρα στην εφημερίδα VG του ομίλου για την δημιουργία συνοπτικών κειμένων στο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) της.

Οι αναγνώστες δεν μπορούσαν να διακρίνουν αν ένα κείμενο γράφτηκε από άνθρωπο ή μηχανή και η ποιότητα του αποτελέσματος ήταν αρκετά καλή, ανέφερε ο Γκρίμσταντ και έκανε λόγο για μειονέκτημα. «Το 10% των περιπτώσεων εμπεριείχαν στοιχεία τα οποία δεν περιλαμβάνονταν στο αρχικό υλικό. Δεν υπήρχαν. Είναι ο λόγος που τα αποκαλούμε «ψευδαισθήσεις» και η αιτία που μάς κάνει η ΤΝ να αισθανόμαστε δυσάρεστα». Εξήγησε μάλιστα ότι οι δημοσιογράφοι του Ομίλου εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία- αν και διατήρησαν επιφυλακτικότητα- για το πως η ΤΝ θα μπορούσε να τους εξοικονομήσει χρόνο, ώστε να ασχοληθούν με την ερευνητική δημοσιογραφία και άλλα ουσιαστικά είδη εργασιών».

Η ανάπτυξη εξάλλου λογισμικού απομαγνητοφώνησης που βασίζεται στο Whisper της OpenAI, ήδη εξοικονομεί- υποστήριξε ο Γκρίμσταντ-, χιλιάδες ώρες στους δημοσιογράφους σε μηνιαία βάση βοηθώντας τους να γράφουν συνεντεύξεις και podcast.

Στην Washington Post ιδρύθηκε ξεχωριστό τμήμα ΤΝ, πρόσθεσε στην συζήτηση ο διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας, Φρέντ Ράιαν.

Το νέο τμήμα αποτελείται από πολλά και έμπειρα ανώτερα στελέχη του δημοσιογραφικού οργανισμού έργο των οποίων είναι «ο καθορισμός του στρατηγικού προσανατολισμού και των προτεραιοτήτων της εταιρείας για την περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων μας»

Για τον ίδιο, η ΤΝ αποτελεί «σημαντική ευκαιρία για να υποστηρίξουμε το έργο των δημοσιογράφων μας και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους αναγνώστες μας».

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε έχοντας στο φόντο και την έκθεση της Challenger, Gray & Christmas για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, η πρώτη που συμπεριέλαβε την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Διαπιστώθηκε ότι από την εφαρμογή των «εργαλείων» της ΤΝ χάθηκαν 3.900 θέσεις εργασίας μόνον τον περασμένο μήνα (σε σύνολο 80.000 απολύσεων), οι περισσότερες στον τεχνολογικό κλάδο.

Διαβάστε επίσης:

Χοακίν Φίνιξ: Οι πρώτες φωτογραφίες του ως Ναπολέων στη νέα παραγωγή της Apple TV+

ΣΚΑΪ: Λιποθύμησε η Αφροδίτη Γραμμέλη «στον αέρα» – Πως αντέδρασε η Φαίη Σκορδά (Video)

Disney+: Η τρίτη ταινία «Hocus Pocus» είναι γεγονός

Keywords
μμε, μμε, νοημοσυνη, new york times, new york, financial times, usa today, φαιη σκορδα, news, media, νέα, york, times, ειδήσεις, reuters, press, usa, today, καιρος, podcast, washington, ηπα, apple, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απολυσεις στο δημοσιο, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, αξιολογηση, αμοιβες, βιντεο, αβαταρ, αφροδιτη, δουλεια, εδρα, εικονες, εργαλεια, ηπα, πλαισιο, πνευματικα δικαιωματα, πρωτοσελιδα, τα νεα, φωτογραφιες, apple, news, reuters, times, usa, αγορα, αγορα εργασιας, αρθρα, αισιοδοξια, απλα, γεγονοτα, γινει, γινονται, δεοντολογια, εγινε, ευκαιρια, αιθουσα, ειπε, εκθεση, ενεργεια, ενδιαφεροντα, ενημερωση, ευθυνη, εφαρμογες, εφημεριδα, τεχνολογια, ιδιο, υπηρχαν, ισχυει, θεσεις εργασιας, κειμενο, λογο, ματι, μιγμα, μοτο, ρεπορτερ, ναπολεων, νεα υορκη, παντα, οσλο, ουσιαστικα, ποιοτητα, πλατφορμες, ρολο, σελιδες, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σκεπτικισμος, σκορδα, τμημα, τριτη, φοντο, φριντμαν, ωρες, αντρες, δικαιωματα, εφαρμογη, ειδη, financial times, ηγετες, ειδησης, κειμενα, media, new york times, new york, washington, πηγες, podcast, press, σωστο, today, θεσεις, υλικο, usa today, york
Τυχαία Θέματα