Γεωργία: Στους δρόμους χιλιάδες κόσμου ενάντια στον νόμο περί «ξένων πρακτόρων» – Διεθνείς αντιδράσεις για την επιχείρηση καταστολής των διαδηλωτών

Στους δρόμους παραμένουν χιλιάδες διαδηλωτές κατά του νόμου περί «ξένων πρακτόρων» ενώ κύμα αντιδράσεων προκαλεί στο εξωτερικό η επιχείρηση καταστολής τους στην Τιφλίδα. της Γεωργίας. Χιλιάδες κόσμου διαμαρτύρονται για τον επονομαζόμενο και «ρωσικό νόμο» που ενέκρινε το κοινοβούλιο της χώρας.

Οι διαδηλωτές που αντιδρούν υποστηρίζουν ότι ο νόμος έχει στόχο να φιμώσει κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή, αφού όπως και παρόμοιος νόμος στη Ρωσία, προβλέπει ότι οργανώσεις και ΜΜΕ που λαμβάνουν άνω του 20% χρηματοδότηση από το εξωτερικό, θα μπαίνουν στη λίστα των οργανώσεων «που εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα».

Προηγήθηκαν εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων ενάντια στον νόμο, που όπως εκτιμάται θα φέρει σε νέα σύγκρουση τη Δύση και τη Ρωσία.

Η ένταση είχε ξεκινήσει μέσα στο Κοινοβούλιο όπου περίπου δώδεκα βουλευτές συνεπλάκησαν με βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο».

Άγρια καταστολή των διαδηλωτών, με κλομπ και δακρυγόνα

Μετά από άγρια καταστολή των διαδηλωτών, με κλομπ και δακρυγόνα, που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν διαδηλωτές, οι αστυνομικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το προαύλιο της Βουλής στην Τιφλίδα. Ωστόσο, δεν κατέστη εφικτό να διαλύσουν το πλήθος.

Οι διαδηλωτές, που αντέδρασαν στην απομάκρυνση της αστυνομίας με συνθήματα και σφυρίγματα, δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν εκεί.

Une vidéo symbolique : les manifestants font reculer les forces de l'ordre et reprennent place devant le Parlement à Tbilissi, tout cela devant les drapeaux de la Géorgie et de l'UE.

Tako Abramia #NoToRussianLaw #Georgia pic.twitter.com/z2ZkJAqr2R

Random OSINT (@osint_random) May 14, 2024Κύμα διεθνών αντιδράσεων

Η Διεθνής Κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και η πρώτη αντίδραση για τις εξελίξεις στη Γεωργία προήλθε από τον πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος δήλωσε ότι αν η Τιφλίδα επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. «πρέπει να σεβαστούν τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου και τις δημοκρατικές αρχές».

Την ίδια ώρα η Βρετανία, μέσω του υπουργού, αρμόδιου για θέματα Ευρώπης, Νουσράτ Γκάνι χαρακτήρισε «σοκαριστικές» τις εικόνες από την πρωτεύουσα της Γεωργίας, καλώντας σε «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές».

#Georgia

L'hymne Géorgien ainsi que l'hymne européen sont joués devant les manifestants & la délégation européenne présente devant le Parlement qui a été évacué, plus tôt dans la journée, par les élus de la majorité. Un véritable symbole. pic.twitter.com/j09tJOJQqr

— Cartes du Monde (@CartesDuMonde) May 14, 2024

Σε σχέση με τον επίμαχο νόμο, ο Νουσράτ Γκάνι επισήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «αντιτίθεται σθεναρά στη θέσπιση αυτής της νομοθεσίας. Αυτό το σχέδιο νόμου και ο συνοδευόμενος ενορχηστρωμένος εκφοβισμός των διαδηλωτών δεν συνάδουν με τις δημοκρατικές αξίες μιας χώρας υποψήφιας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ουσιαστικά κινδυνεύουν να εκτροχιάσουν τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της Γεωργίας. Όπως είπα στον Γεωργιανό πρέσβη, παρακολουθούμε τις εξελίξεις με βαθιά ανησυχία. Προτρέπω τώρα την κυβέρνηση της Γεωργίας να αλλάξει πορεία και να αποσύρει αυτή τη νομοθεσία».

Διαβάστε επίσης:

Σε αναμμένα κάρβουνα το Παλάτι μετά την επίσκεψη Χάρι και Μέγκαν στην Νιγηρία – Τι φοβάται ο βασιλιάς Κάρολος

Γαλλία: Καρέ καρέ η επίθεση στα αστυνομικά οχήματα και η απόδραση του κρατουμένου – Βίντεο ντοκουμέντο

Ο Μπάιντεν στέλνει οριστικά την Κίνα στην αγκαλιά της Ρωσίας

Keywords
Τυχαία Θέματα