Επικουρικές συντάξεις: Στα 15 χρόνια η θεμελίωση για όλα τα ταμεία, σε 6 μήνες η έκδοση τους

Fast track και αυτοποιημένα πλέον βγαίνουν οι επικουρικές συντάξεις μετά την ενιαιοποίηση των κανόνων θεμελίωσης δικαιώματος επικουρικής σύνταξης με ελάχιστο όριο τα 15 χρόνια ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (ένσημα).

Εκδίδονται δηλαδή εντός 3 μηνών από την ημερομηνία απονομής κύριας σύνταξης ή εντός 6 μηνών από την ημερομηνία αίτησης για την απονομή επικουρικής σύνταξης, αν αυτή υποβλήθηκε μεταγενέστερα από την αίτηση απονομής κύριας σύνταξης. Πρόκειται για τη νέα

διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο μίνι ασφαλιστικό.

Ηδη με τον τρόπο αυτό εκδόθηκαν 11.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις κυρίως από το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σε οτι αφορά τώρα τον διαδοχικό χρόνο ασφάλισης σε Ταμεία εντός του ΕΦΚΑ, η επικουρική σύνταξη εκδίδεται από τον φορέα στον οποίο έχει υποβληθεί η σχετική αίτηση.

Ωστόσο υπάρχει και πέναλντι για όσους ασφαλισμένους αποχωρήσουν εφεξής με μειωμένο όριο ηλικίας για κύρια σύνταξη (π.χ. 62 ή 60)  από 20/12/2023 … αφού θα δουν μείωση της επικουρικής σύνταξης που αφορά χρόνο ασφάλισης μέχρι την 31η/12/2014. Το ποσοστό μείωσης είναι  6% για αποχώρηση κατά ένα έτος πριν από το πλήρες όριο ηλικίας, έως 30% για αποχώρηση κατά 5 ή περισσότερα έτη πριν από το κανονικό όριο ηλικίας.

Διαβάστε επίσης:

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για 27 – 31 Μαΐου

Σπανάκης: «55.000 νέες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο

Ερευνώ – Καινοτομώ: Ξεκινά τη Δευτέρα η υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης ερευνητικών έργων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επικουρικές,epikourikes