Γάζα ώρα μηδέν: Περικύκλωσε την πόλη ο ισραηλινός στρατός, «στόχος τα τούνελ» – «Θα φύγετε σε μαύρους σάκους» απειλεί η Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι «ολοκλήρωσε την περικύκλωση της Πόλης της Γάζας», μία εβδομάδα αφότου ξεκίνησε τη χερσαία επιχείρησή του στον παλαιστινιακό θύλακα. Η χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων περνά στο επόμενο στάδιο και σίγουρα το δυσκολότερο και πλέον επικίνδυνο.

«Οι στρατιώτες μας ολοκλήρωσαν την περικύκλωση της Πόλης της Γάζας, του κέντρου της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι. Πλέον οι ειδικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις

εντός του κυρίως αστικού ιστού.

הקרב ההרואי של גולני הלילה ברצועת עזה: ״התוצאה הייתה שהם הרוגים ואנחנו ממשיכים בתמרון, עד הניצחון״

הלילה לוחמי גדוד 13 של חטיבת גולני ולוחמי שריון מגדוד 53, נתקלו במספר חוליות מחבלים בשטח רצועת עזה. המחבלים ביצעו לעברם ירי של טילי נ״ט והפעילו לעברם מטענים רבים>> pic.twitter.com/q9iyFh5Jmw

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) November 2, 2023

Σχεδόν ταυτόχρονα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς προειδοποιούσε ότι η Γάζα θα αποδειχθεί «συμφορά» για το Ισραήλ και οι στρατιώτες του θα βγουν από τον θύλακα «σε μαύρους σάκους», δηλαδή νεκροί.

«Η Γάζα θα αποτελέσει τη συμφορά του Ισραήλ», είπε ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ Κάσαμ. Απευθυνόμενους στους Ισραηλινούς, πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες εισβολής θα επιστρέψουν σπίτι τους «σε μαύρες σακούλες». «Η Γάζα θα είναι η κατάρα της ιστορίας για το Ισραήλ», είπε ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Ezzedine Al-Qassam σε ηχητική ομιλία, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ μπορεί να περιμένει «περισσότερους από τους στρατιώτες του να επιστρέψουν σε μαύρες σακούλες».

Πρώτιστο μέλημα των Ισραηλινών είναι η εξουδετέρωση των τούνελ της Χαμάς, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι του στρατού. Ένα έργο ακραία πολύπλοκο, καθώς το δαιδαλώδες δίκτυο από τούνελ που έχει δημιουργήσει η Χαμάς δεν έχει αποτυπωθεί σε μέγεθος και είναι άδηλο το μέγεθός του και το σύνολο των εξόδων σε όλη την επικράτεια της Λωρίδας της Γάζας.

 Ισραηλινές επιδρομές σε θέσεις της Χεζμπολάχ στο Λίβανο

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε απόψε ότι εξαπέλυσε ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού και, για πρώτη φορά, χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη παγιδευμένα με εκρηκτικά. Το Ισραήλ απάντησε με αεροπορικά πλήγματα και πυρά πυροβολικού σε στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, σε μια οξεία κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.

Palestine:
Hamas' Al-Qassam Brigades claimed responsibility for a rocket attack near the Israeli-occupied northern town of Kiryat Shmona.

#Ciaran #TempeteCiaran #INDvsSL #CarabaoCup #antireport #INDvSL #GazaGenoside #Palestine #غزة_تنتصر #غزه_مقبرة_الغزاة… pic.twitter.com/sK79sVrqMk

— The International Times (@TIMES_INT) November 2, 2023

Αψιμαχίες μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων σημειώνονται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αφού η Χαμάς εισέβαλε στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου και το Ισραήλ της κήρυξε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

#SONDAKİKA

Lübnan'dan atılan roketler, İsrail'in #KiryatShmona bölgesine düştü. pic.twitter.com/EiZ5M5cUEr

— GÖZUCU HABER (@gozucuhaber) November 2, 2023

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα πρόκειται να μιλήσει αύριο Παρασκευή δημοσίως για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου.

Στην ανακοίνωσή της η σιιτική οργάνωση ανέφερε ότι οι μαχητές της εξαπέλυσαν 19 ταυτόχρονα πλήγματα σε θέσεις του ισραηλινού στρατού, χρησιμοποιώντας τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους, βλήματα πυροβολικού και άλλα όπλα. Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έφεραν εκρηκτικά έπληξαν μια θέση της ισραηλινής στρατιωτικής διοίκησης στη διαφιλονικούμενη περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα.

Το Ισραήλ έπληξε τα περίχωρα της πόλης Χιγιάμ, που απέχει περίπου 6 χιλιόμετρα από τα σύνορα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας άμαχος, όπως είπε ο δήμαρχος Αλί Ρασίντ. «Το σπίτι του έπιασε φωτιά και ο κόσμος μαζεύτηκε για να την σβήσει», είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters. Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι οι βομβαρδισμοί και από τις δύο πλευρές ήταν σφοδρότεροι και περισσότεροι από τις προηγούμενες ημέρες και περιλάμβαναν «όλη την περιοχή».

מטוסי ומסוקי קרב של צה״ל תוקפים בשעות האחרונות מטרות של ארגון הטרור חיזבאללה בתגובה לירי שבוצע משטח לבנון מוקדם יותר היום, במקביל לתקיפות באמצעות ירי ארטילרי וטנקים של צה״ל >> pic.twitter.com/adBjpC1WiI

— דובר צה״ל דניאל הגרי – Daniel Hagari (@IDFSpokesperson) November 2, 2023

Το πρακτορείο NNA του Λιβάνου μετέδωσε ότι ισραηλινά βλήματα έπληξαν διάφορες περιοχές στα νότια, κατά μήκος των συνόρων.

Πριν από λίγες ημέρες η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά έναν πύραυλο εδάφους-αέρος για να καταρρίψει ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Το Ισραήλ κατέχει τα Αγροκτήματα Σεμπάα, μια έκταση 39 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τον πόλεμο του 1967. Τόσο η Συρία όσο και ο Λίβανος υποστηρίζουν ότι η περιοχή αυτή ανήκει στον Λίβανο.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι οι Ισραηλινές δυνάμεις έχουν προωθηθεί πέραν των περιχώρων της πόλης της Γάζας.

«Βρισκόμαστε στο απόγειο της μάχης. Είχαμε εντυπωσιακές επιτυχίες και περάσαμε τα περίχωρα της πόλης της Γάζας. Προχωράμε» ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του δεν έχει λάβει ακόμη καμία απόφαση για τη μεταφορά καυσίμων στη Γάζα αλλά βοηθά με την επιβεβλημένη ανθρωπιστική βοήθεια, όπως τρόφιμα και νερό.

«Δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση για τη μεταφορά καυσίμων. Δεν έχω δώσει καμία τέτοια οδηγία και το πολεμικό συμβούλιο δεν ενέκρινε καμία απόφαση», τόνισε.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς καυσίμων αποκλειστικά και μόνο για τα νοσοκομεία, «όταν αυτά ξεμείνουν».

Σφαγή… «στο όνομα της ιερότητας της ζωής»

«Έχουμε προχωρήσει σε ένα άλλο σημαντικό στάδιο στον πόλεμο. Οι δυνάμεις βρίσκονται στην καρδιά της βόρειας Γάζας, επιχειρούν στην πόλη της Γάζας, την περιβάλλουν και εμβαθύνουν [την επίγεια επίθεση] και τα επιτεύγματα», ανέφερε ο Αρχηγός του Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι.

״אנחנו נלחמים בשם קדושת החיים, מול אויב שחרט על דגלו מוות וחורבן.

אנחנו נלחמים על הזכות שלנו, ושל הדורות הבאים, לחיות כאן בבטחה ולשגשג במולדת שלנו. זה הבית שלנו – אין לנו ארץ אחרת.״

מתוך ההצהרה של הרמטכ״ל, רא״ל הרצי הלוי. pic.twitter.com/Re270rlhpy

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) November 2, 2023

«Οι δυνάμεις μάχονται σε μια πυκνή και πολύπλοκη αστική περιοχή, που απαιτεί επαγγελματική μάχη και θάρρος», λέει και προσθέτει ότι τα στρατεύματα συμμετέχουν σε μάχες σε κοντινή απόσταση. «Οι επίγειες δυνάμεις συνοδεύονται από ακριβείς πληροφορίες, με πυρά από αέρος και θάλασσα. Αυτή η συνεργασία κάνει τη μάχη πολύ πιο αποτελεσματική», συνεχίζει ο Χαλέβι.

«Οι πολεμιστές μας, που πολεμούν σε κοντινή απόσταση ενάντια σε έναν σκληρό εχθρό, έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα: Η συντροφικότητα και το πνεύμα μάχης ρέουν στις φλέβες τους», λέει. «Το πνεύμα της ισραηλινής κοινωνίας και η δικαιοσύνη της υπόθεσης μας συνοδεύουν ανά πάσα στιγμή».

Ο Χαλέβι υποστηρίζει ότι αυτός ο πόλεμος έχει «ένα οδυνηρό και δύσκολο τίμημα», με 18 στρατιώτες να έχουν σκοτωθεί στη χερσαία επιχείρηση μέχρι στιγμής. «Χάσαμε τον καλύτερο από τους γιους μας στον πόλεμο, αγκαλιάζουμε τις οικογένειές τους… θα συνεχίσουμε να κερδίζουμε».

Ο ίδιος δηλώνει ότι ο Ισραηλινός Στρατός έχει «υποχρέωση» να επιστρέψει στην πατρίδα όλους τους ομήρους που κρατάει η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Αναφέρει ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία δραστηριοποιείται στη Γάζα «με σημαντική δύναμη». Αλλά τονίζει ότι «λιγότερο από το μισό» της δύναμης της IAF χρησιμοποιείται στη Γάζα. Το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής του είναι έτοιμο, με γεμάτες βόμβες, «σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη επίθεσης σε άλλα μέτωπα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στρατός μάχεται «στο όνομα της ιερότητας της ζωής, ενάντια σε έναν εχθρό που έχει χαράξει τον θάνατο στη σημαία του. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας να ζούμε με ασφάλεια και να ευημερούμε στην πατρίδα μας». «Δεν έχουμε άλλη χώρα μπροστά στο απόλυτο κακό. Ενεργούμε με ψυχραιμία, ευφυΐα και αποφασιστικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Νέος βομβαρδισμός σε προσφυγικό καταυλισμό

Νέα αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε την Πέμπτη, αυτή τη φορά στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij, κοντά σε σχολείο του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 27 άνθρωποι. Ο αρχηγός του Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού δηλώνει ότι στρατεύματα επιχειρούν εντός της πόλης της Γάζας και την περικυκλώνουν από διάφορες κατευθύνσεις.

Ο μικρός σε σχέση με άλλους, προσφυγικός καταυλισμός της Γάζας στεγάζει περίπου 46.000 Παλαιστίνιους υπό την αιγίδα του UNRWA. Ο καταυλισμός αυτός δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 50, ενώ πριν οι πρόφυγες ζούσαν σε αυτοσχέδια καταλύματα και σκηνές των Βρετανών.

“Τα πτώματα 27 μαρτύρων περισυνελέγησαν, υπάρχουν επίσης πολλοί τραυματίες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ο Ασράφ αλ-Κίντρεχ. Στις εικόνες που μετέδωσε το AFPTV, η τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου, διακρίνονται αιμόφυρτα πτώματα που κείτονται στο έδαφος, μπροστά από το σχολείο, μέσα στο οποίο είχαν καταφύγει πολλοί εκτοπισμένοι του πολέμου που μαίνεται στον παλαιστινιακό θύλακα.

Μάχες στήθος με στήθος

«Βρισκόμαστε στις πύλες της πόλης της Γάζας», δήλωσε νωρίτερα ο Ισραηλινός στρατιωτικός διοικητής, ταξίαρχος Ιτζίκ Κοέν.

Spokesman of the Israeli army: We continue to advance in the urban area of ​​Gaza and conduct face-to-face battles with Hamas forces.#StopGenocideInGaza #GazaGenoside #CeasefireForGaza #النصر_الاتفاق #مجزره_جباليا #غزه_تنتصر #FreePalestine #GazaWar pic.twitter.com/9X2TzUoFnC

— MilitaryPOV (@MilitaryPOV) November 2, 2023

Μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ έβγαιναν από τις σήραγγες για να πυροβολήσουν τανκς και μετά εξαφανίζονταν πίσω στο εκτεταμένο δίκτυο τούνελ, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο Reuters.

«Δεν σταμάτησαν να βομβαρδίζουν την πόλη της Γάζας όλη τη νύχτα, το σπίτι δεν σταμάτησε ποτέ να τρέμει», είπε ένας άνδρας που ζούσε εκεί, ζητώντας να μην κατονομαστεί. «Αλλά το πρωί ανακαλύπτουμε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται ακόμα έξω από την πόλη, στα περίχωρα και αυτό σημαίνει ότι η αντίσταση είναι μεγαλύτερη από ό,τι περίμεναν».

Έχοντας επίγνωση των δυσκολιών της μάχης σε ένα αστικό περιβάλλον, η στρατηγική των Ισραηλινών αξιωματικών φαίνεται προς το παρόν να συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας αντί να εξαπολύει χερσαία επίθεση σε ολόκληρη την επικράτεια.

Το τελευταίο επεισόδιο σε μια σύγκρουση δεκαετιών ξεκίνησε όταν μαχητές της Χαμάς παραβίασαν τα σύνορα στις 7 Οκτωβρίου. Το Ισραήλ λέει ότι σκότωσαν 1.400 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, και πήραν περισσότερους από 200 ομήρους στην πιο θανατηφόρα ημέρα της 75χρονης ιστορίας της χώρας.

Ο βομβαρδισμός που ακολούθησε από το Ισραήλ στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει σκοτώσει τουλάχιστον 8.796 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 3.648 παιδιά, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας.

Αν και τα δυτικά έθνη και ειδικότερα οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν παραδοσιακά το Ισραήλ, οι οδυνηρές εικόνες πτωμάτων στα ερείπια και οι κολασμένες συνθήκες μέσα στη Γάζα έχουν προκαλέσει εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και διαδηλώσεις στους δρόμους σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στη Ευρώπη για την καταιγίδα «Ciaran»: Έξι νεκροί από τη «μετεωρολογική βόμβα», ποιες χώρες πλήττει

Υπό πολιορκία η Γάζα: Ο Ισραηλινός στρατός εντός της πόλης – «Περάσαμε τα περίχωρα, προχωράμε» λέει ο Νετανιάχου

Ρουκέτα της Χαμάς από τον Λίβανο πλήττει το Kiryat Shmona στο βόρειο Ισραήλ (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα