Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναστέλλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε σήμερα να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Γενεύη, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Το αίτημα που είχαν υποβάλει δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, συγκέντρωσε 93 ψήφους υπέρ και 24 κατά, ενώ 58 χώρες απείχαν από την

ψηφοφορία.

Για να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χρειαζόταν πλειοψηφία δύο τρίτων των χωρών που θα ψήφιζαν υπέρ ή κατά κατά στην ψηφοφορία στην οποία κλήθηκαν τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης. Οι αποχές δεν υπολογίζονται.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα χαιρέτισε την απόφαση αναφέροντας, σε ανάρτησή του στο Twitter, ότι «οι εγκληματίες πολέμου δεν έχουν θέση σε όργανα του ΟΗΕ που έχουν ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Russia’s rights of membership in the UN Human Rights Council has just been suspended. War criminals have no place in UN bodies aimed at protecting human rights. Grateful to all member states which supported the relevant UNGA resolution and chose the right side of history.

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) April 7, 2022

Μεταξύ των χωρών που καταψήφισαν την πρόταση ήταν η Κίνα, η οποία έκανε λόγο για «βιαστικό διάβημα» που «ρίχνει λάδι στη φωτιά» αλλά δημιουργεί και ένα «επικίνδυνο προηγούμενο». Το Ιράν, το Καζακστάν και η Κούβα επίσης καταψήφισαν, όπως εξάλλου και η Λευκορωσία, η Συρία και η ίδια η Ρωσία.

Παρά τις πιέσεις που ασκούσε η Μόσχα τις τελευταίες εβδομάδες ώστε κάποιες χώρες να καταψηφίσουν την πρόταση, πολλές αφρικανικές, όπως η Νότια Αφρική και η Σενεγάλη, επέλεξαν την αποχή θεωρώντας ότι το ψήφισμα αποπομπής της Ρωσίας προκαταβάλει τα «αποτελέσματα της ερευνητικής επιτροπής» που συγκροτήθηκε στις αρχές Μαρτίου από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την ίδια στάση, της αποχής, επέλεξαν η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ινδία, τρεις χώρες που είναι αυτό το διάστημα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αντιθέτως, η Χιλή ψήφισε υπέρ.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι μόνο μια συμβολική κίνηση αλλά εντείνει την «απομόνωση» της Μόσχας στη διεθνή σκηνή.

Η Ρωσία ήταν μέλος του Συμβουλίου από το 2006, ανά διαστήματα, επειδή στα μέλη επιτρέπονται μόνο δύο συνεχόμενες θητείες. Η τρέχουσα θητεία της θα έληγε το 2023. Η Ουκρανία είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου αυτήν την περίοδο.

Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του ΟΗΕ που αποβάλλεται χώρα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είχε προηγηθεί η Λιβύη το 2011.

Καταψήφισε η Κίνα

Πριν από την ψηφοφορία, ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Zhang Jun είπε ότι η χώρα θα καταψηφίσει την κίνηση.

«Η αντιμετώπιση της ιδιότητας μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τέτοιο τρόπο θα δημιουργήσει νέο επικίνδυνο προηγούμενο» και «θα έχει σοβαρές συνέπειες», είπε μιλώντας στη Γενική Συνέλευση.

«Η Κίνα καλεί όλα τα μέρη να εργαστούν μαζί προς την ίδια κατεύθυνση, ώστε να δημιουργηθούν ευκαιρίες για ειρήνη και προοπτικές για διαπραγμάτευση. Η Κίνα θα συνεχίσει να έχει αντιρρήσεις και αμερόληπτη θέση και να διαδραματίζει υπεύθυνο και εποικοδομητικό ρόλο σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο Zhang.

Το Κρεμλίνο «λυπάται»

Το Κρεμλίνο εξέφρασε τη λύπη του για την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα σκοπεύει «να συνεχίσει να προασπίζεται τα συμφέροντά της με όλα τα νόμιμα μέσα».

«Λυπούμαστε και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας με όλα τα νόμιμα μέσα και να τα αιτιολογούμε» είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky News.

Διαβάστε επίσης:

ΝΑΤΟ: Κάλεσμα Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου για συνομιλίες στην Ουάσινγκτον – «Σε καλό δρόμο η αγορά των F-16»

Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών: Η μάχη για το Ντονμπάς θα θυμίζει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

«Όχι» στο ουκρανικό προσχέδιο συμφωνίας λέει ο Λαβρόφ – Κατηγορεί το Κίεβο ότι άλλαξε τους όρους της Κωνσταντινούπολης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γενική Συνέλευση, ΟΗΕ, Ρωσίας, Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,geniki synelefsi, oie, rosias, symvoulio anthropinon dikaiomaton