Γιατί 21; – 12 ερωτήματα: Πρεμιέρα για τη νέα εκπομπή της ΕΡΤ

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ αποσκοπεί να παρουσιάσει μέσα σε 12 επεισόδια τις βασικές πτυχές της ελληνικής Ιστορίας, ακολουθώντας το νήμα που συνδέει τα 200 χρόνια ζωής του ελληνικού έθνους-κράτους από την Επανάσταση έως και σήμερα.

Η Μαριλένα Κατσίμη και ο Πιέρρος Τζανετάκος αναζητούν απαντήσεις στο ερώτημα «Γιατί γιορτάζουμε το 1821;». Ποιος είναι ο ρόλος της μνήμης στη δημόσια Ιστορία;

Η έρευνα αρχίζει από την πρώτη επέτειο, το 1838 και φτάνει ως σήμερα.

Επίσης οι δημοσιογράφοι, αναζητούν απαντήσεις σε 12

διαχρονικά ερωτήματα. Η ιστορική αφήγηση εξελίσσεται παράλληλα με την πλοκή του ντοκιμαντέρ και εμπλουτίζεται με εικόνες από την έρευνα των δύο δημοσιογράφων στους τόπους όπου γράφτηκαν τα σημαντικότερα κεφάλαια του ελληνικού έθνους.

Πολύτιμο αρχειακό υλικό συμπληρώνει την οπτικοποίηση των πηγών. Το ζητούμενο τους είναι μια γοητευτική και τεκμηριωμένη εξιστόρηση γεγονότων, μέσα από προσωπικές ιστορίες, μύθους και αλήθειες. Στόχος η διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο ευρύ τηλεοπτικό κοινό, μέσα από την εκλαΐκευση της ιστορίας.

Οι δύο ερευνητές ταξιδεύουν σε τόπους με έντονο ιστορικό φορτίο, μελετούν πηγές και αρχεία. Συζητούν με μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και απευθύνουν τα ερωτήματά τους σε κορυφαίους επιστήμονες της ελληνικής και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στόχος η διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο πλατύ κοινό. Η ανίχνευση των αναλογιών αλλά και των διαφορών μεταξύ πανομοιότυπων ιστορικών γεγονότων, συμβάλει στην κατανόηση του παρελθόντος, αλλά και στο να υπάρξει έμπνευση και όραμα για το μέλλον.

Η εκπομπή ευελπιστεί να παρουσιάσει την Ελλάδα από την ίδρυση της μέχρι σήμερα ως ένα κομμάτι του κόσμου, ως έναν ζωντανό οργανισμό που επηρεάζει αλλά και επηρεάζεται από το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει, δημιουργεί και εξελίσσεται.

Στην παρουσίαση, στην έρευνα και στην αρχισυνταξία η Μαριλένα Κατσίμη και ο Πιέρρος Τζανετάκος.

Η σειρά ξεκινά την Κυριακή 28/3 στις 21:00 στην ΕΡΤ 2 και θα προβάλλεται κάθε Κυριακή.

Τα 12 ερωτήματα, και ισάριθμα επεισόδια, είναι:

Γιατί γιορτάζουμε το 1821;

Γιατί διχάζονται οι Έλληνες;

Ήταν το 1821 παγκόσμιο γεγονός;

Άγγελοι ή Δαίμονες; Ο ρόλος των ξένων στην Ελλάδα

Γιατί υπάρχουν Έλληνες παντού;

Πόλεμος ή Ειρήνη;

Πώς βλέπουν τους Έλληνες οι άλλοι;

Ποιο είναι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας;

Πώς κυβερνάται η Ελλάδα;

Ποια η σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα;

Τι σημαίνει νέος ελληνικός πολιτισμός;

Πώς θα γιορτάσουμε το 2121;

Keywords
Τυχαία Θέματα