Επική γκάφα του Τζορτζ Μπους: Μπέρδεψε την Ουκρανία με το Ιράκ (Video/Photos)

Είναι η «λανθάνουσα γλώσσα» που λέει την αλήθεια; Είναι η ηλικία; Είναι οι τύψεις που τον κυνηγούν; Όποια κι αν είναι η αιτία, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους έκανε μια ανεπανάληπτη γκάφα: Χαρακτήρισε «απολύτως αδικαιολόγητη και βάρβαρη» την εισβολή στο Ιράκ – για την οποία ο ίδιος είχε δώσει την εντολή.

Πώς τα κατάφερε; Σε δημόσια ομιλία του αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μπους ήθελε να πει ότι η ρωσική εισβολή είναι αδικαιολόγητη, αλλά μπερδεύτηκε και με τα λόγια του προκάλεσε

τα γέλια του ακροατηρίου.

Το απίστευτο περιστατικό συνέβη σε ομιλία του Μπους στο «Προεδρικό Κέντρο Τζορτζ Μπους», στο Ντάλας, με θέμα τις αμερικανικές εκλογές. Αναφερόμενος στην σημασία που έχει η διασφάλιση η αδιάβλητων εκλογών, επέκρινε το πολιτικό σύστημα στην Ρωσία ως «αυταρχικό» και πρόσθεσε: «Το αποτέλεσμα είναι η απουσία ελέγχων και ισορροπιών στην Ρωσία και η απόφαση ενός ανδρός να ξεκινήσει την απολύτως αδικαιολόγητη και βάρβαρη εισβολή στο Ιράκ».

Επικράτησε μία αμήχανη σιωπή στο ακροατήριο, ο Μπους κούνησε το κεφάλι του.

«Είμαι 75 χρόνων», έσπευσε να δικαιολογηθεί ο Τζορτζ Μπους,

Οι ακροατές του έβαλαν τα γέλια…

«Ήθελα να πω Ουκρανία», συνέχισε ο Μπους, διορθώνοντας το λάθος.

Στη συνέχεια ακούστηκε να μουρμουρίζει κάτι που έμοιαζε με την φράση «το Ιράκ, τέλος πάντων», προκαλώντας και πάλι τα γέλια.

Γελούν για την γκάφα, αλλά η ιστορία του Ιράκ είναι για κλάματα

Βεβαίως μόνο για γέλια δεν είναι αυτό που έχει γράψει η ιστορία: Ο Τζορτζ Μπους ως πρόεδρος των ΗΠΑ, το 2003, έδωσε εντολή για εισβολή στο Ιράκ, με την δικαιολογία ότι ο Σαντάμ Χουσέιν είχε απαγορευμένα όπλα μαζικής καταστροφής. Τέτοια όπλα δεν βρέθηκαν ποτέ, ούτε βεβαίως αποδείχτηκαν βάσιμοι οι αμερικανικοί ισχυρισμοί για επιχειρησιακή σχέση του Σαντάμ Χουσέιν με την Αλ Κάιντα– κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιεικώς ως «ανοησία»… Αλλά τελικά το Ιράκ καταστράφηκε, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν χωρίς λόγο και η περιοχή βυθίστηκε προοδευτικά στο χάος.

Οι επικριτές της πολιτικής Μπους έχουν χαρακτηρίσει αδικαιολόγητη και βάρβαρη την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ, απόφαση που θεωρείται ένας «λεκές» της προεδρίας Μπους.

Former President George W. Bush: “The decision of one man to launch a wholly unjustified and brutal invasion of Iraq. I mean of Ukraine.” pic.twitter.com/UMwNMwMnmX

— Sahil Kapur (@sahilkapur) May 19, 2022Πάρτι στο twitter με την γκάφα Μπους

Ήταν «ένα φροϋδικό ολίσθημα», σχολίασε ένας χρήστης των social media, όπου υπάρχουν ατέλειωτες αντιδράσεις για την επική γκάφα του Τζορτζ Μπους. «Ίσως το πιο σημαντικό φροϋδικό ολίσθημα σε όλη την ιστορία του ρεπουμπλικανικού Κόμματος», έγραψε ο συγκεκριμένος χρήστης του Twitter

Κι ένας άλλος σχολίασε ότι «Τουλάχιστον (ο Μπους) τελικά παραδέχτηκε πως η εισβολή στο Ιράκ ήταν αδικαιολόγητη».

Ποιον χαρακτήρισε ο Μπους «χαλαρό μικρό τυπάκο»

Ο Τζορτζ Μπους δεν φημίζεται για την ευγλωττία του και διάφορες δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς έχουν προκαλέσει συζητήσεις.

Dallas Morning News article via @michaeldamianw: https://t.co/rxftwQSOPl

— Sahil Kapur (@sahilkapur) May 19, 2022

Στην αρχή του μήνα ο Μπους είχε μία  διαδικτυακή συζήτηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίον ο Μπους  χαρακτήρισε «έναν χαλαρό μικρό τυπάκο» και «Τσόρτσιλ του 21ου αιώνα».

Διαβάστε επίσης

Οι… εντιμότατοι φίλοι του Πούτιν

Άμπερ Χερντ: Τέλος από το «Aquaman 2» – «Μεγάλη νίκη» για τους θαυμαστές του Τζόνι Ντεπ

Οργή στα τουρκικά ΜΜΕ για Μητσοτάκη: «Κλακαδόροι του τα μέλη του Κογκρέσου – Προκλητική η ομιλία, γεμάτη προβοκάτσιες»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επική, Τζορτζ Μπους, Μπέρδεψε, Ουκρανία, Ιράκ VideoPhotos,epiki, tzortz bous, berdepse, oukrania, irak VideoPhotos