Γλυκά Χριστούγεννα με 10 συνταγές γλυκών και 10 ιστορίες!

"Π" ARTΒΙΒΛΙΟΈντυπη Έκδοση

Δέσποινα Αντύπα

10

Δέκα ιστορίες. Δέκα συνταγές.

Ένας ζαχαροπλάστης που άφησε εποχή.

Και μία εποχή που άλλαξε τον κόσμο

Εικονογράφηση: Δέσποινα Αντύπα

Εκδόσεις: Ποταμός

Σελ.: 156

«Όταν ο Αντονίν Καρέμ έβαζε τις βάσεις της σύγχρονης ζαχαροπλαστικής στην ταραγμένη μεταεπαναστατική παρισινή κοινωνία, δεν φανταζόταν ότι 250 χρόνια μετά, ελάχιστα θα άλλαζαν στις σημερινές κουζίνες».

Τη Δέσποινα Αντύπα την ξέρω λίγο και τη γνώρισα πολύ. Κυρίως με εντυπωσίασε

ο τρόπος που κρατούσε αποστάσεις με μια ευγένεια πολυσήμαντη – σπάνια. Τη γνώρισα σε ένα περιβάλλον δημοσιογραφικό που δεν φημίζεται… για την ευαισθησία του.

Διαφύλασσε τον εαυτό της από την πολύβουη συναγωγή, δίχως να γίνεται απόμακρη, αλλά με μια φυσικότητα αυθεντικής ευγένειας, διακριτής ακόμα και στους ηλιθίους. Η ίδια ήταν φτιαγμένη από σωστές δόσεις – αυτές του μέτρου – που παρασάγγας απέχουν από το μέτριο, και ορίζουν το ακριβές και το σπάνιο, τη σωστή πολύτιμη δόση – ό,τι δεν περισσεύει, για να γίνει βάρος, λίπος, αναίδεια κι εμπόδιο.

Στη ζωή μας ακούμε πολλές ιστορίες για αγωνιστές κι αγώνες, προβολές που τις περισσότερες φορές απευθύνονται στο υπερτροφικό εγώ μας. Ενίοτε, ωστόσο, ένας καθημερινός άνθρωπος είναι πολύ περισσότερο πολύτιμος για το σύνολο απ’ ό,τι φανταζόμαστε! Ένας αθόρυβος, καθημερινός, απλός μα πολυσήμαντος άνθρωπος που δεν ανταποκρίνεται στις εξιδανικευμένες προδιαγραφές της κοινωνίας. Κι όμως, αυτοί οι σπάνιοι άνθρωποι είναι το θεμέλιο της κοινωνίας μας, η μαγική αόρατη συνταγή που την κρατά όρθια στους κλυδωνισμούς. Είναι εκείνοι που τους χρωστάμε πολλά και δεν τους αποδίδουμε το ελάχιστο γιατί είναι οι διπλανοί μας άνθρωποι, οι χειροπιαστοί, οι πέρα για πέρα αληθινοί κι όχι οι φαντασιακές προβολές των σωτήρων μας.

Την εποχή που όλοι είχαν σαν βολική λύση τη διαμαρτυρία και την αγανάκτηση η Δέσποινα δεν βιάστηκε ούτε επέτρεψε στον εαυτό της να αγανακτήσει, να καταγγείλει, να κάνει και να ράνει. Απλά σκέφτηκε (σπάνιο και πολύτιμο υλικό) να βρει τη δική της σωστή συνταγή σε ένα πρόβλημα που της φόρτωσαν άλλοι. Όταν, λοιπόν, οι πολλοί έδιναν βολικό χώρο στην αναζήτηση και μετάθεση των ευθυνών, οι λίγοι λάμβαναν επώδυνα μέτρα για τις ζωές τους και δεν τις χαλάλιζαν στη μιζέρια ούτε στους ευκαιριακούς τυχοδιώκτες - σωτήρες των πλατειών.

Το 2010 είχε ήδη καταλάβει αυτό που ερχόταν και, παράλληλα με την εξάσκηση του επαγγέλματός της ως δημοσιογράφου, αποφάσισε να προλάβει τις δυσοίωνες εξελίξεις: «Βλέποντας την κρίση να έρχεται, σπούδασα δυο χρόνια ζαχαροπλαστική θέλοντας να εξασφαλίσω μια καθ’ όλα ελκυστική για μένα εναλλακτική». Τον Ιούνιο του 2015 βρέθηκε μόνη, αντιμέτωπη με τη νέα της ζωή στο πεντάστερο Wiltcer's των Βρυξελλών αντικρίζοντας μια σειρά νέων κανόνων: «Αμέτρητους κανόνες. Μα πάνω από όλα αυτή η εξοργιστική διαπίστωση ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να γίνει κάτι σωστά». Και αυτόν τον κανόνα τον ήξερε ήδη η Δέσποινα Αντύπα. Σήμερα, τρία χρόνια μετά την προσωπική της περιπέτεια, μας χαρίζει εκτός από ένα μεγάλο μάθημα ζωής κι ένα δώρο γεμάτο γλυκίσματα από μοναδικές συνταγές, κυρίως όμως το πολύτιμο βίωμά της: «Η ζαχαροπλαστική ήταν το χέρι που με τράβηξε απ’ τα μαλλιά την ώρα που πνιγόμουνα. Οι ασφυκτικοί κανόνες της μου έδωσαν την αίσθηση της ασφάλειας που είχα τόσο ανάγκη, λειτουργώντας σαν προστατευτικά τείχη γύρω μου. Ύστερα από τις πολλαπλές αποτυχίες των τελευταίων ετών, το γεγονός ότι μπορούσα να δημιουργήσω κάτι ωραίο από απλά υλικά, με γέμισε ξανά εμπιστοσύνη στο εαυτό μου».

«Το γεγονός ότι μπορούσα να δημιουργήσω κάτι ωραίο» είναι η φράση κλειδί που πέταξε τη Δέσποινα μακριά από τη μιζέρια, στον όμορφο κόσμο της δικής της ζωής. Ήταν μια απόδραση από την ασχήμια που οι πιο γενναίοι άνθρωποι τολμούν στο όνομα του ωραίου – όχι της ανάγκης – αλλά της ομορφιάς! Και ο πρόλογος μόνο του βιβλίου που μόλις κυκλοφόρησε θα ήταν αρκετός να μας χαρίσει τη σπάνια εκείνη απόλαυση των γλυκισμάτων… που η γεύση τους γεμίζει την καρδιά μας αφθονία.

Το βιβλίο περιέχει δέκα συνταγές που επιλέγει η Δέσποινα Αντύπα μέσα από την ιστορία της ζαχαροπλαστικής, έχοντας σαν κεντρικό ήρωα τον κορυφαίο ζαχαροπλάστη Αντονίν Καρέμ. Οι συνταγές τοποθετούνται μέσα στον ιστορικό - κοινωνικό περίγυρο που δημιουργήθηκαν για να καταστήσουν τη γεύση τους οικουμενική. Πρόκειται για γλυκά με γεύσεις που ένωσαν τον κόσμο στην απόλαυση, ξεπερνώντας πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και σύνορα.

Δέσποινα ΑντύπαιστορίεςγλυκάσυνταγέςIssue: 2052Issue date: 20-12-2018Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα