Έξι συμπεράσματα για τη μάχη Κασσελάκη – Αχτσιόγλου και τι σκέφτεται ο Παππάς – Ανασχηματισμό σκέφτεται ο Ανδρουλάκης

Καλημέρα σας

Χθες κυκλοφόρησε η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ομολογώ την είδα, αλλά οι πολλές κάρτες με μπέρδεψαν. Αλλού προηγούνταν ο Κασσελάκης, αλλού είχε προβάδισμα η Αχτσιόγλου, στο τέλος όλοι ήταν νικητές και όλοι μαζί χαμένοι.

Σκέφτηκα λοιπόν να καταφύγω, – πού αλλού; – στα κομματικά μέσα ενημέρωσης, που ξέρουν όσο κανένα άλλο τα του ΣΥΡΙΖΑ,

για να καταλάβω. Όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα τίποτα για τη δημοσκόπηση. Περίεργο θα μου πείτε, αλλά θα είχαν τους λόγους τους…

Έτσι, αναγκαστικά κάθισα και μελέτησα το γκάλοπ και κατέληξα σε έξι (πρώτα) συμπεράσματα.
Πρώτον, η μάχη περιορίζεται ανάμεσα σε Κασσελάκη και Αχτσιόγλου.

Δεύτερον, για κάποιο λόγο, που άλλοτε θα έμοιαζε ακατανόητος, ο Κασσελάκης είναι πρώτος σε όσους πάνε να ψηφίσουν, ακόμα και εντός του σχετικού στενού κομματικού κοινού. Δεν χρειάζεται δηλαδή να πάνε 100.000 άνθρωποι να ψηφίσουν για να νικήσει, αρκεί και ένα εκλογικό σώμα κατά πολλές χιλιάδες μικρότερο.

Τρίτον, η Αχτσιόγλου διατηρεί μεγάλο μέρος της ισχύος που είχε στο στελεχιακό δυναμικό, αλλά και τη θετική εικόνα της στο ευρύτερο κοινό.

Τέταρτο, η δυναμική είναι με τον Κασσελάκη, καθώς ουδείς περίμενε ότι μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα θα χτυπούσε στα ίσια την ηγεσία. Μένει να δούμε ποια είναι τα αντανακλαστικά του κομματικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ κι αν μπορεί να αναχαιτίσει αυτή τη δυναμική.

Πέμπτο, στο δεύτερο γύρο, εάν επικρατήσει η δυναμική της νέας κατάστασης, θα έχουμε άνετη νίκη του Κασσελάκη, εάν επικρατήσει το σύνδρομο του «σκαντζόχοιρου» και της συσπείρωσης όλου του σκληρού κομματικού μηχανισμού, η Αχτσιόγλου έχει ελπίδες να φτάσει στο τέλος του δρόμου.

Έκτο, Παππάς και Τσακαλώτος μπορούν να παίξουν ρυθμιστικό ρόλο – αρκεί να υπάρξει δεύτερος γύρος.

Ο Παππάς και ο δεύτερος γύρος

Ενόψει του δεύτερου γύρου λοιπόν, έχει σημασία τι συμμαχίες θα γίνουν. Το πιο ενδιαφέρον πρέπει να σας πω είναι τι θα κάνει ο Παππάς. Διότι ο Τσακαλώτος ξέρουμε όλοι τι θα κάνει – Έφη δαγκωτό.
Μαθαίνω ότι ο Νίκος λέει σε συνομιλητές του κάτι του τύπου «δεν πρέπει να πέσει στα χέρια του Τζανακόπουλου το κόμμα». Σας το μεταφέρω διότι δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω τις πηγές μου και επίσης δεν έχω και κανένα λόγο να αμφισβητήσω ότι ο Νίκος Παππάς μιλάει με σοβαρούς ανθρώπους.

Μάλιστα θυμήθηκα ότι Παππάς και Τζανακόπουλος έχουν ένα θανάσιμο μίσος από παλιά. Απ’ όταν ο τελευταίος έβαλε τα δυνατά του να εξοβελιστεί ο πρώτος από τα ηγετικά κλιμάκια και τις προεδρικές κουΐντες του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα το πώς θα τοποθετηθεί επισήμως για το δεύτερο γύρο ο Νίκος, υποθέτω (βασίμως) ότι υπάρχουν δύο συν ένα σενάρια: Αν είναι μεγάλη η διαφορά υπέρ του Κασσελάκη, θα ταχθεί ανοιχτά υπέρ του. Αν είναι μικρή θα το ζυγίσει. Αν είναι η Έφη μπροστά θα το ζυγίσει ακόμα περισσότερο. Αλλά να καταπιεί «Τζανακόπουλο» δύσκολο το βλέπω.

Πράσινος ανασχηματισμός

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός πήγε πίσω, αλλά μην απογοητεύεστε εσείς οι θιασώτες των αλλαγών – και των «θυσιών»!

Μπορεί να έχουμε πιο σύντομα ανασχηματισμό στο… ΠΑΣΟΚ! Ναι, στο ΠΑΣΟΚ. Μαθαίνω ότι ο Ανδρουλάκης δεν είναι ικανοποιημένος με πολλά και πολλούς – και αρκετοί από τον Ανδρουλάκη, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.

Γενικά η πολιτική εικόνα του Κινήματος είναι υποτονική, ενώ υπάρχει μία δυσφορία για το γεγονός ότι η εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη δεν πήγε και τόσο καλά.

Ο πρόεδρος Νίκος σκέφτεται λοιπόν ότι χρειάζονται αλλαγές σε πρόσωπα και πράγματα. Ακούω ότι «επαναξιολογούνται» και πρόσωπα, που προκαλούν έκπληξη, καθώς μέχρι τώρα έχαιραν της εμπιστοσύνης του. Αλλά έτσι είναι η εμπιστοσύνη. Όσο δύσκολα την κερδίζεις, τόσο εύκολα τη χάνεις. Ειδικά όταν έχεις να κάνεις με Κρητικό…

Διαβάστε επίσης:

Metron Analysis για ΣΥΡΙΖΑ: Προβάδισμα στον Κασσελάκη με 8 μονάδες δίνουν όσοι λένε πως θα ψηφίσουν – Ντέρμπι με Αχτσιόγλου στον β’ γύρο

Μπελέρης: Σε τακτική δικάσιμο παραπέμπεται οριστικά η υπόθεση

Βουλή: Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση κατά του εργασιακού νομοσχεδίου

Keywords
Τυχαία Θέματα