Η κυβέρνηση καθορίζει τη διαπραγματευτική της στάση – Ισχυρές αντιδράσεις στην πρόταση Γιούνκερ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σειρά διαβουλεύσεων του πρωθυπουργού με κυβερνητικά στελέχη στο Μέγαρο Μαξίμου στον απόηχο της χθεσινοβραδινής συνάντησής του στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, όπου εξετάστηκαν εκατέρωθεν προτάσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. Στο Μαξίμου βρίσκονται οι Γιάνης Βαρουφάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Δραγασάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας

θα εξετάσει με υπουργούς και τεχνοκράτες τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, αλλά και θα σχεδιαστεί η διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης ενόψει νέων συναντήσεων, που πιθανώς να γίνουν και πάλι στις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από τις προτάσεις των πιστωτών, θέση που εξέφρασε και ο πρωθυπουργός στη μεταμεσονύκτια δήλωσή του στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα επίσης με κυβερνητικές πηγές, είναι πιθανό να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου τα μέλη της να ενημερωθούν από την κυβέρνηση για τις τελευταίες εξελίξεις.

Νωρίτερα επίσης κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν πρόταση που δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τη μορφή που έχει σήμερα το πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών που παρουσιάστηκε στην ελληνική πλευρά στη χθεσινοβραδινή συνάντηση των Βρυξελλών . Εξέφρασαν, ωστόσο, την άποψη ότι αφήνει περιθώρια συμβιβασμών έτσι ώστε να είναι δυνατή μια συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως ανέφεραν πρόκειται για μια πρόταση συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) η οποία επαναφέρει μέτρα που είχαν τεθεί εκτός συζήτησης στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group. Ωστόσο, η πραγματοποίηση η μη της ενημερωτικής συνεδρίασης είναι σε εκκρεμότητα και θα γίνει σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, καθώς κυβερνητικό στέλεχος θα κάνει την ενημέρωση.

Νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Dow Jones μετέδωσε ότι η Ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει αντιπρόταση προς τους δανειστές μετά τη σύγκλιση που σημειώθηκε σε κάποια ζητήματα κατά τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα –Γιούνκερ.

Αντιδράσεις στην πρόταση Γιούνκερ

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών στις προτάσεις των δανειστών για τη συμφωνία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα τόνισε ότι «εμείς έχουμε υποβάλει ένα κείμενο 46 σελίδων. Αν δεν γίνει δεκτό, θα αποφασίσει ο λαός. Εάν υπάρξει συμφωνία βεβαίως θα έρθει στη Βουλή. Εάν υπάρξει τελεσίγραφο από τους πιστωτές θα μιλήσει ο λαός. Αν μας πουν ότι αυτές είναι οι θέσεις μας και δεν κουβεντιάζουμε τίποτα άλλο, τελεία. Εκεί εμείς θα πούμε ότι απορρίπτουμε, ζητάμε από το λαό να το απορρίψει κι αυτός».

Ερωτηθείς για το δίλημμα που θα θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση εκλογών είπε ότι θα αφορά "Ισχυροποίηση της λαϊκής εντολής, για να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση για μια επωφελή αμοιβαία συμφωνία. Ο συμβιβασμός είναι προφανές ότι έχει άλλη μορφή τώρα και άλλη μορφή μετά. Είναι συνάρτηση του συσχετισμού δύναμης. Αν π.χ. πάρει 45% η κυβέρνηση στις εκλογές, με άλλο κύρος πηγαίνει στη διαπραγμάτευση. (Οι πιστωτές) παίξανε ένα παιχνίδι υπονόμευσης πολιτικής της κυβέρνησης, προκειμένου να στείλουν μήνυμα τιμωρίας σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Αυτό το σχέδιο με εκλογές θα δούμε αν πετυχαίνει. Δεν επιδιώκουμε ως πρώτη λύση το θέμα των εκλογών. Αν μάς τεθεί όμως τελεσίγραφο, η απάντηση είναι να ψηφίσει ο λαός, πρωτογενώς».

Βούτσης: Το email του Χαρδούβελη ήταν πολύ λιγότερο επώδυνο

«Το email του Χαρδούβελη ήταν πολύ λιγότερο επώδυνο και ο Σαμαράς δεν το είχε φέρει στη Βουλή» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, σχολιάζοντας το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Το ποτήρι το βλέπω μισοάδειο και είμαι αισιόδοξος... κανείς δεν μπορεί να το δει μισογεμάτο... δεν μπορεί να είναι βάση συζήτησης το κείμενο που παρουσιάστηκε... άρχισαν να βάζουν και μέτρα που είχαν ψηφιστεί από τη ΝΔ» τόνισε ο υπουργός.

«Δεν μπορούμε να σημειώσουμε τα διακυβεύματα μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης» ανέφερε ο κ. Βούτσης, όμως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, επισημαίνοντας πως εάν γίνουν εκλογές «θα είναι μία δημοκρατική πρωτοβουλία για ενίσχυση εντολής για συμφωνία ρεαλισμού, όχι για ρήξη».

«Θέλουν το ΔΝΤ για να τίθενται ζητήματα όπως το εργασιακό και τα ασφαλιστικά, για να μην υπάρχει σύγκλιση σε αυτά τα μέτρα, όμως το ΔΝΤ από την άλλη θέλει βιώσιμο χρέος» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την καταβολή της πρώτης δόσης του Ιουνίου στο ΔΝΤ, ο υπουργός συμφώνησε με τη δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα αποπληρωθεί.

Δρίτσας: «Αν οι εταίροι μας θέλουν την πλήρη παράδοση, δεν θα την έχουν»

«Αν οι εταίροι μας θέλουν την πλήρη παράδοση, δεν θα την έχουν» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

«Όλα ακόμη είναι ανοιχτά, πρέπει να δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους... Αν η Ευρώπη τρελαθεί, τότε ο ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίσει και η κυβέρνηση θα στηριχθεί στην ελληνική κοινωνία» σημείωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Χαρακτήρισε δε ως «κατώτερα των προσδοκιών, σε κάθε περίπτωση» όσα συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Δρίτσας αποκάλεσε την ελληνική πρόταση ως «συμβιβαστική, ικανή να διατηρήσει ανοιχτά όλα τα παράθυρα, τις πόρτες και τις δυνατότητες για να έχει η Ελλάδα επόμενη ημέρα» και ανέφερε: «Καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση (...) Σε αυτή την κατεύθυνση θα επιμείνουμε, δεν θα κάνουμε πίσω».

Αριστερή πλατφόρμα: Ολετήρας η συμφωνία

Σε νέο κείμενό που αναρτήθηκε στον ιστότοπο Iskra, που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα γίνεται λόγος για συμφωνία «ολετήρα» και για μέτρα που απαιτούν οι εταίροι και θα οδηγήσουν σε εργασιακό και ασφαλιστικό «Μεσαίωνα» ενώ αναφέρεται ότι η μόνη λύση είναι η ρήξη και η στάση πληρωμών.

Στο κείμενο που υπογράφει ο Ιορδάνης Λιάρος αναφέρεται ότι «οι εξελίξεις στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων αποδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι οι λεγόμενοι «Θεσμοί» επιδιώκουν συμφωνία – ολετήρα για τον ελληνικό λαό και τη χώρα, αμετακίνητοι στη λογική του νεοφιλελεύθερου μοντέλου λιτότητας».

«Μια τέτοιου είδους συμφωνία δεν μπορεί να προχωρήσει και δεν μπορεί καν να αποτελέσει βάση συζήτησης» συμπληρώνει και τονίζει ότι μία τέτοια συμφωνία «θα σήμαινε, δε, πλήρη ακύρωση της πολιτικής ισχύος της κυβέρνησης και της λαϊκής εντολής που πήρε στις 25 Ιανουαρίου για ακύρωση μνημονίων και λιτότητας. Πλέον, η ρήξη έχει καταστεί η αναγκαία λύση. Η λύση, λοιπόν, είναι στάση πληρωμών προς τους δανειστές και ρήξη αλλά με προετοιμασία και καλά ενημερωμένο το λαό, ο οποίος θα βρίσκεται στο προσκήνιο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μαξίμουδιαπραγματεύσειςσυμφωνίασύσκεψη ΜαξίμουΒαρουφάκηςΤσακαλώτοςΤσίπραςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα