Γιατί αισιοδοξούν στο Μαξίμου – Τι βλέπουν από τις δημοσκοπήσεις

Ολες οι κυβερνήσεις ανεξαιρέτως, στα δύο χρόνια της διακυβέρνησής τους, περνούν μια κάμψη, χωρίς μάλιστα να έχουν να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες δυσκολίες όπως η πανδημία του τελευταίου έτους.

Παρά τον κορωνοϊό όμως, που θυμίζω πως κατάπιε Τραμπ και εν μέρει Μερκελ, η κάμψη που παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία σε αυτή τη συγκυρία, σε σχέση με το ποσοστό που πήρε το 2019, είναι μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτό

είναι το στοιχείο που – σύμφωνα με την Καθημερινή – ζυγίζουν στο Μαξίμου και, όπως λένε, αρκεί για να αισιοδοξούν ενόψει της συνέχειας ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, καθώς με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και την επανέναρξη της οικονομίας ο «κάβος» των δύο ετών θα μένει πίσω.

Παράλληλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων που φτάνουν στο Μαξίμου είναι πολύ θετικά για την παρούσα συγκυρία, πλην ενός: της νεολαίας, όπου φαίνεται να έχει δημιουργηθεί ένα χάσμα.

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου κρατούν στάση αναμονής και στα εξωτερικά, έχοντας το βλέμμα στον Φεβρουάριο του 2022. Τότε θα γίνουν εκλογές τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ιταλία. Εάν Μακρόν και Ντράγκι επικρατήσουν, και με δεδομένη την αλλαγή σκυτάλης στο Βερολίνο, σχηματίζεται ένα πιο «ευνοϊκό» τοπίο για την Ελλάδα.

Ρώμη και Παρίσι, που είναι σε ανοικτή γραμμή με τις ΗΠΑ, οι οποίες υπό την παρούσα ηγεσία είναι σαφώς πιο φίλα προσκείμενες στην Ελλάδα από ό,τι στην Τουρκία, σχηματίζουν ένα «τόξο» θετικό. Κάποιοι μάλιστα συνδυάζουν τον χρόνο των εθνικών εκλογών και με τα εξωτερικά, λέγοντας πως με ένα πιο ξεκάθαρο τοπίο στην Ευρώπη, οι κάλπες στην Ελλάδα θα είναι πιο εύκολες.

Keywords
Τυχαία Θέματα