Γερμανία: Με επίθεση στους Πράσινους άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία ο Λάσετ – Τι λέει το SPD

Στον μεγάλο αντίπαλο για την πρώτη θέση στις γερμανικές εκλογές, τους Πράσινους, στόχευσε ο Άρμιν Λάσετ, πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, δίνοντας το στίγμα που θα ακολουθήσει στην προεκλογική εκστρατεία.

«Το κόμμα αυτό έχει λίγα να προσφέρει επί της ουσίας. Αυτό θα αποδείξουν Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) κατά την προεκλογική εκστρατεία. Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή και οι Πράσινοι δεν μπορούν

να την κάνουν», δήλωσε σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας του Μονάχου «Sueddeutsche Zeitung».

Αναφερόμενος στην υποψήφια καγκελάριο των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, ο Λάσετ είπε, «Εκείνη μιλάει, εγώ πράττω. Οι Πράσινοι δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα επί του πρακτέου επί 16 χρόνια».

Ο Λάσετ ανακοίνωσε επίσης ότι «η οικονομική πολιτική θα είναι στο επίκεντρο της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματός του» και εξήγγειλε «απλοποίηση της γραφειοκρατίας, ένα κράτος προσανατολισμένο στις υπηρεσίες και την ψηφιοποίηση».

Κλείνει το μάτι στους Φιλελεύθερους

Κατέστησε δε σαφές ότι θα προτιμούσε να κυβερνήσει σε συνασπισμό με το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) σε αντίθεση με τον (ανθυποψήφιό του) τον πρόεδρο του CSU Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος φλέρταρε με τους Πράσινους .

«Το FDP είναι ένας καλός εταίρος με τον οποίο μπορεί κανείς να πάει μπροστά τη χώρα. Ο πρώτος εκλογικός στόχος Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) (όμως) πρέπει να είναι να παραμείνουν μετεκλογικά η ισχυρότερη πολιτική δύναμη», τόνισε. Με αυτήν την αόριστη έκφραση, ο Λάσετ διαφοροποιείται επίσης από τον Ζέντερ, ο οποίος είχε δηλώσει ως στόχο των δύο αδελφών κομμάτων ένα ποσοστό «πάνω από 30%». Ο Λάσετ τόνισε όμως πως θέλει να κάνει ομαδική προεκλογική εκστρατεία, «δεν θέλω ένα one-man-show», υπογράμμισε.

Πάντως, γενικώς ο Λάσετ προσπάθησε να υποβαθμίσει την μεταξύ τους σύγκρουση. «Παλεύω για τις ιδέες μου, τους στόχους μου – και δεν μιλάω για άλλους», είπε. Όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση του Ζέντερ ότι δεν είχε πειστεί για τους λόγους της υποψηφιότητας του Λάσετ, απάντησε: «Η σχέση μας είναι τέτοια που ο Μάρκους μπορεί να μου θέτει εμένα προσωπικά ενδεχόμενα θέματα που είναι ανοικτά. Δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει αυτό μέσω μιας συνέντευξής μου», ενώ περιέγραψε τη διαμάχη για την υποψηφιότητα της καγκελαρίας ως «μια εσωκομματική διαδικασία. Ωστόσο, το CDU και το CSU πρέπει να σκεφτούν για την δημιουργία ενός κομματικού οργάνου, το οποίο θα αποφασίζει στο μέλλον για τον υποψήφιο καγκελάριο με την ανάλογη νομιμοποίηση», πρόσθεσε.

Υπερασπίστηκε επίσης την σημασία των ηγετικών οργάνων του CDU: «Οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι είναι κεντρικής σημασίας σε ένα μεγάλο κόμμα 400.000 μελών και εξυπηρετούν την επίτευξη συναίνεσης. Δεν πρέπει να χτυπά κανείς τους πυλώνες της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας», τόνισε αναφερόμενος στον Ζέντερ. «Σε τελευταία ανάλυση δεν μπορεί να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για την επιλογή του υποψηφίου καγκελαρίου μια κάποια αίσθηση της περιτρέχουσας ατμόσφαιρας για τις διαθέσεις της βάσης. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι δημοσκοπήσεις αλλάζουν συνεχώς», υποστήριξε.

Τέλος, ο Λάσετ ήταν απόλυτος σε ό,τι αφορά το (ακροδεξιό) κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD): «Κανένας συνασπισμός, καμία συνεργασία, καμία διαπραγμάτευση, ούτε καν συζήτηση με το AfD», τόνισε.

Αμφισβητεί Λάσετ και Μπέρμποκ ο Σολτς

Ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD Όλαφ Σολτς από πλευράς του, αμφισβήτησε ρητά την καταλληλόλητα των ανθυποψηφίων του για την καγκελαρία, του Χριστιανοδημοκράτη (CDU) Άρμιν Λάσετ και της Πράσινης (Die Gruenen) Αναλένα Μπέρμποκ, διότι διαθέτει την εμπειρία που δεν έχουν εκείνοι, όπως είπε.

«Η Γερμανία είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες βιομηχανικές χώρες στον κόσμο. Της χώρας πρέπει να ηγείται κάποιος ο οποίος έχει εμπειρία στη διακυβέρνησή της, ο οποίος όχι μόνο θέλει να κυβερνήσει, αλλά να μπορεί πραγματικά να το κάνει. Εγώ έχω την απαραίτητη εμπειρία και γνώση για αυτό το έργο. Αυτό με ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές μου», είπε σε συνέντευξη του η οποία δημοσιεύτηκε στο κυριακάτικο φύλο της εφημερίδας «Bild».

Παρά τα δυσμενή αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για το SPD, ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος συνεχίζει να αξιολογεί τις δικές του πιθανότητες να αναλάβει το αξίωμα του καγκελαρίου ως καλές: «Το SPD μπορεί να γίνει τόσο δυνατό ώστε να είμαι ο επόμενος καγκελάριος. Το αποτέλεσμα είναι εντελώς ανοιχτό. Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές δεν θα ανακάμψουν πλέον από τη πτώση τους και θα επιτύχουν ένα αποτέλεσμα πολύ κάτω από το 30% στις ομοσπονδιακές εκλογές. Αυτό ανοίγει το δρόμο για μια κυβέρνηση χωρίς το CDU και το CSU. Ο στόχος μου να γίνω καγκελάριος έχει γίνει ακόμη πιο πιθανός επειδή οι δημοσκοπικές αποστάσεις μεταξύ των κομμάτων έχουν μειωθεί λόγω των μετακινήσεων των ψηφοφόρων, όπως είπε.

Από τον Άρμιν Λάσετ, τον υποψήφιο καγκελάριο Χριστανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και πρωθυπουργό του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, ο Σολτς απαίτησε να αποφασίσει μεταξύ ομοσπονδιακής και τοπικής πολιτικής: «Ο Λάσετ πρέπει να δηλώσει σαφώς αν τολμά να μπει στην προεκλογική εκστρατεία για τις ομοσπονδιακές εκλογές χωρίς ασφαλές εισιτήριο επιστροφής στο κρατίδιο του. Η καγκελαρία είναι το πιο σημαντικό αξίωμα της χώρας. Δεν μπορεί να γίνονται μεσοβέζικα πράγματα».

Ο Σολτς κατηγόρησε επίσης τα δύο αδελφά κόμματα, το CDU και CSU, ότι θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Γερμανίας με την ενεργειακή τους πολιτική: «Για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, χρειαζόμαστε σημαντικά περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές». Ο (Χριστιανοδημοκράτης / CDU) ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Πέτερ ‘Αλτμάιερ αρνήθηκε αυτήν την ανάγκη. Αυτό είναι το μεγάλο ψέμα του CDU για την Ενέργεια. Τα κόμματα CDU και CSU θέτουν σε κίνδυνο τη μελλοντική μας ευημερία. Απαιτούνται περισσότερα ηλιακά συστήματα και περισσότερες ανεμογεννήτριες στη θάλασσα και στην ξηρά και οι άδειες πρέπει να δίνονται γρηγορότερα. Τα καλώδια από τα θαλάσσια αιολικά πάρκα στο βορρά προς τα βιομηχανικά κέντρα του νότου πρέπει να εγκρίνονται εντός δύο έως τριών ετών και όχι εντός δέκα», πρόσθεσε ο Σολτς.

Keywords
Τυχαία Θέματα