Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ άνοιξε τη συζήτηση για το τέλος της τηλεοπτικής κυριαρχίας

Παγκόσμιο τηλεοπτικό γεγονός. Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ. Με αριθμούς, την τελετή παρακολούθησαν τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Είναι σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη, ένα πλήθος μεγαλύτερο από τα 2,5 δισ. που παρακολούθησαν την κηδεία της Νταϊάνα το 1997, ακόμη και τα 3,6 δισ. των Ολυμπιακών αγώνων

της Ατλάντα, το 1996.

Στο Λονδίνο άνοιξαν 125 κινηματογράφοι, οι οποίοι πρόβαλαν το τελευταίο σκέλος της επιχείρησης «Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε».

Στο ίδιο διάστημα γινόταν αισθητή μια άλλη- σημαντική- συγκέντρωση. Αυτή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δύο επικοινωνιακές εικόνες. Το χάσμα μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της τηλεόρασης, αμέσως μετά το θάνατο της βασίλισσας, ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο τα νέα Μέσα αλλάζουν την κουλτούρα.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η βασίλισσα συζητήθηκε συχνά και, σε πολλές περιπτώσεις, καταγγέλθηκε για την ιστορία της Βρετανίας στην αποικιοκρατία και για τον χειρισμό των βασιλικών σκανδάλων.

Η τηλεόραση, εν τω μεταξύ, παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σε ένα σενάριο τρυφερής ανάμνησης και εξύμνησης της 70χρονης βασιλείας της, ιδίως μέσα στις πρώτες 24 ώρες.

Η αφήγηση αυτή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμφισβήτησε και ίσως ακόμη και να άλλαξε αυτή που αρχικά παρουσιάστηκε στην τηλεόραση. Παρόλα αυτά η τηλεόραση παρέμεινε ο βασικός αφηγητής.

Οι δύο διαφορετικές εικόνες τροφοδότησαν, στο εξωτερικό, ιδίως στην Βρετανία, τη συζήτηση κατά πόσο ο κύκλος κυριαρχίας της τηλεόρασης που άνοιξε με την τελετή στέψης της εκδημούσης βασίλισσας, ολοκληρώθηκε με την κάλυψη της πομπής από το Αβαείο του Ουέστμινστερ στην αψίδα του Ουέλινγκτον και από εκεί οδικώς στο Ουίνδσορ.

«Πράγματι, η στέψη της βασίλισσας ήταν η κοσμοϊστορική στιγμή που έκανε τους Βρετανούς να συνειδητοποιήσουν ότι η τηλεόραση ήταν το βασικό έπιπλο της σύγχρονης ζωής   και η… συγκολλητική ουσία της μεταπολεμικής βρετανικής κουλτούρας», δήλωσε στο CNN ο Τόμας Ντόχερτι,  ιστορικός ΜΜΕ και Πολιτισμού στο πανεπιστήμιο Μπράντεϊς. Αναγνωρίζει, φυσικά,  τις μεγάλες αλλαγές στο μιντιακό τοπίο από το 1953 μέχρι σήμερα και πρόσθεσε ότι «το ύστατο χαίρε και οι επικήδειοι έχουν όλα εκείνα τα συστατικά- δράμα, μεγαλοπρέπεια, τελετουργία,- από τα οποία  που  προσφέροντας εμπειρία στην οποία βασίζεται η τηλεόραση».

Ο Ρόμπερτ Τόμσον, καθηγητής Μέσων Ενημέρωσης και Λαϊκής Κουλτούρας στο πανεπιστήμιο Συρακούσες, συνεκτιμώντας τη διαφορά ώρας αλλά και τα επικοινωνιακά δεδομένα της εποχής κατά τη στέψη του 1953- η ακόμη και του γάμου Κάρολου- Νταϊάνας του 1981-   πιστεύει ότι η κηδεία δεν είχε την διεισδυτικότητα με τα άλλα δύο προηγούμενα βασιλικά γεγονότα. «Μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι τηλεθεατές, αλλά και ο πληθυσμός είναι μεγαλύτερος. Η φυσιογνωμία και η αντίληψη της μοναρχίας είναι πολύ διαφορετική από ότι ήταν λίγο μετά τη λήξη του Β Παγκόσμιου Πολέμου και ο κόσμος, όσοι διέθεταν τηλεόραση, δεν είχαν και πάρα πολλές δυνατότητες επιλογής προγραμμάτων».

Οι δύο θεωρητικοί συμφωνούν ότι η δύναμη και η διείσδυση των ψηφιακών μέσων είναι διαρκώς αυξανόμενη.  Συμφωνούν επίσης ότι οι ημέρες της τηλεόρασης, ως κύριου αφηγητή γεγονότων τελειώνουν. Συμφωνούν όμως ότι η κηδεία της Δευτέρας δεν σηματοδοτεί το τέλος της τηλεοπτικής κυριαρχίας. «Η κηδεία δεν είναι το κύκνειο άσμα του Μέσου» λέει ο Ντόχερτι. «Αν συνέβαινε κάτι ξανά, σαν το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, θα κατευθυνόμασταν όλοι στις τηλεοράσεις, συμπεριφερόμενοι σαν υπνωτισμένοι από την δύναμη που ασκεί πάνω μας η  μεγάλη εικόνα, η συλλογικότητα της εμπειρίας», σημείωσε.

«Δεν θα είναι το τελευταίο μεγάλο παγκόσμιο γεγονός της τηλεοπτικής εποχής, δυστυχώς, τα μεγάλα τηλεοπτικά γεγονότα στο μέλλον θα είναι, πιθανότατα, τραγικά: μια τεράστια φυσική καταστροφή, μια πανδημία, ίσως ένα πραξικόπημα σε δημοκρατική χώρα της Βορείου Αμερικής, κάτι τέλος πάντων που όλοι θα πρέπει να παρακολουθήσουν», προβλέπει ο Τόμσον.

Διαβάστε επίσης:

Σασμός: Το Twitter αποθεώνει τη Βασιλική και απογοητεύεται για την κατάληξη του Μαθιού

Οι αλλαγές στο Action24 συνεχίζονται

GNTM 5: Η 47χρονη που έκανε την Καγιά να «λυγίσει» και η 79χρονη που κέρδισε τους κριτές (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα