Γιατί αποχώρησαν τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ – Τι λέει ο Γιούνκερ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άλλη διάσταση στην αποχώρηση των κλιμακίων του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις δίνει δημοσίευμα των Financial Times. Το δημοσίευμα με τίτλο: «Το ΔΝΤ σταματά τις διαβουλεύσεις με την Ελλάδα, εν μέσω "ενός αέρα ουτοπίας" καθώς η συμφωνία εκτροχιάζεται», σημειώνει ότι, μόλις πριν από μία εβδομάδα, αξιωματούχοι

και από τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης πίστευαν σε μία λύση για το θέμα της Ελλάδας.

«Αλλά, το ΔΝΤ είναι επίσης απογοητευμένο και επειδή η ευρωπαϊκή πλευρά είναι απρόθυμη να αντιμετωπίσει σοβαρά το θέμα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ταμείου, η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας απαιτεί τώρα - κατ' ελάχιστο - μία επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων. Αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που παρακολουθούν την κοινή γνώμη τους, είναι απρόθυμοι να συζητήσουν ακόμη και αυτό».

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πίστευε, μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη (3 Ιουνίου) με τον Αλέξη Τσίπρα, ότι είχε μία συμφωνία. «Ο κ. Τσίπρας είχε αποδεχθεί τους νέους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που ήταν μεγαλύτερα από αυτά που ήλπιζε η Αθήνα, αλλά χαμηλότερα από αυτά που προβλέπει το τρέχον πρόγραμμα. Ο κ. Τσίπρας διαφώνησε με την αύξηση της φορολογίας στην ενέργεια και με πολλές από τις περικοπές στις συντάξεις, αλλά συμφώνησε να επιστρέψει με μία νέα πρόταση που θα προέβλεπε άλλες περικοπές για να καλυφθεί η διαφορά», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «η εικαζόμενη συμφωνία εκτροχιάστηκε γρήγορα από την περασμένη Τετάρτη», καθώς μέλη του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν το σχέδιο της , αλλά και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας το απέρριψε. Για πολλούς Ευρωπαίους, προσθέτει η εφημερίδα, η στάση έγινε σκληρότερη στη σύνοδο της G 7 στη Βαυαρία το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο. «Κατά τη διάρκεια μίας κλειστής σύσκεψης, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε στους ηγέτες της ΕΕ ότι δείχνει συμπάθεια για τις δυσκολίες που έχουν με την Αθήνα - μία σημαντική αλλαγή για τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος καλούσε στο παρελθόν τους Ευρωπαίους στις συνόδους της G 7 και της G 20 να είναι περισσότερο μεγαλόψυχοι», σημειώνεται.

Γιούνκερ: Το ΔΝΤ παραμένει στις διαπραγματεύσεις

Τη βεβαιότητά του ότι το ΔΝΤ δεν αποχωρεί από τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, παρά την αποχώρηση των τεχνικών κλιμακίων από τις συζητήσεις, εξέφρασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το πρωί της Παρασκευής, από τις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε χαρακτηριστικά ότι «Δεν νομίζω πως μπορεί να μεταφραστεί η κίνηση του ΔΝΤ ως αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις», προσθέτοντας ότι θα μιλήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ, κάτι που, όπως επεσήμανε, δεν είναι «ασυνήθιστο», μια και το κάνει συχνά.

Ο Γιούνκερ πρόσθεσε επίσης ότι αναμένει συνομιλία και με τον Αλέξη Τσίπρα «τις επόμενες μέρες».

κλιμάκια ΔΝΤΓιούνκερ για ΔΝΤδιαπραγματεύσειςFinacial TimesHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα