Ψαρά: Έργα συντήρησης και αποκατάστασης στο «Αρχοντίκι»

Η θέση του οικισμού Αρχοντίκι από ψηλά.

Στη συντήρηση, αποκατάσταση και προστασία του δομικού υλικού και των κεραμικών πίθων, στον μυκηναϊκό οικισμό και στη νεκρόπολη, στη θέση «Αρχοντίκι», στα Ψαρά, προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως αναφέρει το ΥΠΠΟ, στο πλαίσιο της μελέτης εξετάστηκαν οι περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής του αρχαιολογικού χώρου, στοιχεία των δομικών υλικών των κατασκευών, η παθολογία τους,  τα υλικά και η μεθοδολογία εφαρμογής τους.

«Η πρωϊμότερη γραπτή μαρτυρία

για τα Ψαρά, προέρχεται από την ομηρική Οδύσσεια, όταν οι Αχαιοί αναζητούν το δρόμο της επιστροφής τους, από την Τροία. Αντίθετα, με την εικόνα της νησιού, που παρουσιάζουν οι αρχαίοι συγγραφείς, οι οποίοι το θεωρούν άγονο και φτωχό, αφού δεν μπορούσε να προσφέρει ούτε τον αναγκαίο οίνο για τη λατρεία του Διονύσου, τα αρχαιολογικά ευρήματα τεκμαίρουν ότι οι Μυκηναίοι είχαν ιδρύσει έναν πλούσιο εμπορικό σταθμό», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Και πρόσθεσε: «Η Εφορεία Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση της αείμνηστης Αγλαΐας Αρχοντίδου πραγματοποίησε ένα σημαντικό έργο αρχαιολογικής έρευνας και ανάδειξης του χώρου. Έκτοτε πέρασαν σχεδόν είκοσι χρόνια. Ο χώρος τώρα απαιτεί φροντίδα και μέριμνα, καθώς αποτελεί τον μοναδικό επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο στο μαρτυρικό νησί των Ψαρών, με καθοριστικό ρόλο στην ιστορική μας ταυτότητα».

Άποψη του αρχαιολογικού χώρου Αρχοντίκι στα Ψαρά.

Οι πρώτες ανασκαφικές έρευνες στη θέση «Αρχοντίκι», στο μέσον του ανοιχτού όρμου, στη δυτική πλευρά του νησιού, πραγματοποιήθηκαν από τον Σ. Χαριτωνίδη, το 1961, ο οποίος εντόπισε μυκηναϊκούς τάφους, κοντά στη θάλασσα. Αρκετά χρόνια αργότερα η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων συνέχισε την έρευνα της νεκρόπολης -στην οποία αποκαλύφθηκε και ένας θολωτός τάφος, ενώ εντόπισε και τον μυκηναϊκό οικισμό. Την περίοδο 2002-2008, έγιναν έργα προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου.

Η αρχαιότερη μαρτυρία για το νησί, στην οποία αναφέρεται το όνομά του, Ψηρίη, απαντάται στην Οδύσσεια. Τα Ψαρά, στη διάρκεια της αρχαιότητας, αποτελούσαν σταθμό στο θαλάσσιο δρόμο, που οδηγούσε από την ηπειρωτική Ελλάδα προς την Τρωάδα και τα στενά του Ελλήσποντου.

Related...Το μεγάλο ρεκόρ του Good Night and Good Luck με τον Τζορτζ Κλούνεϊ στο Μπρόντγουεϊ«Οσα παίρνει ο άνεμος»: Παραστάσεις και τον Ιούνιο λόγω των συνεχόμενων sold outΚώστας Βαρώτσος: «Η αλήθεια είναι πάντα κάποια άλλη»
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ψαρά, Έργα, Αρχοντίκι,psara, erga, archontiki