Ευρωεκλογές: Κλειδώνει τον Δεκέμβριο το εκλογικό σύστημα

Οι ευρωεκλογές του επομένου Ιουνίου για πολλούς λόγους καθίστανται μια σημαντική πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Γι’αυτό όλο και περισσότεροι εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας θέλουν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν αυτές οι εκλογές, δηλαδή το εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει.

Όλο το προηγούμενο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχούσε η σκέψη

να μην είναι όλη η Ελλάδα μια εκλογική περιφέρεια αλλά να σπάσει σε πέντε με έξι μικρότερες εκλογικές περιφέρειες.

Η σκέψη αυτή είχε πέσει το τραπέζι προκειμένου να αποφευχθεί η εκλογή προσώπων που ανήκουν στο λεγόμενο star system ή άλλων που έχουν τη οικονομική  δυνατότητα να κάνουν μια μεγάλη προεκλογική εκστρατεία οργώνοντας όλη τη χώρα.

Το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως έχουν επικρατήσει ψυχραιμότερες σκέψεις να διατηρηθεί το υπάρχον σύστημα και οι εκλογές να γίνουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έγινε και το 2019.

Ένας από τους εισηγητές αυτής της άποψης είναι και ο υπουργός επικρατείας Μάκης Βορίδης ο οποίος σε συνομιλητές του αναφέρει πως «αν είναι να αλλάξεις το σύστημα πρέπει να είσαι σίγουρος πως το καινούργιο σύστημα θα σου προσφέρει περισσότερα θετικά από τα αρνητικά που μπορεί να περιλαμβάνει».

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά πάσα πιθανότητα καταλήγει στην άποψη να μην σπάσει την επικράτεια σε 5-6  περιφέρειες γιατί αυτό θα είχε αρκετές εμπλοκές οι οποίες δεν είναι βέβαιος ότι θα ωφελούσαν τη Νέα Δημοκρατία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κύριος Μητσοτάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων ούτως ώστε να είναι γνωστά όλα τα δεδομένα.

Όμως υπάρχει και κάτι άλλο που ο πρωθυπουργός θέλει να επιβάλει στο δικό του κόμμα  και αυτό είναι οι δύο θητείες για έναν ευρωβουλευτή. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να περάσει στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που θα διεξαχθεί στις αρχές του καινούργιου χρόνου. Η  συζήτηση που γίνεται είναι αν αυτή η ρύθμιση θα αφορά τους ευρωβουλευτές από εδώ και πέρα ή θα έχει και αναδρομική ισχύ. Συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη πάντως αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα ήθελε η συγκεκριμένη ρύθμιση να έχει και αναδρομική ισχύ προκειμένου να οδηγήσει στην ανανέωση του ευρωψηφοδελτίου  της Νέας Δημοκρατίας.

Στην περίπτωση που η διάταξη για δύο θητείες έχει αναδρομική ισχύ εκτός ευρωψηφοδελτίου θα μείνουν ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Μαρία Σπυράκη, η Ελίζα Βόζεμπεργκ και ο Θοδωρής Ζαγοράκης ενώ υποψήφιοι εκ νέου θα είναι όσοι έχουν μία μόνο θητεία και αυτή είναι ο επικεφαλής της ευρωομάδας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Όλο αυτό το διάστημα όμως έχουν γίνει συζητήσεις και για τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Ένα από αυτά τα πρόσωπα που φαίνεται να είναι βέβαιος υποψήφιος είναι ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας ο οποίος διατέλεσε βουλευτής επικρατείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2012 και ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρωθυπουργό. 

Άλλα δύο πρόσωπα που έχουν ακουστεί από τον χώρο της κεντροαριστεράς είναι η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου που συνεργάστηκε στην κυβέρνηση συνεργασίας Σαμαρά Βενιζέλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για το πολιτικό του μέλλον την επόμενη Δευτέρα σε συγκέντρωση στελεχών του στο πνευματικό κέντρο του Δήμου της Αθήνας στις έξι και μισή το απόγευμα.

Κλειδωμένη θεωρείται και η υποψηφιότητα του Δημήτρη Τσιόδρα, διευθυντή του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού.  Στα ονόματα που ακούγονται επίσης, είναι κι αυτό του Σπήλιου Λιβάνου πρώην υπουργού αγροτικής ανάπτυξης ο οποίος επίσης συνδέεται με στενή φιλία με τον πρωθυπουργό από τα χρόνια του κολλεγίου.

Διαβάστε επίσης:

Όχι στις προανακριτικές για τα Τέμπη λέει η κυβέρνηση – Έντονες αντιδράσεις

Ανδρέας Λοβέρδος: Επιστρέφω στην κεντρική πολιτική σκηνή

ΚΚΕ: Υπερψηφίζει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική για τα Τέμπη εν μέσω έντασης και αντεγκλήσεων (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρωεκλογές, Κλειδώνει, Δεκέμβριο,evroekloges, kleidonei, dekemvrio