«Γκρέμισε» το Χρηματιστήριο η μετάλλαξη Δέλτα

Μεγάλη «ζημιά» έκανε στον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών η επαναφορά της χώρας στους περιορισμούς της πανδημίας, αρχής γενομένης από τη Μύκονο, με την αγορά να μιμείται επίσης σε υπερθετικό βαθμό το άκρως αρνητικό κλίμα που επικρατεί και στα διεθνή χρηματιστήρια, για τους ίδιους λόγους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,88% στις 833,16 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 830,07 μονάδων (4,24%) και 864,78 μονάδων (-0,23%).

Ο τζίρος ανήλθε στα 85,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 48,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 90,8 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,10%, στις 1.995,96 μονάδες, ενώ στο -4,16% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.355,09 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,53% στις 503,14 μονάδες.

Βέβαια, η αγορά έβλεπε τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού απειλούν την τουριστική περίοδο, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες της στη μακρά συσσώρευση. Πλέον όλοι βλέπουν ότι η περίοδος χάνεται, μια χρονιά μάλιστα που ο προϋπολογισμός προσπαθεί να ανακάμψει από τις περσινές ανισορροπίες και όταν το ταμειακό έλλειμμα το πρώτο εξάμηνο του έτους ξεπέρασε τα 13 δισ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι δαπάνες της κεντρικής διοίκησης σχεδόν εκτροχιάστηκαν, αφού διαμορφώθηκαν στα 31,474 δισ. ευρώ, από 26,622 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020.

Ο τραπεζικός δείκτης

Ο τραπεζικός δείκτης αποτελεί τον “μεγάλο ασθενή” του ΧΑ, σύμφωνα με τον πιστοποιημένο αναλυτή Πέτρο Στεριώτη, καθώς οι επενδυτές προφανώς δεν συμμερίζονται την άποψη ότι τα χειρότερα για τον κλάδο ανήκουν στο παρελθόν. Η απίσχναση (dilution) λόγω των ΑΜΚ (ολοκληρωμένων και προεξοφλούμενων) συνεχίζει να πιέζει τις τραπεζικές αποτιμήσεις, ενώ παραμένει η αβεβαιότητα για το πώς τελικά θα βελτιωθεί περαιτέρω η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων.

Πλέον το έργο των bulls του ΧΑ γίνεται απαιτητικότερο, καθώς ο ΓΔ απώλεσε σπουδαία ευκαιρία να βρεθεί σε νέα εξαετή υψηλά – δεν εκμεταλλεύτηκε την ευνοϊκή διεθνή χρηματιστηριακή συγκυρία (ιστορικά ρεκόρ στους ξένους δείκτες-σηματωρούς) ούτε τη μείωση του ελληνικού country risk (όπως αυτή απεικονίζεται στην απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου), προσθέτει ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Τουρισμός: «Προσκύνημα» σε όλα τα νησιά δείχνουν οι κρατήσεις τον 15αύγουστο -Το κόστος διαμονής

Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ 2021 – 2022: Άνοιξε η εφαρμογή για τη χορήγηση voucher

Κοινόχρηστα πολυκατοικιών: Έρχονται αυξήσεις για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες

Keywords
Τυχαία Θέματα