Η νέα εποχή ενός μουσείου…

Χρόνια περνούσα από τη Συγγρού, το έβλεπα κλειστό και μελαγχολικό κι έλεγα τι φταίει κι ένα μουσείο δεν ανοίγει τις πόρτες του για να μας δείξει τους θησαυρούς που κρύβει.

Με τα πολλά, η γραφειοκρατία και οι σκοπιμότητες νικήθηκαν και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης λειτουργεί κανονικά και μας… αιφνιδιάζει ευχάριστα.

Το «Modern Love» (H αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας) είναι η επόμενη μεγάλη ομαδική έκθεση του ΕΜΣΤ – 15.12.2022 έως 28.05.2023 – με την οποία ξεκινά ο χειμερινός – εαρινός εκθεσιακός κύκλος, που εστιάζει

στην ψηφιακή τεχνολογία και στο διαδίκτυο, στην επιρροή τους στις σύγχρονες κοινωνίες και στη σχέση τους με την εργασία, το σώμα και τον λόγο.

Το «Modern Love», σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΕΜΣΤ, είναι μια έκθεση για την αγάπη και τους στενούς ανθρώπινους δεσμούς στα χρόνια του ύστερου καπιταλισμού, της παγκοσμιοποίησης, της ψηφιακής διασύνδεσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Διερευνά πώς η ψηφιακή τεχνολογία και η σύγχρονη οικονομία έχουν μετασχηματίσει το συναίσθημα και τις κοινωνικές σχέσεις και πώς η εμπειρία του εικονικού καταλύει τα όρια μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου.

Η έκθεση δανείζεται τον υπότιτλό της από το βιβλίο της Eva Illouz «Cold Intimacies: The Making of Emotional Capitalism», που αναλύει πώς οι σύγχρονες στενές, οικείες σχέσεις καθορίζονται όλο και περισσότερο από οικονομικά και πολιτικά μοντέλα διαπραγμάτευσης και ανταλλαγής. Συμμετέχουν 24 καλλιτέχνες από 14 χώρες. Είναι προϊόν μιας συνεχιζόμενης έρευνας και έρχεται στο ΕΜΣΤ έπειτα από παρουσιάσεις στο Museum fur Neue Kunst | Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Φράιμπουργκ στη Γερμανία, στην Kunsthalle του Ταλίν, στο IMPAKT Media Organization και το Μουσείο Centraal στην Ουτρέχτη.


Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παρουσιαστεί στις 21.00 η περφόρμανς της Marijke De Roover «Live, Laugh, Limerence» (Μια όπερα buffa σε τέσσερις πράξεις), στον εκθεσιακό χώρο του ισογείου του Μουσείου. Το έργο αξιοποιεί με απολαυστικό τρόπο όλα τα κλισέ των ρομαντικών κομεντί, του μουσικού θεάτρου, της όπερας, του καραόκε και του Hollywood.

Διαβάστε επίσης:

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Δράμα, περιπέτεια και η χριστουγεννιάτικη «Άγρια Νύχτα»

Χάρι Πότερ: Πόσο κοστίζει «το πιο σπάνιο» αντίτυπο του βιβλίου

«Dirty Angels»: Αρχίζουν τα γυρίσματα της χολιγουντιανής ταινίας στην Θεσσαλονίκη – Ποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν

Keywords
Τυχαία Θέματα