Γιατί ο Τσίπρας ζήτησε την πενταμερή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πενταμερής συνάντηση που ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τελικά γίνεται εξαμερής, αφού θα συμμετέχει σε αυτήν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κορυφής Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ανέλαβε να τη συγκαλέσει.

Η συνάντηση αυτή ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό για τρεις προφανείς λόγους:

● Για να κρατήσει ζωντανή την προσπάθεια πολιτικοποίησης των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και να διατηρήσει το ελληνικό ζήτημα μακριά από τα τεχνικά κλιμάκια.

● Για να αποφύγει

τυχόν απόρριψη ενός αιτήματος για συζήτηση του ελληνικού θέματος στη σύνοδο κορυφής, αφού δεν περιλαμβανόταν στην ημερήσια διάταξη. Τα επείγοντα ζητήματα άλλων χωρών ενδεχομένως δεν θα επέτρεπαν την επίσημη συζήτηση.

● Για να μην φτάσει κατευθείαν στο Βερολίνο, σε ένα τετ α τετ με την Άνγκελα Μέρκελ μέσα στο κακό κλίμα που καλλιεργούσαν Γερμανοί και άλλοι επίσημοι τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Το πρωθυπουργικό επιτελείο θεώρησε ότι είναι προτιμότερο να προηγηθεί μια συζήτηση στην οποία οι Τουσκ, Ολάντ και Γιούνκερ θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ασπίδα έναντι της Γερμανίας στην πρώτη επίσημη επαφή με την καγκελάριο.

● Για να αποδοθεί στον κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι και επισήμως ο πολιτικός ρόλος τον οποίο το Μαξίμου θεωρεί ότι ούτως ή άλλως ασκεί παρασκηνιακά. Στην Αθήνα θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο ο Ντράγκι είτε θα βάλει τέλος στην πιστωτική ασφυξία της Ελλάδας είτε θα εκτεθεί ως το «μακρύ χέρι του Βερολίνου».

Από τη μια πλευρά είναι θετικό το ότι οι ηγεσίας της Γερμανίας, της Γαλλίας, της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα καθίσουν σε ένα τραπέζι ύστερα από πρόσκληση της Ελλάδας.

Από την άλλη πλευρά βεβαίως δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε ότι η κίνηση αυτή έφερε ως «αντίμετρα» την πλημμύρα αρνητικών δηλώσεων για τη χώρα μας και την κυβέρνηση.

Τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα θα δικαιώσουν ή θα καταδείξουν ως λανθασμένη την κίνηση της κυβέρνησης. Ας σημειωθεί ότι σήμερα αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ζήτημα της ελληνικής ρευστότητας. Αυτό θα είναι ένα πρώτο δείγμα πριν περάσουμε, αύριο το βράδυ, στο κυρίως μενού της εξαμερούς συνάντησης, η οποία θα σηματοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό και το μεγάλο ραντεβού της Δευτέρας στο Βερολίνο με τη Μέρκελ...

πενταμερήςΤσίπραςΟλάντΜέρκελΣύνοδος Κορυφής
Keywords
Τυχαία Θέματα