Γιατί το F-35 έχει πυροβόλο – Τι «έμαθαν» οι ΗΠΑ από το Βιετνάμ (Photos)

Ένα από τα προβλήματα που το F-35 καλείται να επιλύσει αφορά στο πυροβόλο όπλο που στην έκδοση «Α» είναι ενσωματωμένο στην άτρακτο, ενώ στις εκδόσεις «Β» και «C» βρίσκεται σε ειδική βάση στο κάτω μέρος του αεροσκάφους.

Τα προβλήματα με το πυροβόλο

Πρόσφατα, ένα F-35B χρησιμοποιόντας το πυροβόλο προκάλεσε ζημιά στην άτρακτο του αεροσκάφους λόγω λάθους στόχευσης, ενώ στην έκθεση αξιολόγησης του F-35A του 2019 αναφερόταν ότι όταν χρησιμοποιούταν το κανόνι, παρουσιάζονταν ζημιές στο σημείο της ατράκτου που βρίσκεται το όπλο.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το πυροβόλο είναι

άχρηστο στο F-35: χάρη στις stealth ιδιότητές του, τους υπερεξελιγμένους αισθητήρες του και την τεράστια ποικιλία πυραύλων που μπορεί να μεταφέρει -από αέρος-αέρος, μέχρι πυρηνικές βόμβες- δεν κινδυνεύει από αντίπαλα αεροσκάφη.

Ουσιαστικά, αυτό που λένε όσοι πιστεύουν ότι το πυροβόλο είναι άχρηστο, είναι ότι το F-35 μπορεί να εξουδετερώσει από μακριά χάρη στους πυραύλους του τον οιοδήποτε ιπτάμενο αντίπαλο, χωρίς να χρειαστεί να μπει σε τυπική αερομαχία, όπου το κανόνι θα ήταν χρήσιμο.

Πηγή: WikipediaΤο μάθημα των Phantom

Ωστόσο, η ιστορία έχει δείξει ότι η μεγάλη εμπιστοσύνη στους πυραύλους ίσως καταστεί καταστροφική για τα μαχητικά. Στον πόλεμο του Βιετνάμ, τα F-4 Phantom των ΗΠΑ δεν διέθεταν πυροβόλο, στηριζόμενα στους πυραύλους αέρος-αέρος AIM-7 Sparrow.

Όταν όμως τα Phantom βρέθηκαν να εμπλέκονται με τα σοβιετικής κατασκευής μαχητικά MiG-19 και MiG-21, διαπίστωσαν ότι οι πύραυλοι δεν ήταν αρκετοί για να τα προστατεύσουν από τα πυρά των πυροβόλων των αεροσκαφών των Βιετκόνγκ.

Μάλιστα, οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν μετά από τις διαμαρτυρίες των πιλότων τους, να εγκαταστήσουν εξωτερικό πυροβόλο στα F-4 προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα εμπλοκής σε εκ του σύνεγγυς αερομαχία με τα αεροσκάφη των Βιετκόνγκ.

Στα F-35, το πυροβόλο είναι μια λύση έσχατης ανάγκης, ωστόσο δύσκολα να εγκαταλειφθεί προς το παρόν τουλάχιστον.

Πηγή φωτο: Wikipedia

Keywords
Τυχαία Θέματα