Ace of Spades: O Jay Z, ο ρατσισμός και η σαμπάνια που σπάει τα ρεκόρ πωλήσεων

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Jay Z, η Beyonce, και η μεγάλη παρέα των χιπ χοπ καλλιτεχνών, έδειχναν την προτίμηση τους στην σαμπάνια Cristal, και την διαφήμιζαν μάλιστα χωρίς κέρδος, αφήνοντας την να ρέει στα περισσότερα βίντεο κλιπ τους, και ανοίγοντας δεκάδες μπουκάλια της σε κάθε αξιομνημόνευτο πάρτι τους.

Ο Jay Z
και η Beyonce

Πολλοί χιπ χοπ καλλιτέχνες όπως ο Jay Z, ο Tupac Shakur, και ο Diddy (Puff Daddy), έκαναν αναφορές για τη συγκεκριμένη σαμπάνια ακόμη και στους στίχους των τραγουδιών τους, κάνοντάς την κομμάτι της επιτυχίας τους. Αποτέλεσμα ήταν να εκτοξευτούν οι πωλήσεις της εν λόγω σαμπάνιας στο δυναμικό νεανικό κοινό των ΗΠΑ, και όχι μόνον.

Όταν λοιπόν, το 2006, ο διευθυντής πωλήσεων της Cristal, Φρεντερίκ Ρουζό, σε μια συνέντευξη για το περιοδικό Economist ρωτήθηκε πώς έβλεπε την προτίμηση του χιπ χοπ περιβάλλοντος για την Cristal που τότε πουλιόταν από 450 έως 500 δολάρια το μπουκάλι, δήλωσε ότι: «Τι μπορεί να κάνει κανείς; Δεν μπορώ να εμποδίσω τους ανθρώπους να αγοράσουν το προϊόν μας, αλλά θα προτιμούσα η Cristal που κάποτε αγαπήθηκε από τους Τσάρους, να μην έχει καμία σχέση με τέτοιους ανθρώπους», ο Jay-Z αντέδρασε και θεωρώντας τη δήλωση ρατσιστική, δήλωσε ότι σταματά πλέον να στηρίζει και να καταναλώνει προϊόντα της Cristal τόσο στις εταιρείες του και στο διάσημο κλαμπ «40/40» της Νέας Υόρκης που του ανήκει, όσο και στην προσωπική του ζωή.

Το club του Jay Z στη Νέα Υόρκη

Ο Jay-Z, στη συνέχεια «υιοθέτησε» τη σαμπάνια Armand de Brignac, με το επιχρυσωμένο μπουκάλι και σήμα τον «άσσο μπαστούνι» που ήταν έμπνευση του πρωτοποριακού Γάλλου μόδιστρου της δεκαετίας του 1960, Αντρέ Κουρέζ.

Η σαμπάνια αυτή παράγεται εδώ και 250 χρόνια από την οικογένεια του Ζαν Ζακ Κατιέ, ο οποίος παραμένει ο πατριάρχης και ο αδιαμφισβήτητος «chef de cave», ενώ το όνομα Αρμάν ντε Μπρινιάκ, το είχε εμπνευστεί η μητέρα του από έναν αγαπημένο της λογοτεχνικό ήρωα.

Η εξαιρετική ποιότητα της σαμπάνιας και το εμβληματικό μπουκάλι της, έγιναν σήμα κατατεθέν για τον Jay Z, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα έγινε ο βασικός της μέτοχος εκτοξεύοντας τη φήμη και τις πωλήσεις της. Υπολογίζεται ότι πουλάει 15.000.000 μπουκάλια κάθε χρόνο.

Τα χαρακτηριστικά μπουκάλια της Ace of Spades

Αυτό βέβαια δεν πέρασε απαρατήρητο από τον όμιλο ειδών πολυτελείας LVMH (Louis Vuitton, Moet, Hennessy), και τον Φεβρουάριο του 2021, ο πρόεδρος της Louis Vuitton, o μέγας οραματιστής Μπερνάρ Αρνό, επικοινώνησε με τον Jay Z, και τελικά μπήκε συνεταίρος με 50% στην εταιρεία.

Το ποσό που κατέβαλε ο Αρνό δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά οι περισσότεροι οικονομικοί συντάκτες υπολογίζουν κάποιο ποσό γύρω στα 500.000.000 δολάρια. Ο Αρνό, αντιλήφθηκε πως η ανάμειξη του Jay Z, άνοιγε νέες αγορές για την σαμπάνια, φέρνοντας ένα νέο δυναμικό πελατολόγιο, πράγμα σπάνιο και προνομιακό για κάθε προϊόν πολυτελείας.

Ήδη η Ρολς Ρόις, από το 2019, ενέταξε στις options των πολυτελών αυτοκινήτων της ένα ειδικά σχεδιασμένο σετ σαμπάνιας που κοστίζει γύρω στις 40.000 δολάρια και περιλαμβάνει ποτήρια σαμπάνιας, σαμπανιέρα, ειδικό ψύκτη για το χαβιάρι και σκεύη σερβιρίσματος για τα μπλινίς, αλλά το μεγάλο νέο ήταν πως πλέον εφοδιάζεται αποκλειστικά με την σαμπάνια του Jay Z, στην προσπάθειά της να ανανεώσει την πελατεία της και να βρει τα πατήματά της στον 21ο αιώνα.

To champagne kit της Rolls Royce

Έτσι, ένα άκυρο και ρατσιστικό σχόλιο ενός ξιπασμένου, σνομπ διευθυντή πωλήσεων έγινε αφορμή για να διασωθεί από την ανωνυμία μια εξαιρετική σαμπάνια που πλέον φιγουράρει σε όλα τα καλλιτεχνικά events, σε όλα τα προνομιούχα περιβάλλοντα, και σε όλα τα πάρτι των nouveaux riches.

Το δυναμικό περιβάλλον της χιπ χοπ μουσικής επηρεάζει όχι μόνο την Αμερική και την Ευρώπη, αλλά και τη Ρωσία και την Κίνα όπου αναδεικνύονται καθημερινά εκατοντάδες νέοι εκατομμυριούχοι έτοιμοι να μιμηθούν τις συνήθειες των μακρινών ειδώλων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ace, Spades,O Jay Z