Η απαγωγή του Μοχάμαντ: Μια πραγματική ιστορία που θυμίζει κατασκοπικό θρίλερ

Ο Μοχάμαντ Μπάγκερ Μοραντί είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έκανε το «λάθος» να είναι με την άλλη πλευρά. Διέφυγε από την χώρα του, το Ιράν πριν από εννέα χρόνια όταν προσήχθη σε δικαστήριο για να δικαστεί επειδή είχε γράψει ένα άρθρο επικριτικό για το ιρανικό καθεστώς. Τα ίχνη του αγνοούνται εδώ και μία εβδομάδα.

Το 2013, ο Μοραντί, μέλος της Ένωσης Συγγραφέων (SarayeAhl–eGhalam), κρίθηκε ένοχος για «παράνομη συλλογή στοιχείων που απειλούν την εθνική ασφάλεια» και καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση.

Ως αντικαθεστωτικός ζήτησε καταφύγιο στην Τουρκία. Εγκαταστάθηκε

στην Άγκυρα, υπό καθεστώς διεθνούς προστασίας.

Βγήκε να αγοράσει ψωμί και δεν ξαναγύρισε

Στις 30 Μαΐου ο Μοραντί βγήκε από το σπίτι του για να αγοράσει ψωμί. Δεν επέστρεψε όμως. Τα ίχνη του έχουν χαθεί, το τηλέφωνό του δείχνει απενεργοποιημένο και το αυτοκίνητο του βρέθηκε εγκαταλελειμμένο.

Η οικογένειά του ενημέρωσε τις τουρκικές αρχές, εκφράζοντας φόβους ότι ο Μοχάμαντ Μπάγκερ Μοραντί απήχθη από Ιρανούς πράκτορες, όπως γράφει η ιστοσελίδα arabnews.com.

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Iran International, που διατηρεί δεσμούς με την ιρανική αντιπολίτευση, γράφει ότι ο πατέρας του δημοσιογράφου, ο Μοσέν Μοραντί, κατήγγειλε πως τον παρακολουθούσαν Ιρανοί πράκτορες το τελευταίο διάστημα στην Άγκυρα και ζήτησε την κινητοποίηση των τουρκικών αρχών για να εντοπιστούν τα ίχνη του Μοραντί.

«Ο γιος μου εργαζόταν ως αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος. Οι Ιρανοί πράκτορες τον παρακολουθούσαν», κατήγγειλε ο Μοσέν Μοραντί.

#Iran|ian dissident journalist Mohammad-Bagher Moradi has been abducted in Ankara by Iranian agents, according to his family pic.twitter.com/sCjSj88ssZ

Guy Elster (@guyelster) June 5, 2022 Η Τουρκία ξέφραγο αμπέλι για τους πράκτορες

Πολλοί Ιρανοί αντικαθεστωτικοί καταφεύγουν στην Τουρκία θεωρώντας την ασφαλή χώρα, ή χώρα διέλευσης με τελικό προορισμό την Ευρώπη. Τους διευκολύνει το γεγονός ότι μεταξύ Τουρκίας και Ιράν υπάρχει καθεστώς ελεύθερων μετακινήσεων, χωρίς βίζα, ενώ η Τουρκία δίνει στους Ιρανούς την δυνατότητα να παραμείνουν στην χώρα και να κινούνται ελεύθερα για τρεις μήνες.

Αλλά είναι κοινό μυστικό ότι στην Τουρκία αλωνίζουν οι Ιρανοί πράκτορες και συνεργάτες της Τεχεράνης και γι αυτό υπάρχουν φόβοι ότι ο Μοχάμαντ Μπάγκερ Μοραντί έχει πέσει θύμα απαγωγής.

Το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει κατ΄ επανάληψη την Τουρκία ως εφαλτήριο για επιχειρήσεις κατασκόπων με στόχο αντικαθεστωτικούς, αλλά και άτομα που θεωρούνται ότι εργάζονται για «εχθρούς», μεταξύ των οποίων και Ισραηλινοί, όπως γράφει η Jpost.com.

Από πηγές των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών έγινε γνωστό ότι ο Μανσούρ Ρασούλι, πράκτορας των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, σχεδίαζε να δολοφονήσει Ισραηλινό διπλωμάτη στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης, τον Απρίλιο, αλλά τον πρόλαβαν οι άνθρωποι της Μοσάντ.

Η κινηματογραφική απόπειρα απαγωγής του πιλότου

Τον Μάρτιο Τούρκοι εισαγγελείς ζήτησαν την επιβολή ποινής κάθειρξης 30 χρόνων σε 11 άτομα, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον ένας Ιρανός, που κατηγορήθηκαν για απόπειρα απαγωγής του Μεχρντάν Αμπνταρμπάσι, ενός Ιρανού πιλότου στρατιωτικών ελικοπτέρων που είχε προτιμήσει να καταφύγει στην Τουρκία παρά να υπηρετήσει στην Συρία.

Ο Αμπνταρμπάσι είχε δηλώσει ότι διέφυγε από το Ιράν επειδή δεν ήθελε να πολεμήσει στην Συρία. Εκεί όμως τον εντόπισαν οι Ιρανοί πράκτορες.

Τον πλησίασε μία γυναίκα, μέλος των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών και τον προσκάλεσε σε ιδιωτική συνάντηση σε κάποιο σπίτι. Ο πιλότος κάτι υποψιάστηκε και ενημέρωσε τις τουρκικές αρχές. Όταν ο πιλότος πήγε να συναντήσει την γυναίκα, η αστυνομία είχε στήσει παγίδα και συνέλαβε συνολικά 11 άτομα, που πιστεύεται ότι ήταν πράκτορες του Ιράν.

Το 2019 ο Ρουχολάχ Ζαμ, που είχε στήσει ένα αντικαθεστωτικό κανάλι στα social media απήχθη και μεταφέρθηκε στο Ιράκ. Τον Δεκέμβριο του 2020 η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι είχε ομολογήσει την αντικαθεστωτική δράση του και καταδικάστηκε σε θάνατο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα iranintl.com.

Τι και γιατί φοβούνται οι Ισραηλινοί

Στο μεταξύ από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού εκδόθηκε προειδοποίηση την Δευτέρα, στην οποία αναφέρεται ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν πληροφορίες για «αξιόπιστη απειλή εναντίον Ισραηλινών στην Τουρκία».

Στην ίδια ανακοίνωση, σύμφωνα με την Jpost επισημαίνεται ότι «υπάρχει υψηλός κίνδυνος (για τους Ισραηλινούς) και σε άλλες χώρες που συνορεύουν με το Ιράν».

Η προειδοποίηση αυτή εκδόθηκε μία εβδομάδα μετά την εκτέλεση του συνταγματάρχη Χασάν Σαγιάντ Χονταγιάρι, στελέχους των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ο οποίος δέχτηκε πέντε σφαίρες από άγνωστους καθώς βρισκόταν σε πολυσύχναστο δρόμο της Τεχεράνης.

Διαβάστε επίσης:

Τζόνι Ντεπ: Περιζήτητη η δικηγόρος του μετά τη νίκη στο δικαστήριο – «Βροχή» οι προτάσεις για την Καμίλ Βάσκεζ

Δομινικανή Δημοκρατία: Ένοπλος εισέβαλε σε κυβερνητικό κτίριο και σκότωσε τον υπουργό Περιβάλλοντος

Ερντογάν: H Toυρκία έσκισε τα πουκάμισα που της είχαν φορέσει

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μοχάμαντ,mochamant