Γιατί δεν λύνεται ο κόμπος με τον γάμο ομοφύλων

Σε γόρδιο δεσμό για την κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει μετατραπεί το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, του οποίου τη θεσμοθέτηση είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Bloomberg λίγες ημέρες μετά τις δεύτερες εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Από τότε μέχρι σήμερα το θέμα έχει έλθει στο προσκήνιο της επικαιρότητας ουκ ολίγες φορές, ωστόσο, κάθε φορά που τίθεται το ερώτημα πότε θα έρθει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή προς ψήφιση, οι απαντήσεις – και από τον ίδιο τον Μητσοτάκη – είναι απλώς ότι κάποια στιγμή το σχέδιο θα κατατεθεί.

Στην ουσία, απ’ όσο μαθαίνουμε, το όλο θέμα το χειρίζεται προσωπικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα αποφασίσει ποια είναι η πιο πρόσφορη συγκυρία για να έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Ν.Δ. έχει δοθεί σήμα να αποφεύγονται οι πολλές δημόσιες συζητήσεις και δηλώσεις για το θέμα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι οι καλές προθέσεις υπάρχουν, αλλά τα εσωτερικά προβλήματα στο κυβερνών κόμμα και οι αρνήσεις στήριξης του μέτρου από κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. (ακόμα και εντός της κυβέρνησης) υποχρεώνουν το Μαξίμου να κάνει προσεκτικές κινήσεις και να αναζητήσει την κατάλληλη συγκυρία για να φέρει το νομοσχέδιο.

Για να καταλάβετε πόσο σφιχτός είναι ο «κόμπος», σας μεταφέρουμε μια εκτίμηση πολύ σημαντικού υπουργού, ο οποίος υπολογίζει ότι για το θέμα του γάμου βρίσκονται απέναντι καμιά σαρανταριά βουλευτές της Ν.Δ. Αν πάμε σε συμπερίληψη του θέματος της τεκνοθεσίας, τότε οι αντιρρησίες εκτοξεύονται στους 80 ή ακόμη και 90. Σε αυτή την περίπτωση ούτε η υπερψήφιση της ρύθμισης από βουλευτές της αντιπολίτευσης ενδέχεται να μην λύνει το πρόβλημα.

Η σοβαρότερη παράμετρος, ωστόσο, σε αυτό το σενάριο είναι ότι για κανέναν πρωθυπουργό δεν είναι εύκολο να βάλει «απέναντι» τη μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Και για να είμαστε σοβαροί, μια εικόνα κομματικής αστάθειας – η οποία θα γίνει και κυβερνητική σε περίπτωση παραιτήσεων υπουργών – είναι αυτό ακριβώς που ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να βάλει σε ρίσκο.

Συνεπώς έχουμε πάρα πολλά να δούμε μέχρι να επιλεγεί όχι μόνο ο χρόνος, αλλά και η «συσκευασία» του πολυθρύλητου νομοσχεδίου…

Διαβάστε επίσης:

Στο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του stray.gr ο Στέφανος Κασσελάκης

Η γυναικοκτονία και η γκάφα

Ο Κασσελάκης, ο πήχης και το… αριστερόμετρο

Keywords
Τυχαία Θέματα