ΕΡΤ: Η «Μεγάλη χίμαιρα» σε μίνι σειρά έξι επεισοδίων (Photos)

Το σπουδαίο μυθιστόρημα «Η μεγάλη χίμαιρα» του Μίτια Καραγάτση-ένα λεπτομερές ψυχογράφημα στο οποίο ο συγγραφέας καταπιάνεται με έναν γυναικείο χαρακτήρα και τον αναλύει συστηματικά- θα γίνει για πρώτη φορά τηλεοπτική σειρά με συμπαραγωγό την ΕΡΤ, σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Ντένη Ηλιάδη.

Η μεγαλεπήβολη ιδέα γεννήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, με τον Δημήτρη Τάρλοου και την οικογένεια Καραγάτση να παρακολουθούν στενά την

προσαρμογή του βιβλίου, ενώ οι συζητήσεις με την κρατική τηλεόραση άρχισαν πριν από αρκετούς μήνες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς τα δικαιώματα του εν λόγω βιβλίου ουδέποτε είχαν δοθεί στο παρελθόν για να μεταφερθεί το μυθιστόρημα στην τηλεόραση.

Καθοριστικό υπήρξε το πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα το οποίο έλαβε ομόφωνα την απόφαση να γίνει η ΕΡΤ συμπαραγωγός στο μεγάλο αυτό εγχείρημα, το οποίο προσβλέπει η «Μεγάλη Χίμαιρα» να γίνει η πρώτη που θα έχει και διεθνή προβολή στις μεγάλες πλατφόρμες του εξωτερικού.

Η πλοκή της σειράς αναπτύσσεται και ολοκληρώνεται σε έξι επεισόδια με συνολικό κόστος παραγωγής 4,5 εκατ. ευρώ- δηλαδή 750.000 ευρώ το επεισόδιο- ποσό που, όπως υποστηρίζεται, την καθιστά τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη παραγωγή που έχει γίνει έως τώρα σε επίπεδο ελληνικής μυθοπλασίας.

Η ΕΡΤ συμμετέχει στην υλοποίηση του μεγαλεπίβολου σχεδίου με ποσοστό 25% (ήτοι 1,08 εκατ. ευρώ) και συμπράττουν επίσης οι εταιρείες Foss Productions (υπεύθυνη μεταξύ άλλων για τα κινηματογραφικά «Καλάβρυτα 1943», αλλά και για τις σειρές «Maestro» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη και «Milky Way» του Βασίλη Κεκάτου), την Boo Productions (παραγωγό στον «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου, στα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου, και η οποία μόλις ολοκλήρωσε για λογαριασμό του Amazon Prime τα γυρίσματα της σειράς «Daisy Jones & The Six» σε Ύδρα και Αθήνα), και την BLONDE Productions (γνωστή από τα γυρίσματα των επιτυχημένων σειρών «Tehran» για την Apple TV και «Greek Salad» για το Amazon Prime), οι οποίες βρίσκονται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις, ενημερώνει η ΕΡΤ, ώστε στο «σχήμα» της συμπαραγωγής να ενταχθεί και η γερμανική Beta Films (υπεύθυνη για επιτυχημένες διεθνείς τηλεοπτικές συμπαραγωγές όπως τα πρόσφατα «Murders by the Lake» και «Γόμορρα»), ενώ το εγχείρημα έχουν ήδη δεχθεί να στηρίξουν οικονομικά αρκετοί σημαντικοί άνθρωποι της ελληνικής ναυτιλίας, όπως και οι τοπικές αρχές της Σύρου.

Ο «παράδεισος» και η «κόλαση» σε ένα νησί

Χαρακτηριστικό δείγμα της ελληνικής κλασικής λογοτεχνίας η «Μεγάλη Χίμαιρα» εκτυλίσσεται την περίοδο του Μεσοπολέμου, στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 20ου αιώνα, έχοντας στο επίκεντρο της μια πολλά υποσχόμενη νεαρή Γαλλίδα, τη Μαρίνα, η οποία μαγεμένη από τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων, ερωτεύεται έναν πλοιοκτήτη, μετακομίζει στην Ελλάδα και βυθίζεται σε μία δίνη πάθους, χειραφέτησης και αυτοκαταστροφής.

Όσο μαγεμένη είναι από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό άλλο τόσο έντονη είναι η επιθυμία της να «δραπετεύσει» από την καταπιεστική γαλλική ανατροφή και το τραυματικό οικογενειακό περιβάλλον της.

Ο Γιάννης, νεαρός γοητευτικό συριανός καπετάνιος, τον οποίο γνωρίζει στο λιμάνι της Ρουέν, σωματοποιεί τον έρωτα αλλά και την «σωτηρία» της..

Η καρδιά της σε εκείνον κι εκείνη στην καρδιά του Αιγαίου. Τον ακολουθεί στη Σύρο, στο πατρικό του, όπου αρχίζει η συγκατοίκηση- συνύπαρξη με την μητέρα του Γιάννη.

Αρχικά, βιώνει έναν πραγματικό μήνα του μέλιτος, ένα συναρπαστικό ταξίδι κατά το οποίο ανακαλύπτει τον εαυτό της και -φαινομενικά- αφήνει πίσω τους δαίμονές της.

Στη Σύρο, ακμάζουσα πρωτεύουσα των Κυκλάδων, βρίσκει την ελευθερία και έναν παράδεισο των αισθήσεων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού -τον οποίον λατρεύει- , των μύθων και των θρύλων του.

Η Μαρίνα γοητεύεται από την απλότητα, την ομορφιά και τις παραδόσεις του νέου αυτού περιβάλλοντος. Απολαμβάνει τη σταθερότητα και τις απολαύσεις που της προσφέρει η ελληνική κουλτούρα και ο σύζυγος της, καθώς και τις γνώσεις του νεότερου αδερφού του Μηνά, ενός μορφωμένου φοιτητή στη Νομική Σχολή της Αθήνας, παραμένοντας «εξωτική» στα μάτια των υπόλοιπων ανθρώπων της κλειστής κοινότητας του νησιού.

Με χαρακτηριστικά αρχαιοελληνικής τραγωδίας

Ο Γιάννης, στο μεταξύ, προσπαθεί να «χτίσει» μία ναυτιλιακή αυτοκρατορία δυτικών προτύπων, έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του, η οποία στηρίζει το εγχείρημα του ψυχολογικά αλλά και οικονομικά.
Όταν η καταστροφή χτυπάει τις επιχειρήσεις του άντρα της, ο κόσμος της Μαρίνας κατρακυλάει σε μία δίνη έρωτα, πάθους και θανάτου.

Με έναν χρεοκοπημένο σύζυγο, ο οποίος αναγκάζεται να επιστρέψει ξανά στη δουλειά του στα πλοία, και στο «ασήκωτο» βάρος μιας μικρής κόρης, η Μαρίνα σύντομα γίνεται απόκληρος της κοινωνίας της Σύρου.

Οι Έλληνες θεοί και δαίμονες αποδεικνύονται ακόμα πιο αμείλικτοι για τον εύθραυστο ψυχισμό της, καθώς υποκύπτει στον πόθο της για τον νεαρό κουνιάδο της.

Και σχηματίζεται ένα τρίγωνο θυελλώδους ερωτικού πάθους με χαρακτηριστικά αρχαιοελληνικής τραγωδίας.

Την προσαρμογή του κειμένου σε μίνι σειρά υπογράφουν ο Ιωάννης Πάππος, ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας που εξέδωσε βιβλία του στην Αμερική από έναν εκ των μεγαλύτερων εκδοτικών οίκων στον πλανήτη, τον Harper Collins, σε συνεργασία με τον Ντένη Ηλιάδη.

Στη διεύθυνση φωτογραφίας θα είναι ο Χρήστος Καραμάνης, ο οποίος πρόσφατα διαγωνίστηκε στις Κάννες με την ταινία «Burning Days» του Εμίν Άλπερ , και στα σκηνικά η βραβευμένη Δάφνη Καλογιάννη.

Τα γυρίσματα αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του 2023, σε τοποθεσίες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η σειρά αποτελεί πρωτότυπο υλικό της δωρεάν συνδρομητικής πλατφόρμας ERTflix και θα κάνει πρεμιέρα στις αρχές του 2024.

Για την ιστορία το έργο είχε ανέβει στο θέατρο Πορεία σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου- τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας «Κάρολος Κουν»– με την Αλεξάνδρα Αϊδίνη στον κεντρικό ρόλο για την ερμηνεία του οποίου τιμήθηκε με το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη». Στα τέσσερα χρόνια που παιζόταν το έργο, το είδαν περισσότεροι από 100.000 θεατές.

Και 20 νέες ταινίες μικρούς μήκους στο «Μικροφίλμ 2023»

Στο μεταξύ η κρατική τηλεόραση αύξησε την χρηματοδότηση ταινιών μικρού μήκους στο πλαίσιο του προγράμματος «Μικροφιλμ 2023».

Η κρατική ραδιοτηλεόραση χρηματοδοτεί με 400.000 ευρώ 20 ταινίες μικρής διάρκειας, με σκοπό την υποστήριξη νέων δημιουργών που θέλουν να εκφραστούν με φιλμάκια, τα οποία εκτός της τηλεοπτικής προβολής τους, θα συμμετάσχουν σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.

Οι 20 ταινίες που ενισχύει η ΕΡΤ είναι: «Starflyer», «Η μισή μου καρδιά», «Endless hole – Μαύρη τρύπα» «Μαγκνταλένα Χάουζεν: Ο παγωμένος χρόνος», «Needles & Pins», «Φούιτ», «Μαύρη πέτρα», «Για μερικά μπουκάλια νερό», «Οι λύκοι επιστρέφουν», «Ο Κώστας», «Κυνηγός», «Μαύρες πολιτείες», «Σπίτι», «Bloodrunners», «Ισθμός», «Η ημιτελής αλήθεια για πάντα», «Ωκυτοκίνη», «Νew wild», «Όταν σταμάτησε η μουσική», «Μελάνια».

Διαβάστε επίσης

Σασμός – Spoiler: Ο Αστέρης αποκαλύπτει στον Μαθιό τα σχέδιά του

Ζέτα Μακρυπούλια: Με ρόλο – έκπληξη στις Άγριες Μέλισσες

Αποχαιρέτισε τον ΣΚΑΪ ο Στραβελάκης – Πηγαίνει στο Open

Keywords
Τυχαία Θέματα