Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Mητσοτάκης: Να χαράξουμε μονοπάτι επαναπροσέγγισης με την Τουρκία

Για το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο έληξε δίχως να υιοθετηθούν κοινά συμπεράσματα για το μεταναστευτικό.

Δείτε τις δηλώσεις:

«Ήταν μια μακρά και δύσκολη συνεδρίαση στην οποία δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμπεράσματα, λόγω της άρνησης της Πολωνίας και της Ουγγαρίας να συνταχθούν με τα υπόλοιπα κράτη».

«Θα γίνουν δηλώσεις από το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου αργότερα που απηχούν

την εικόνα των υπολοίπων 25 κρατών της ΕΕ» είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως παρά τις διαφωνίες, «υπάρχει καθολική συμφωνία στην ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων. Υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο υπουργών για το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου αλλά Πολωνία και Ουγγαρία διαφώνησαν σήμερα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέδειξε την «ανάγκη να συνεργαστούμε με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και να τσακίσουμε τα δίκτυα διακινητών έτσι ώστε ευάλωτοι να μην μπαίνουν σε σαπιοκάραβα».

«Όταν μίλησα για σκέψεις έξω από το κουτί, ήθελα να καταδείξω την ανάγκη να τσακίσουμε τα δίκτυα διακινητών, ώστε μετανάστες να μην μπαίνουν καν σε σαπιοκάραβα.  Η επιτυχία μας έχει να κάνει με το γεγονός πως πολύ λιγότερες βάρκες φεύγουν από Τουρκία. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια πολύ λιγότεροι άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους. Πρέπει να συνεργαστούμε με χώρες βόρειας Αφρικής, την Τυνησία και τη Λιβύη για να αποθαρρύνουμε τους διακινητές. Να τσακίσουμε τα δίκτυα των διακινητών. Υπάρχει γενική αναγνώριση πως πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων». 

Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, είπε: «Θα είναι η πρώτη συνάντηση με τον Ερντογάν μετά την επανεκλογή μας. Είναι ευκαιρία να επαναπροσδιορίζουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να χαράξουμε μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της. Ελπίζουμε πως μπορούμε να επανατοποθετήσουμε και τις ευρωτουρκικές σχέσεις σε νέα βάση. Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε εξαιρετικά περιορισμένη παραβατική δραστηριότητα από την τουρκική αεροπορία και υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τουρκικές αρχές για το μεταναστευτικό, λιγότερες βάρκες ξεκινούν από τις τουρκικές ακτές. Η Τουρκία πρέπει να είναι σύμμαχος στο μεταναστευτικό. Στο Βίλνιους θα διαπιστώσουμε αν η Τουρκία θέλει να μπούμε σε μια νέα σελίδα».

Διαβάστε επίσης:

Κούλογλου: «Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν “δεν μπορώ να δείξω αυτή τη δημοσκόπηση στον Τσίπρα”» (video)

Ξυδάκης για Τσίπρα: «Θα επανέλθει με κάποιον τρόπο, είναι νέος»

Ρήγας για καβγά με Τζανακόπουλο: «Δέχτηκα τραμπούκικη επίθεση, με έπιασε από τον λαιμό…»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, LIVE, Κυριάκου Μητσοτάκη,evropaiko symvoulio, LIVE, kyriakou mitsotaki