Γάζα: Ανθρωπιστική βοήθεια από αέρος στους αμάχους – Προσχέδιο για ανακωχή στα χέρια της Χαμάς, υπό πίεση ο Νετανιάχου

Οι ιορδανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι προχώρησαν σε σειρά ρίψεων ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων και άλλων προμηθειών «απευθείας στον πληθυσμό» στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, με τη συμμετοχή μεταγωγικού της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ιορδανίας προχώρησαν σε «τέσσερις αεροπορικές ρίψεις βοήθειας στον πληθυσμό στη Γάζα»

κατά διαταγή του βασιλιά Αμπντάλα Β΄, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

Η επιχείρηση είχε σκοπό να «διανεμηθεί βοήθεια απευθείας στον πληθυσμό και να ριφθεί κατά μήκος των ακτών της Λωρίδας της Γάζας, από τον βορρά ως τον νότο», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Επρόκειτο σύμφωνα με το κείμενο μεταξύ άλλων για έτοιμα γεύματα «υψηλής διατροφικής αξίας», προκειμένου να «ανακουφιστούν τα δεινά του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας».

Στις ρίψεις προχώρησαν «τέσσερα αεροσκάφη C-130», το ένα από τα οποία «ανήκει στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις».

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, με χωριστή ανακοίνωση, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή αεροσκάφους των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στην επιχείρηση, διευκρινίζοντας πως έγιναν ρίψεις «2,2 τόνων» βοήθειας, ιδίως «πακέτων με τρόφιμα και κιτ υγιεινής» από γαλλικό μεταγωγικό, μέσα σε «ειδικά εμπορευματοκιβώτια εφοδιασμένα με αλεξίπτωτα».

Ιορδανία και Γαλλία διεξήγαγαν τον περασμένο μήνα την πρώτη τέτοια κοινή επιχείρηση.

Οι ιορδανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε δεκαέξι επιχειρήσεις ρίψεις ανθρωπιστικών και ιατρικών εφοδίων αφότου ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που προορίζονταν ιδίως για το ιορδανικό νοσοκομείο εκστρατείας στο βόρειο τμήμα του μικρού παλαιστινιακού θυλάκου.

Απειλή μαζικού λιμού

Η ανθρωπιστική κατάσταση δεν σταματά να χειροτερεύει στη Λωρίδα της Γάζας, με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών να προειδοποιεί το Σάββατο εναντίον της απειλής «μαζικού λιμού» εξαιτίας της ανεπαρκούς διανομής τροφίμων και πόσιμου νερού.

Το Παρίσι υπενθύμισε στην ανακοίνωση του ότι καθώς «αυξανόμενος αριθμός αμάχων πεθαίνει από την πείνα και τις ασθένειες» είναι «επείγουσα και επιτακτική ανάγκη να ανοίξει το λιμάνι Ασντότ» του Ισραήλ, καθώς και «όλα τα σημεία διέλευσης» και να δημιουργηθεί «χερσαίος διάδρομος από την Ιορδανία» που μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό μέσο για την «αποτελεσματική» παράδοση «μαζικής» ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Διεθνής Αμνηστία και Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησαν χθες Δευτέρα το Ισραήλ πως συνεχίζει να περιορίζει την διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, παρά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη να αποτρέψει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ανακοινώσει πως ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ιορδανία έγιναν σε συντονισμό με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Προσχέδιο για ανακωχή στα χέρια της Χαμάς

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς έχει λάβει προσχέδιο πρότασης από τις συνομιλίες που διεξάγονται στο Παρίσι με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο στη Γάζα, στο οποίο προβλέπεται παύση σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για 40 ημέρες και η ανταλλαγή Παλαιστίνιων κρατουμένων με Ισραηλινούς ομήρους σε ποσοστό 10 προς έναν, δήλωσε σήμερα στο Reuters πηγή που πρόσκειται στις συνομιλίες.

Βάσει της πρότασης, θα επισκευαστούν τα νοσοκομεία και τα αρτοποιεία στη Γάζα, 500 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέρχονται καθημερινά στον θύλακα και χιλιάδες σκηνές και τροχόσπιτα θα παραδοθούν σε όσους έχουν χάσει τα σπίτια τους, πρόσθεσε η πηγή.

Το προσχέδιο αναφέρει εξάλλου ότι η Χαμάς θα αφήσει ελεύθερους 40 Ισραηλινούς ομήρους, περιλαμβανομένων γυναικών, παιδιών κάτω των 19 ετών, άτομα άνω των 50 ετών και τους ασθενείς. Από την πλευρά του το Ισραήλ θα απελευθερώσει 400 Παλαιστίνιους κρατούμενους και δεν θα τους ξανασυλλάβει, επεσήμανε η πηγή.

Οι συνομιλίες αυτές μοιάζουν να είναι η πιο σοβαρή προσπάθεια εδώ και εβδομάδες να επιτευχθεί εκεχειρία στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά η Χαμάς.

Οι μεσολαβητές έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για κατάπαυση του πυρός με την ελπίδα να αποτρέψουν μια ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να αναστείλει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα την περίοδο του Ραμαζανιού, το οποίο διαρκεί από τις 10 Μαρτίου ως τις 9 Απριλίου.

«Το Ραμαζάνι φθάνει και υπάρχει συμφωνία των Ισραηλινών που προβλέπει ότι δεν θα εμπλακούν σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, ώστε να μας δοθεί ο χρόνος για να βγάλουμε όλους τους ομήρους» που εξακολουθούν να κρατούνται στον Γάζα, εξήγησε Μπάιντεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεσμεύθηκε ότι θα καταστήσει δυνατή την απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Ράφα, προτού εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εκεί.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου συνεχίζει να πιέζεται από την κοινή γνώμη και ειδικά από τις οικογένειες των ομήρων να κλείσει συμφωνία για να επιστρέψουν και οι διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησής του, της πιο δεξιάς στην ιστορία του Ισραήλ, έχουν πλέον ξαναρχίσει.

Οι ισραηλινοί ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές, που κανονικά θα διεξάγονταν στα τέλη Οκτωβρίου, όμως αναβλήθηκαν δυο φορές εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης.

«Πεθαίνουμε από την πείνα»

Ξένες κυβερνήσεις και στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων δεν σταματούν να προειδοποιούν εναντίον της επίθεσης στη Ράφα, τονίζοντας πως θα είχε πελώριο αριθμό θυμάτων στις τάξεις των αμάχων και θα επιδείνωνε περαιτέρω την ανθρωπιστική καταστροφή.

Γαζαίοι εκμυστηρεύτηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως τις τελευταίες ημέρες τρώνε φύλλα φυτών, ζωοτροφές, αναγκάζονται να σκοτώσουν ζώα για να τραφούν. Οι λιγοστές οχηματοπομπές που φθάνουν στο βόρειο τμήμα του θυλάκου λεηλατούνται.

«Πεθαίνουμε από την πείνα», είπε ο Αμπντάλα αλ Άκρα, 40 χρονών, που έχει καταφύγει στην πόλη της Γάζας. Πρόσθεσε πως ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ προχθές Κυριακή εναντίον «πεινασμένων που προσπαθούσαν να πάρουν αλεύρι» από φορτηγό με βοήθεια.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Διεθνής Αμνηστία και Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησαν χθες Δευτέρα το Ισραήλ πως συνεχίζει να περιορίζει την έλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, παρά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη να αποτρέψει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ιορδανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν εξάλλου ότι προχώρησαν σε σειρά ρίψεων ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων και άλλων προμηθειών «απευθείας στον πληθυσμό» στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, με τη συμμετοχή μεταγωγικού της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.

Η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής επέδωσε χθες την παραίτησή της στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, την ώρα που οι Αμερικανοί και άλλοι ζητούν μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στην παλαιστινιακή πολιτική ηγεσία ενόψει της «επόμενης ημέρας» του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Από το 2007, η παλαιστινιακή ηγεσία είναι διχασμένη, με την Παλαιστινιακή Αρχή να ασκεί τις περιορισμένες εξουσίες της στη Δυτική Όχθη, περιοχή που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, και τη Χαμάς να κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Οι πραιτοριανοί του καθεστώτος

Μπουρκίνα Φάσο: «Σφαγή» με δεκάδες νεκρούς από την επίθεση ενόπλων σε τέμενος

Τι ρόλο παίζουν οι μυστικές βάσεις της CIA στην Ουκρανία – Η «κρυφή» επίσκεψη Μπερνς, ο φόβος Ζελένσκι και ο εκβιασμός για «εκατομμύρια που θα σκοτωθούν»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γάζα, Ανθρωπιστική, – Προσχέδιο, Χαμάς, Νετανιάχου,gaza, anthropistiki, – proschedio, chamas, netaniachou