«Η Αγκάθα Κρίστι θα σας δει στην τάξη» – Άβαταρ της συγγραφέως θα «διδάσκει» σε μάθημα γραφής

Η Αγκάθα Κρίστι έχει πεθάνει, ως γνωστόν, το 1976. Η Αγκάθα Κρίστι ωστόσο μόλις άρχισε, εδω και λίγες μέρες, να διδάσκει σε μάθημα συγγραφής.

«Πρέπει να ομολογήσω», λέει με αγγλική προφορά «ότι όλα αυτά είναι μάλλον καινούρια για μένα».

Ο θρύλος της λογοτεχνίας, ο οποίος πέθανε το 1976, έχει επιλεγεί για να διδάξει ένα μάθημα στο BBC Maestro , μια διαδικτυακή σειρά διαλέξεων παρόμοια με το Master Class.

Η Christie, μαζί με δεκάδες άλλους ειδικούς, είναι εκεί για κάθε επίδοξο συγγραφέα που έχει 79 λίρες (περίπου 105 δολάρια) για να διαθέσει.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των The New York Times έχει «αναγεννηθεί» με τη βοήθεια μιας ομάδας ακαδημαϊκών ερευνητών – οι οποίοι έγραψαν ένα σενάριο χρησιμοποιώντας τα γραπτά της και αρχειακές συνεντεύξεις – και ένα «ψηφιακό προσθετικό» που κατασκευάστηκε με τεχνητή νοημοσύνη, και στη συνέχεια τοποθετήθηκε πάνω στην ερμηνεία ενός πραγματικού ηθοποιού.

«Δεν προσπαθούμε να προσποιηθούμε, με κανέναν τρόπο, ότι αυτή είναι η Αγκάθα που με κάποιο τρόπο ζωντανεύει», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο Μάικλ Λεβίν, διευθύνων σύμβουλος του BBC Maestro. «Αυτή είναι απλώς μια αναπαράσταση της Αγκάθα για να διδάξει τη δική της τέχνη».

Η κυκλοφορία του μαθήματος συμπίπτει με μια έντονη συζήτηση σχετικά με την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης.

Στη Βρετανία, μια πιθανή αλλαγή στη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων έχει τρομάξει τους καλλιτέχνες που φοβούνται ότι θα επιτρέψει τη χρήση του έργου τους για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, δεν υπάρχει ζήτημα πνευματικών δικαιωμάτων: Η οικογένεια της πιο δημοφιλούς παγκοσμίως συγγραφέως αστυνομικών μυθιστορημάτων, η οποία διαχειρίζεται την περιουσία της, συμφωνεί πλήρως.

«Είχαμε απλώς την κόκκινη γραμμή ότι έπρεπε να είναι τα λόγια της», είπε ο James Prichard, δισέγγονός της και διευθύνων σύμβουλος της Agatha Christie Ltd. «Και η εικόνα και η φωνή έπρεπε να είναι σαν αυτήν».

Η Κρίστι δεν είναι το μόνο άτομο που έχει αναστηθεί με τεχνητή νοημοσύνη: Η χρήση της τεχνολογίας για την επικοινωνία με τους νεκρούς έχει γίνει κάτι σαν οικιακή βιομηχανία για τους πλούσιους νοσταλγικούς .

Δεν είναι επίσης η πρώτη νεκρή καλλιτέχνης που μετατράπηκε σε avatar.

Το 2021, η Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσει τη φωνή του Άντονι Μπουρντέν που διάβαζε τα δικά του λόγια .

Ο ηθοποιός Πίτερ Κάσινγκ αναστήθηκε για να παίξει σε ταινίες. Πέρυσι, ένας πολωνικός ραδιοφωνικός σταθμός χρησιμοποίησε την Τεχνητή Νοημοσύνη για να «πάρει συνέντευξη» από μια νεκρή αστέρα, με αποτέλεσμα πολλοί να ανησυχούν ότι της είχε βάλει λόγια στο στόμα.

Για την Κρίστι, η Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε μόνο για να δημιουργήσει την ομοίωσή της, όχι για να χτίσει το μάθημα ή να γράψει το σενάριο.

Μια ομάδα ακαδημαϊκών συνδύασε ή παράφρασε δηλώσεις από το αρχείο της Christie’s για να αποσπάσει τις συμβουλές της σχετικά με τη διαδικασία της συγγραφής.

Φρόντισαν να διατηρήσουν αυτό που πίστευαν ότι ήταν το εννοούμενο νόημα, με στόχο να βοηθήσουν περισσότερους θαυμαστές της να αλληλεπιδράσουν με το έργο της και με τη συγγραφή μυθοπλασίας γενικότερα.

«Δεν επινοήσαμε τίποτα όσον αφορά πράγματα όπως οι προτάσεις της και αυτά που έκανε», δήλωσε ο Μαρκ Όλντριτζ, επικεφαλής της ακαδημαϊκής ομάδας.

Αυτό, για την Carissa Véliz, καθηγήτρια φιλοσοφίας και το Ινστιτούτο Ηθικής στην Τεχνητή Νοημοσύνη στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξακολουθεί να είναι «εξαιρετικά προβληματικό».

Ακόμα κι αν η οικογένεια της συναίνεσε, η Κρίστι δεν έχει συμφωνήσει και δεν μπορεί να συμφωνήσει με το μάθημα. Αυτό είναι περίπλοκο με οποιοδήποτε είδος ιστορικής αναπαράστασης ή κινουμένων σχεδίων, αλλά ο Δρ. Βελίζ σημείωσε ότι οι συγγραφείς αφιερώνουν ώρες βρίσκοντας τη σωστή λέξη ή τον σωστό ρυθμό.

«Η Άγκαθα Κρίστι δεν είπε ποτέ αυτά τα λόγια», είπε η Δρ. Βελίζ σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Δεν κάθεται εκεί. Επομένως, ναι, είναι ένα deepfake».

«Όταν βλέπεις κάποιον που μοιάζει με την Αγκάθα Κρίστι και μιλάει σαν την Αγκάθα Κρίστι, νομίζω ότι είναι εύκολο να θολώσουν τα όρια», είπε, προσθέτοντας: «Τι κερδίζουμε; Εκτός από το ότι είναι πλαστογραφημένο;»

Όπως και να ‘χει, οι δημιουργοί πιστεύουν ότι στην Κρίστι – μια γενναία και δημιουργική τυχοδιώκτρια όπως ήταν – θα άρεσε αυτή η πρωτοβουλία.

«Μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι αυτό είναι κάτι που θα ενέκρινε;» είπε ο κ. Λεβίν, του BBC Maestro. «Ελπίζουμε. Αλλά δεν το γνωρίζουμε με βεβαιότητα, επειδή δεν είναι εδώ».

Διαβάστε επίσης

Κονκλάβιο, ημέρα δεύτερη – Αυξάνονται οι πιθανότητες για λευκό καπνό, τέσσερις οι ψηφοφορίες σήμερα

Ουκρανία: Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία για παραβίαση της τριήμερης εκεχειρίας – Σε 30ήμερη κατάπαυση πυρός επιμένει ο Ζελένσκι

Βόρεια Κορέα: Εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η Αγκάθα Κρίστι, Άβαταρ,i agkatha kristi, avatar