Ετοιμάζουν σφαγή και στη νότια Γάζα – «Χτενίζουν» το Αλ Σίφα, δεν βρίσκουν το αρχηγείο της Χαμάς, ισχυρισμοί για όπλα και ρουκέτες

Τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του λιμανιού της Γάζας, δήλωσε ότι έχει ο ισραηλινός στρατός την Πέμπτη.

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για μια υποδομή-κλειδί στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

BREAKING:

The Israeli Army has taken control of the largest port in Gaza.

Via @YaariCohen pic.twitter.com/JlQMY6cxnt

— Visegrád 24 (@visegrad24) November 16, 2023

Μια

κοινή επιχείρηση τεθωρακισμένων και χερσαίων δυνάμεων επέτρεψε «αυτές τις τελευταίες ημέρες να αναληφθεί ο επιχειρησιακός έλεγχος του λιμανιού της Γάζας, που ελεγχόταν από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός, προσθέτοντας ότι η παλαιστινιακή οργάνωση το χρησιμοποιούσε «ως κέντρο εκπαίδευσης για τις θαλάσσιες δυνάμεις καταδρομέων με στόχο να σχεδιαστούν και να εκτελεστούν θαλάσσιες ναυτικές επιθέσεις».

Σημειώνεται ότι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ διεξάγουν μάχες στην καρδιά της πόλης της Γάζας, αφού ανακοίνωσαν ότι έχουν περικυκλώσει το βόρειο τμήμα της περιοχής καθώς και ότι απέκτησαν τον έλεγχο πολλών κυβερνητικών κτιρίων, μεταξύ των οποίων του κοινοβουλίου και της στρατονομίας.

Watch: A video released by the Israeli army shows what it says are soldiers and tanks during an operation to take control of the port in Gaza City.

Read more: https://t.co/FYS9VucdnE pic.twitter.com/kw66YWaqC3

— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) November 16, 2023IDF: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, έχουμε εντοπίσει πληροφορίες για τους ομήρους

O IDF ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του συνεχίζουν να επιχειρούν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα ενώ υπάρχουν εκατοντάδες ασθενείς και ιατρικό προσωπικό στο κτίριο.

Σύμφωνα με τον στρατό, στο στόχαστρο της επιχείρησης έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής τεχνολογικά μέσα και υλικό πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων υπολογιστών με πληροφορίες και έγγραφα σχετικά με τους ομήρους.

«Άνθρακες ο θησαυρός»

Την ώρα που ο ισραηλινός στρατός παραμένει στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, επιχειρώντας να «ανακαλύψει» το αρχηγείο της Χαμάς, όπως ισχυριζόταν, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα με όπλα, γεμιστήρες και… λάπτοπ, είναι μάλλον πενιχρά.

Όπως αναφέρει το Associated Press, δεν κατάφερε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι τα όπλα βρέθηκαν μέσα στο νοσοκομείο.

Αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι βίντεο που σχετίζονται με τους αιχμαλώτους που πήρε η Χαμάς βρέθηκαν σε φορητό υπολογιστή που κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιδρομής στο νοσοκομείο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στη δήλωσή του, ο αξιωματούχος είπε ότι οι εικόνες βρέθηκαν σε εξοπλισμό που «ανήκε στη Χαμάς».

Η Χαμάς από την πλευρά της απέρριψε τις δηλώσεις του ισραηλινού στρατού ως «γελοίες».

Οι ΗΠΑ, που υποστήριξαν τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι το νοσοκομείο ήταν συνδεδεμένο με ένα «κέντρο διοίκησης της Χαμάς», δεν παρείχαν καμία απόδειξη για τον ισχυρισμό.

Νέα ευρήματα: Ρουκέτες κάτω από παιδικό κρεβάτι και αντιαρματικοί πύραυλοι σε καρότσι μωρού

Με νέο βίντεο οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) από τα ευρήματά τους κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στην Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσαν ότι τα στρατεύματα της 551ης Εφεδρικής Ταξιαρχίας ανακάλυψαν ρουκέτες φυλαγμένες κάτω από το κρεβάτι ενός κοριτσιού και αντιαρματικούς πυραύλους μέσα σε ένα καρότσι μωρού κατηγορώντας τη Χαμάς πως συνεχίζει να χρησιμοποιεί παιδιά ως κάλυψη στις «τρομοκρατικές της ενέργειες».

Παράλληλα,  τα στρατεύματα αποκάλυψαν σημαντική ποσότητα όπλων, συμπεριλαμβανομένων ρουκετών, εκρηκτικών μηχανισμών και δεκάδων κιλών εκρηκτικών, όπως αναφέρουν. Στη συνέχεια τα όπλα καταστράφηκαν.

במהלך פשיטה שביצעו לוחמים מצוות הקרב של חטיבת המילואים 551, בעקבות מידע מודיעיני, בביתו של מחבל חמאס שהיה חלק מחולייה של ארגון הטרור במרחב בית חאנון, אותרו מספר רקטות בתוך מיטה בחדר ילדים >> pic.twitter.com/ug4FEDeiPK

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) November 16, 2023Διευθυντής του νοσοκομείου: Ισραηλινοί στρατιώτες πήραν πτώματα από το νοσοκομείο

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σίφα, Μουχάμαντ Αμπού Σαλμίγια , είπε στο Al Jazeera ότι Ισραηλινοί στρατιώτες πήραν πτώματα από το νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι στρατιώτες μετακινήθηκαν μεταξύ των θαλάμων και έβγαλαν πτώματα από τους χώρους του νοσοκομείου και τα ψυγεία.

Πρόσθεσε ότι ελεύθεροι σκοπευτές του IDF περικυκλώνουν το συγκρότημα και ότι οι ιατρικές ομάδες δεν μπορούν να περάσουν ανάμεσα στα κτίρια, με αποτέλεσμα να χάνεται η επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων. Είπε επίσης ότι το νοσοκομείο έχει περισσότερους από 650 εσωτερικούς ασθενείς, 500 ιατρικές ομάδες και 5.000 εκτοπισμένους.

Επιπλέον, σημείωσε ότι τέσσερις ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση βρίσκονται σε τελική κατάσταση λόγω της διακοπής των ιατρικών υπηρεσιών.

Επέκταση των επιχειρήσεων

Όλες οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στη Λωρίδα της Γάζας διακόπηκαν καθώς εξαντλήθηκαν όλες οι πηγές ενέργειας που συντηρούσαν το δίκτυο, ανακοίνωσαν οι κυριότερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών του παλαιστινιακού θύλακα, η Paltel και η Jawwal, σήμερα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν φυλλάδια προειδοποιώντας τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τμήματα της νότιας Γάζας, δήλωσαν κάτοικοι την Πέμπτη, σηματοδοτώντας μια πιθανή επέκταση της επίθεσής τους σε περιοχές όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ακολούθησαν προηγούμενες εντολές εκκένωσης συνωστίζονται σε καταφύγια και σπίτια που λειτουργούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Γάζας, με τους περισσότερους να έχουν καταφύγει στο νότο, όπου τα τρόφιμα, το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια είναι όλο και πιο σπάνια. Δεν είναι σαφές πού αλλού θα μπορούσαν να πάνε, καθώς η Αίγυπτος αρνείται να επιτρέψει μια μαζική μεταφορά στο έδαφός της.

Διαβάστε επίσης:

Ξανά πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ με τη βοήθεια της Αριστεράς και των Καταλανών αυτονομιστών

Η viral στιγμή του Μπλίνκεν όταν ο Μπάιντεν αποκαλεί «δικτάτορα» τον Σι Τζινπίνγκ (Videos)

Ταξίδι στην Ν. Κορέα για να θαυμάσουμε «το πιο όμορφο δέντρο του κόσμου» (photos/videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα