Κορωνοϊός-Σχολεία: Η κυβέρνηση επιμένει σε άνοιγμα ενώ οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι – Το μεσημέρι οι αποφάσεις

Παρά το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα της χώρας εμφανίζεται διχασμένη σχετικά με το πρέπει να γίνει με τα σχολεία –αν δηλαδή πρέπει να ανοίξουν κανονικά στα 10 του μηνός ή να πάρουν παράταση οι χριστουγεννιάτικες διακοπές κατά μία εβδομάδα- η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να ανάψει το πράσινο φως ώστε την Δευτέρα να χτυπήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι του 2022.

Σήμερα στις 14.00 το μεσημέρι η επιτροπή των ειδικών αναμένεται να συνεδρίασει προκειμένου

τυπικά να ακουστούν οι απόψεις των επιστημόνων και στη συνέχεια αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Πάντως χθες το βράδυ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα προϊδεάζοντας την κοινή γνώμη για το τι θα γίνει μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι «βλέπουμε ήδη περισσότερα θετικά κρούσματα στα παιδιά, αλλά όχι νοσηλείες», ενώ συμπλήρωσε ότι «τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά καθώς είναι καλύτερο τα παιδιά να βρίσκονται σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον παρά στις παιδικές χαρές».

Στελέχη του υπουργείου Παιδείας αναφερόμενα στην αδιαπραγμάτευτη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου που ζητά την επιστροφή των παιδιών στα θρανία έλεγαν ότι αυτό γίνεται για δύο λόγους:

-Γιατί τα παιδιά δεν φαίνεται να είναι ευάλωτα στη μετάλλαξη «Όμικρον».

-και δεύτερον γιατί η κατάσταση στα σχολεία είναι πιο ελεγχόμενη για τους μαθητές καθώς αναγκάζονται να προσέρχονται έχοντας κάνει τεστ.

Από την άλλη, ο μεγάλος φόβος είναι ότι μέσω των παιδιών θα υπάρξει μεγάλη διασπορά στις οικογένειες, στους γονείς και στους παππούδες αλλά και στους εργασιακούς χώρους.

Όσοι υποστηρίζουν το άνοιγμα των σχολείων αποφεύγουν ωστόσο να αναφερθούν σε μια σημαντική παράμετρο. Στο ότι εάν κλείσουν τα σχολεία οι γονείς θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι –παίρνοντας άδεια ειδικού σκοπού- πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα μπαίνει σε lockdown την στιγμή μάλιστα που το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών διαβεβαιώνει ότι δεν η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει.

Οι πληροφορίες λένε πάντως ότι εάν δεν υπάρξει κάποια συγκλονιστική εξέλιξη η ηγεσία των υπουργείων Παιδείας και Υγείας αναμένεται να ανακοινώσουν:

-την αύξηση των self test από 2 σε 3 την εβδομάδα.

-τη διενέργεια self test και από εμβολιασμένα παιδιά.

-όταν θα εμφανίζεται κρούσμα σε μία τάξη θα γίνεται ιχνηλάτηση όχι μόνο στα παιδιά που κάθονται στα διπλανά θρανία –όπως ισχύει σήμερα- αλλά σε ολόκληρη την αίθουσα, ακόμη και στους δασκάλους και καθηγητές.

-ακόμα αναμένεται να αλλάξει το πρωτόκολλο που ισχύει σήμερα για να κλείσει μια τάξη από το 50%+1 στο 40%+1.

Η ιδέα που υπήρξε για τη διενέργεια rapid test πριν από το άνοιγμα των σχολείων δεν προχώρησε γιατί κρίθηκε ότι δεν θα ήταν δυνατόν να εξυπηρετηθούν ενάμιση εκατομμύριο μαθητές μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ το υπουργείο Παιδείας επιμένει ότι τα self test που δίνονται δωρεάν από τα φαρμακεία, είναι τύπου rapid και κρίνονται επαρκή για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων.

Διαβάστε επίσης

Τζανάκης για μετάλλαξη Όμικρον: Θα δούμε 70.000 κρούσματα – Να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων (Video)

Λουτράκι: Πέθανε αντιεμβολιαστής γιατρός – Στο νοσοκομείο και η κόρη του

Άνοιγμα σχολείων: Την Τρίτη η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων – Ανακοινώσεις από Κεραμέως και Πλεύρη

Keywords
Τυχαία Θέματα