Φωτιά στη Ρόδο: Νύχτα κόλασης – Εγκλωβίστηκαν πυροσβέστες και εθελοντές

Νύχτα «κόλαση» ήταν η χθεσινή για το νησί της Ρόδου με τη φωτιά να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο μετά τις νέες αναζωπυρώσεις.

Η μάχη πυροσβεστών και εθελοντών συνεχίστηκε σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Λίγα λεπτά μετά τις 10 το βράδυ, αποφασίστηκε η εκκένωση του χωριού Λάερμα με όσους βρίσκονταν στον οικισμό να λαμβάνουν μήνυμα από το 112.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Λάερμα, εκκενώστε τώρα προς περιοχή #Αρχάγγελο

Δασική

πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 21, 2023Αυτό είχε ως αποτέλεσμα περίπου στις 8 το βράδυ να εκδηλωθούν νέες επικίνδυνες αναζωπυρώσεις σε αρκετές περιοχές, με κυριότερες αυτές Λίγο αργότερα, οι άνεμοι έντασης 6-7 μποφόρ έκαναν τη φωτιά να πάρει μεγάλες και επικίνδυνες διαστάσεις, ενώ πλέον κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα εξαιτίας των ανέμων προς το Φράγμα του Γαδουρά και τα Λάερμα.

Μιλωντας στην εφημερίδα «Ροδιακή», ο πρόεδρος της κοινότητας Λαέρμων, Αναστάσιος Πατούνας, ανέφερε πως η φωτιά -με σύμμαχο τον δυνατό αέρα, εντάσεως 6 με 7 μποφόρ- «τρέχει» με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Εξω από τα Λαερμα #Ροδος #φωτια
0᾽.19᾽᾽ pic.twitter.com/eJUOGamivh

— antonis kelaidonis (@antonkelaidon) July 21, 2023

Κατά προτεραιότητα απομακρύνθηκαν άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά, ηλικιωμένοι, ασθενείς και άνθρωποι με κινητικά προβλήματα.

Eγκλωβίστηκαν πυροσβέστες και εθελοντές

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, περίπου 20 πυροσβέστες και εθελοντές εγκλωβίστηκαν στη φωτιά.

Όλοι είναι καλά στην υγεία τους, όπως αποδεικνύεται και από τη φωτογραφία που ανάρτησε στο Facebook ο πρόεδρος των φορτηγών δημόσιας χρήσεως Ρόδου, Κώστας Στυλιανού.

Πυροσβέστες, εθελοντές, ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία, δασικοί υπάλληλοι κ.ά. εξακολουθούν να παραμένουν στον ορεινό όγκο του νησιού, ενώ οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο σήμερα, με βοήθεια από τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Σήμερα αναμένεται η άφιξη 15 πυροσβεστικών οχημάτων με 32 πυροσβέστες από τη Σλοβακία και η άφιξη 13 πυροσβεστικών οχημάτων από τη Ρουμανία.

Στάχτη περίπου 30.000 στρέμματα δάσους

Για την εξέλιξη των προσπαθειών των πυροσβεστικών δυνάμεων μίλησε στον Real Voice 99.5 ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας έγινε καλή δουλειά από όλες τις επίγειες δυνάμεις, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πετούν κάνοντας συνεχείς ρίψεις νερού εννέα εναέρια μέσα.

Ο κ. Χατζημάρκος εκτιμά ότι σε περίπου 30.000 στρέμματα ήταν η έκταση της φωτιάς που επεκτάθηκε η πύρινη λαίλαπα και έγιναν στάχτη παρθένα δάση με πυκνή βλάστηση, χωρίς ευτυχώς να έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές ή οικισμοί, αναφέρει η dimokratiki.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός, τα ξημερώματα, ανοιχτά της Σκιάθου

Καιρός: «Καμίνι» η χώρα – Αύριο η πιο θερμή Κυριακή των τελευταίων 5 ετών

Θάνατος διανομέα στη Χαλκίδα: «Δεν μπορούσε να μιλήσει, δεν καταλάβαινε τι έκανε» περιγράφει η μητέρα του 46χρονου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φωτιά, Ρόδο, Νύχτα, – Εγκλωβίστηκαν,fotia, rodo, nychta, – egklovistikan