«Επικίνδυνες»: Φάρος στον τηλεχυλό της ιδιωτικής τηλεόρασης

Από πλευράς μάρκετινγκ ο τίτλος είναι πιασιάρικος. Ιντριγκαδόρικος. «Επικίνδυνες». Σκέτο. Τον αφήνεις και «δουλεύει». Απομνημονεύσιμος. Τζιγκλάτος κατά την σλάνγκ τηλεοπτική ορολογία.

Έχει ένα μυστήριο. Αν το καλοσκεφτείς ίσως και να σε υποψιάζει. Αν θέλεις να υποψιαστείς. Αλλιώς προσπερνάς (αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα).

Η «Επικίνδυνες», λοιπόν. Αφού πρόκειται για εκπομπή. Σειρά εκπομπών πιο συγκεκριμένα.

Θα προσπαθήσω να το κάνω εικόνα, κινηματογραφική. Θυμίζει το εκτυφλωτικό φώς που εκπέμπει

το μαγικό ραβδί του μάγου Γκάνταλφ και διαλύει το «σκοτάδι» στη σειρά ταινιών «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών». Μια εκπομπή- φάρος στον τηλεχυλό της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Επιλογή της κρατικής ΕΡΤ να έχει τη δύσκολη, λόγω θέματος, εκπομπή στον προγραμματισμό της ΕΡΤ2. Δεν έχει μαγειρικές, ούτε συμβουλές μποτέ, ούτε συνταγές και ζώδια.

Η ΕΡΤ τιμά την γυναίκα και προσφέρει γνώση για την αντιμετώπιση του μεγάλου κοινωνικού ζητήματος που πάντα υπήρχε, απλώς ο περιορισμός στο σπίτι εξαιτίας κορονοϊού το υπερτόνισε, στην κοινωνία: Την βία κατά των γυναικών. Την έμφυλη βία.

Η συζήτηση που έχει ανοίξει για το ζέον αυτό θέμα, στη δημόσια σφαίρα, έχει αποκτήσει τηλεοπτικό «βήμα» στην ΕΡΤ2. Με συστηματικό τρόπο.

Στο επίκεντρο οι έμφυλες ανισότητες και η έμφυλη βία

Οι «Επικίνδυνες» ήρθαν για να μιλήσουν για τις έμφυλες ανισότητες και τη θέση των γυναικών στην Ελλάδα σήμερα.

Η εκπομπή δίνει βήμα σε διαφορετικές γυναίκες, διαφορετικών ηλικιών και εμπειριών που έρχονται στο σήμερα από πολλαπλές πορείες, δίνει ορατότητα σε γυναίκες «αόρατες», δίνει χώρο σε θέματα δύσκολα και ανείπωτα έως τώρα.

Η δουλειά που γίνεται στις «Επικίνδυνες» είναι ουσιαστική, σε βάθος. Με προσοχή.

Δύσκολη εκπομπή. Δύσκολα τα θέματα. Απαιτούν λεπτούς χειρισμούς. Διάβασμα. Προσεκτικά επιλεγμένους καλεσμένους. Οι «Επικίνδυνες» τα έχουν όλα αυτά.

Κάθε εκπομπή μία ενότητα. Με πυκνή πληροφόρηση. Με προσωπικές, βιωματικές εμπειρίες. Καταθέσεις ψυχής. Εξομολογήσεις συγκλονιστικές. Με αξιοπρέπεια.

Ο δημοσιογραφικός λόγος και παρουσίαση μετρημένος ζυγισμένος. Τόσος όσο. Από τρείς γυναίκες που δραστηριοποιούνται ενεργά σε ζητήματα φεμινισμού. Η Μαριάννα Σκυλακάκη, η Μαρία Γιαννιού και η Στέλλα Κάσδαγλη δίνουν η μία τη σκυτάλη στην άλλη, αναλαμβάνοντας σε κάθε επεισόδιο να συντονίσουν μια διαφορετική συζήτηση γύρω από ζητήματα που σχετίζονται με τα έμφυλα στερεότυπα. Τον σεξισμό και την έμφυλη βία. Τον μισογυνισμό. Τον ρόλο των ΜΜΕ και της εκπαίδευσης. Την αφύπνιση. Τους θεσμούς, τη λειτουργία τους. Την αντιμετώπιση της γυναίκας. Τη συστημική αδικία και ανισότητα. Την ατιμωρησία και την ασυδοσία.

Κάθε φορά είναι σα να ανοίγει ένα νέο παράθυρο σε έναν «κόσμο», ένα πεδίο, που νομίζουμε ότι γνωρίζουμε ή ξέρουμε.

Κάθε εκπομπή ελκυστική. Συγκλονιστική. Είναι φορές που λες και δέχεσαι γροθιά στο στομάχι. Αρθρώνεται λόγος βιωματικός και επιστημονικός για καταστάσεις, συμπεριφορές, στοιχεία που ξεπερνούν την φαντασία. Διότι η ίδια η ζωή υπερβαίνει εν τέλει τη φαντασία.

Η ενδοοικογενειακή αλλά και η ενδοσυντροφική βία, οι έμφυλες ανισότητες, όπως η πατριαρχία, η τοξική αρρενωπότητα και η συναίνεση, η σεξουαλική παρενόχληση, ο καθημερινός σεξισμός, είναι κάποια από τα θέματα που αναπτύχθηκαν στις πρώτες πέντε εκπομπές.

Η σκηνοθεσία λιτή. Οι χώροι των γυρισμάτων προσεκτικά επιλεγμένοι. Και γενικά πλάνα που σε βγάζουν από το ένα θέμα για να σε βάλουν στο άλλο με συνάφεια.

Αν τα ΜΜΕ σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τίμησαν κατά το τυπικό την Διεθνή Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, η ΕΡΤ με την εκπομπή «Επικίνδυνες» τιμά τις γυναίκες σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Κυριακή στις 21.00 στην ΕΡΤ2.

Και αν είναι ένα μια μικρή οφειλή της κρατικής τηλεόρασης, όμως είναι ένα μεγάλο κέρδος για την κοινωνία. Τουλάχιστον για εκείνους που έχουν δει έστω μια εκπομπή.

Διαβάστε επίσης:

Big Brother: Ποιος θα είναι ο τελευταίος αρχηγός της φετινής σεζόν; (Video)

Αντώνης Αλαφογιώργος: Βολές κατά ριπάς μέσω twitter προς την διοίκηση της ΕΡΤ και το Μαξίμου

Netflix: Ποιες σειρές θα δούμε τον Δεκέμβριο! (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα