Ερντογάν λίγο πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη: «Να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»

Στο Κυπριακό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατηγορώντας ευθέως τα μέλη της για την κατάσταση στο νησί και τα πρόσφατα γεγονότα στην Πύλα.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε μάλιστα «κενή δομή» τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Turkish President Erdogan:

– UN peacekeeping force's

intervention in Northern Cyprus road construction is unacceptable
– Türkiye will not let unlawful acts on Cyprus
– Preventing Turkish Cypriots living in Pile from reaching their homeland is neither legal nor humane pic.twitter.com/NRAOiRxCDb

TRT World (@trtworld) August 21, 2023

«Θεωρούμε ότι τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο αποτελούν απόρροια αυτής της κενής θεσμικής δομής που δεν εμπνέει πλέον καμία δικαιοσύνη και εμπιστοσύνη».

Ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε για άλλη μια φορά τη λύση της Oμοσπονδίας και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος το ψευδοκράτος.

«Διανύουμε την 60ή επέτειο από την εμφάνιση του Κυπριακού ζητήματος. Η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέβαλε πάντοτε ειλικρινείς προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Είναι γεγονός ότι όλοι αποδέχονται ότι λύση δεν μπορεί πλέον να υπάρξει στη βάση του μοντέλου της ομοσπονδίας.

Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και να δημιουργήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα αυτή», όπως την αποκάλεσε.

Στη συνέχεια έκανε συστάσεις στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ να συμπεριφέρεται αμερόληπτα.

«Δεν θέλουμε αυτή η απαξιωμένη δύναμη να χάσει περαιτέρω το γόητρό της στην Κύπρο».

«Αναμένουμε από την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο νησί να τηρεί επιμελώς την αμεροληψία που είναι υποχρεωμένη να επιδεικνύει».

Turkish President Recep Tayyip Erdogan stresses that UN peacekeeping force overshadowed its impartiality with physical intervention to villagers in Northern Cyprus and its unfortunate statements afterward. Rupert Stone has more pic.twitter.com/wusXkD4Yrm

TRT World (@trtworld) August 21, 2023«Δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση δικαιωμάτων μας στην ανατολική Μεσόγειο»

Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «η μετατροπή της ανατολικής Μεσογείου σε μια περιοχή, όπου επικρατεί η ειρήνη, η ευημερία και η σταθερότητα είναι δυνατή μόνο με το σεβασμό των δικαιωμάτων και του δικαίου όλων των μερών. Δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, αλλά και δεν επιτρέπουμε ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει τα δικά μας δικαιώματα”.

Ο Ερντογάν μίλησε επιθετικά και κατά της Ευρώπης, κατηγορώντας την για αμφίσημη στάση απέναντι στην Τουρκία.

«Περιμένουμε από την ΕΕ να εκπληρώσει γρήγορα τις υποχρεώσεις της απέναντι στη χώρα μας, η αμφίσημη στάση απέναντι στην Τουρκία πρέπει να λάβει τέλος», είπε.

Η Άγκυρα στηρίζει τις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε επιπλέον, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι θα «εντείνει τις (διπλωματικές) προσπάθειές του» ώστε «να μπει ένα τέλος στον πόλεμο» στην Ουκρανία.

«Από την αρχή του ρωσοουκρανικού πολέμου προσπαθούμε να κρατήσουμε τους Ρώσους και τους Ουκρανούς φίλους μας γύρω από το τραπέζι (σ.σ. των διαπραγματεύσεων), πιστεύοντας στην ιδέα ότι ο πόλεμος δεν θα έχει κανέναν νικητή και η ειρήνη κανέναν ηττημένο», είπε ο Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης.

Αναφερόμενος στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του στηρίζει τα βήματα που κάνει το Αζερμπαϊτζάν για να διαφυλάξει την εδαφική ακεραιότητά του. Τόνισε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί μέρος τους αζέρικου εδάφους και η επιβολή ενός διαφορετικού καθεστώτος στον θύλακα αυτόν είναι «απαράδεκτη».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξάλλου χαρακτήρισε «εύλογες» τις «ανησυχίες» που οδήγησαν στη στρατιωτική επιχείρηση των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αν και κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να επιστρέψουν στον διάλογο. «Το Αζερμπαϊτζάν αναγκάστηκε να λάβει τα μέτρα που κρίνει αναγκαία στο δικό του έδαφος» τονίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: «Χείρα φιλίας» στην Ελλάδα λίγο πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Σπόντες» για τον Μενέντεζ

Tageszeitung για Κασσελάκη: Ο «sunny boy» από τις ΗΠΑ

Αυτοψία σε… εξωγήινο: Μυστήριο με τα δύο «μη ανθρώπινα» σώματα στο Μεξικό – Τεράστια ανακάλυψη ή φάρσα; (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερντογάν, Μητσοτάκη, Τουρκικής Δημοκρατίας, Βόρειας Κύπρου,erntogan, mitsotaki, tourkikis dimokratias, voreias kyprou